sunnuntaina, elokuuta 02, 2015

Nyhtönauta chuck rollista



Pulled pork on läpäissyt kansakuntamme muutamassa vuodessa niin totaalisesti, että ravintola tai kotikeittiö, joka sitä ei tarjoa, alkaa olla harvinaisuus. Samalla barbecue-valmistusmenetelmällä – miedolla lämmöllä hitaasti grillaamalla, ehkä pienessä savussakin – voi kuitenkin valmistaa paljon muutakin.

Takavuosien ongelma oli sopivien lihapalojen saatavuus: hitaan BBQ-kypsytyksen ydinmailla Amerikassa ruhot leikataan hieman eri tavoin kuin meillä, ja mehukkaimman kuuloiset reseptit vaativat tietenkin aina sikäläisittäin leikattuja palasia. Tarjonta on kuitenkin monipuolistunut viime aikoina jopa täällä Oulussa. Tämänkertainen chuck roll löytyi hiipuvan Stockmannin lihatiskin raunioille nousseesta, asiallisesta ja kattavasta Torin Lihamestarista. Monet jauhavat chuck rollin hampurilaispihveiksi, mutta se sopii vallan mainiosti myös kokonaisena kypsennettäväksi.

Chuck rollin voi ajaa hieman ylikypsäksi ja riipiä riekaleiksi pulled porkin tavoin tai jättää mehukkaaksi ja veistellä terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi. Me valmistimme rollimme näin, sisältä 90 asteeseen kypsennettynä.

Chuck roll grillissä

chuck rollia; parista kilosta syö jo useampi
savustuslastuja, me käytimme kirsikkapuuta

Laita muutama kourallinen savustuslastuja hyvissä ajoin (puoli tuntia ennen grillausta on vielä juuri ja juuri hyvissä ajoin) vesikulhoon niin, että ne ehtivät kastua kunnolla.

Säädä grilli miedolle epäsuoralle tulelle. Jos grillisi on hiilimalli, varaudu lisäilemään hiiliä tai brikettejä useamman kerran, koska kypsentäminen kestää hyvinkin tunnin lihakiloa kohden. Liian nopea hiillostaminen johtaa epätasaiseen tulokseen: pinta palaa ennen kuin sisus ehtii kypsyä. Lisäksi hätäisen lihasta tulee suurella todennäköisyydellä ainakin osittain kuivaa ja sitkasta. Briketit palavat hiiliä pidempään ja sopivat pitkään kypsennykseen hyvin. Niitä tulee lisäillä grilliin menekin mukaan noin kolmen vartin välein.

Savustuslastuja heitellään kuumien hiilien päälle hyppysellinen kerrallaan silloin tällöin. Lastut palavat vähitellen pois, joten uusia voi lisäillä, kun savunhaju grillin läheisyydessä hiipuu. Jos grillisi on kaasumalli, lastut voi laittaa tähän tarkoitukseen varta vasten myytävään savulastukoteloon tai kääräistä foliopakettiin, johon pistellään muutamia reikiä. Kummassakin tapauksessa lastupaketti laitetaan sitten polttimien päälle.

Laita lihan alle foliovuoka ja siihen tilkka vettä, jotta tippuva neste ja rasva eivät syty tuleen. Kun haluttu kypsyys on lopulta saavutettu, pannulle tippuneesta nesteestä saa keitettyä kokoon maukkaan ja mainion kastikkeen. Halutessaan mukaan voi keittovaiheessa lisätä kunnon lorauksen punaviiniä.

5 Comments:

At 4/8/15 15:35, Anonymous Liisa - Kivistössä said...

Chuck rolliin en ole kyllä aikaisemmin törmännyt mutta pitääpä pitää silmät avoinna lihatiskillä. Olisi kiva testata välillä jotain uutta kypsennettevää grillissä.

 
At 4/8/15 21:29, Blogger Rosmariini said...

Siitä tulee kuulemma jauhettuna kerrassaan parhaat hampurilaispihvit. Pitää testata siinä vaiheessa, kun saa keittiön kuntoon ja pääsee taas kokkailemaan.

 
At 11/8/15 10:58, Anonymous Chiliblogi said...

Herkullisen näköistä.

 
At 20/8/15 12:55, Blogger Virpi said...

Näyttää ihanalta ja mehukkaalta!

 
At 17/7/20 11:15, Blogger Unknown said...

Millä ihmeen hiiligrilleillä/hiilillä ne ihmiset savustaa jos hiiliä joutuu lisäilemään useamman kerran muutaman tunnin savustuksessa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails