keskiviikkona, joulukuuta 28, 2016

Paahdetut palsternakat



Maailmassa on paljon mielenkiintoisia asioita, ja aina on erityisen hienoa, kun onnistuu saattamaan useamman tärkeän asian tekemisiin toistensa kanssa. Kuten vaikka se, kun onnistuin tuomaan ruoan muutama vuosi sitten osaksi omaa työtäni. Tai se, kun järjestää juhlat, joissa huomaa entuudestaan toisilleen tuntemattomien ihmisten tulevan mukavasti juttuun toistensa kanssa.

Tänä syksynä innostuin (vannoutuneena joulu- ja ruokaihmisenä), kun huomasin vanhan ruokaguruni Jamie Oliverin julkaisseen jouluruokakirjan.

Muutama vuosi sitten saimme kavereilta lahjaksi Jamien jouluaiheisen DVD:n, jonka jäljiltä kirjan ohjeissa on toki paljon tuttua (esimerkiksi tumman suklaan ja grappan kanssa tarjottavat pakasteessa jähmettyneet viinirypäleet). Mutta onhan tuo Jamie Oliver's Christmas Cookbook joka tapauksessa ollut harvinaisen mukavaa luettavaa.

Olemme ehtineet testata kirjasta jo muutamaakin kasvisohjetta, joista joulupöytään pääsivät nämä yltiöherkulliset palsternakat. Yksi vuoden parhaista ohjeista:

Paahdetut palsternakat

1,5 kg palsternakkoja
extraneitsyt-oliiviöljyä
4 (tuoretta) laakerinlehteä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 puntti tuoretta timjamia (30g)
2 kukkurallista rkl jauhettua mantelia

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Harjaa palsternakat puhtaiksi (älä kuori) ja kiehauta niitä sitten kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä viiden minuutin ajan. Huuhdo lävikössä ja jätä lävikkö hetkeksi kattilan lämpöön kuivahtamaan. Asettele palsternakat vieri viereen (yhteen kerrokseen) laakealle uunipannulle, roiskuttele päälle 3 rkl öljyä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Sekoittele ja paahda 40 minuutin ajan.
Tee sillä välin glaseerauskastike: Jauha laakerinlehti (poista siitä säikeet ensin) morttelissa suolan ja pippurin kanssa tahnamaiseksi. Kuori valkosipuli ja muusaa sekaan. Sekoita joukkoon 1 rkl öljyä, viinietikka ja hunaja.
Ota pannu uunista, käännä palsternakat ja painele niitä sitten reiällisellä lastalla, jotta ne melkein puristuvat kiinni toisiinsa. Sudi puolet glaseerauskastikkeesta timjamipuntista tehdyllä siveltimellä palsternakkojen pinnalle. Levitä sitten timjamit palsternakkojen päälle ja ripottele mukaan jauhettu manteli. Palauta uuniin 30 minuutiksi tai niin pitkäksi aikaa, että lopputulos on rapea ja kullankeltainen. Ennen tarjoilua kippaa palsternakat rennolla ranneliikkeellä tarjoiluastiaan ja pirskottele perään loput glaseerauskastikkeesta.

6 Comments:

At 28/12/16 05:35, Blogger Merituuli said...

Minä olen kovasti pöllööntynyt palsternakkaan, joten tätä aion kokeilla.

 
At 28/12/16 08:38, Blogger Viikonloppukokki said...

Harmi, että hyvälaatuista palsternakkaa on niin huonosti saatavilla. Palsternakka on ihanaa!

 
At 28/12/16 12:08, Blogger Rosmariini said...

Perusmarkettien palsternakat ovat kyllä yleensä melkoisen nuutuneita siellä paksun tiiviin muovikääreensä sisässä. Onneksi joulun alla ehti kerrankin Kauppahalliin, niin sai vähän reippaampaa tavaraa.

 
At 28/12/16 19:39, Anonymous Siiri / Pilkettä-blogi said...

Nam, onpa kivan kuuloinen tapa valmistaa palsternakkaa. :)

 
At 28/12/16 20:45, Anonymous Hanna / Hannan soppa said...

Siis miten ihana resepti! Rakastan palsternakkaa! Tätä pitää testata pikimmiten ja myös ehkä hankkia tuo Jamien joulukirja... :)

 
At 29/12/16 12:46, Blogger Nanna said...

Juu, palsternakkasaatavuus on vähän onnetonta meidän kaupassa. Järjettömän kalliita kelmutettuja pehmoloita.

Mutta oi kuinka tämä näyttää hyvältä! Joulukirja on kai hankittava myös, sauvajyväseltä siitä jo kuulinkin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails