perjantaina, elokuuta 01, 2014

Loma-aamujen palaa



Minä olen ihmisenä varsinainen yökukkuja. Valvon melkein aina liian myöhään ja teen töitäkin tehokkaimmin öiseen aikaan. Tilanne asettaa luonnollisesti omat haasteensa aamuille, koska aina välillä on pakko mukautua aamuvirkuille sopivaan päivärytmiin.

Loma-aamuina olikin juhlallista, kun oli mahdollista nukkua pitkään (puoli kymmeneneltä on kaikkein sopivin heräämisaika meikäläiselle) ja valmistaa aamupalaa kaikessa rauhassa. Parhaimmillaan aamupalaan voi yhdistää myös purkillisen tomaattimurskaa ja sopivasti chiliä:

Shakshouka (ohje hiukan mukailtuna täältä)

pekonia (muutama viipale), pilkottuna
2 1/2 rkl oliiviöljyä
4 munaa
1 keskikokoinen punainen paprika, suikaleina
pilkottu sipuli
1 valkosipulinkynsi (hienonnettu)
400 gramman tölkki tomaattimurskaa
2 tl marokkolaista maustesekoitusta
kuivattuja chililastuja (maun mukaan - itse pilkoin sekaan kokonaisen pienehkön chilin)
tuoretta persiljaa
dukkahia, pinnalle ripoteltavaksi (dukkahia voi valmistaa myös itse)
1/2 tl (meri)suolaa
pippuria

Lorauta pannulle puoli rkl oliiviöljyä, kuumenna pannu keskilämmölle, lisää pekoni ja paista rapeaksi. Nostele palat lautaselle, jossa on pari siivua talouspaperia, jotta saat liiat rasvat valutetuksi pois.
Kuumenna (suurempi) paistinpannu keskilämmölle, lisää loput 2 rkl oliiviöljystä. Hauduta oliiviöljyssä sipulia, valkosipulia ja paprikaa (sekä ripausta merisuolaa) 3-4 minuutin ajan tai niin pitkään, että sipuli ja paprika alkavat pehmetä.
Lisää pekoni, tomaatit, marokkolaiset mausteet ja chili(lastut). Sekoita ja peitä kannella ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuutin ajan, silloin tällöin sekoittaen.
Tee pannulla olevaan seokseen neljä kuoppaa lusikalla. Riko jokaiseeen kuoppaan muna ja ripottele päälle suolaa ja pippuria.
Peitä taas ja anna paistua miedolla lämmöllä niin kauan, että munanvalkuaiset ovat kypsät (keltuaiset saavat jäädä vähän löysiksikin, jos siltä tuntuu).
Ripottele ennen tarjoilua päälle tuoretta persiljaa ja dukkahia.

Luurasin Wikipediasta, että shakshoukaa tarjoillaan yleensä pohjoisessa Afrikassa. Dukkah-sekoitusta en tähän hätään löytänyt, mutta ripottelin paistoksen päälle pistaasipähkinöitä ja vähän käteen osuneita mausteita.

5 Comments:

At 1/8/14 12:08, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Minähän olen illan torkku ja aamun torkku. Ja tällainen myöhäisemmän aamun aamupala maistuu aina. Kamalaa, että ens viikosta alksen pitää jo jauhaa jotain heti seittemän jälkeen.

 
At 1/8/14 12:59, Blogger Rosmariini said...

Oletko lisäksi myös päivätorkku? :D Sinulla on kyllä taito saada sanoillasi jauhaja aina aivan mahdottoman hyvälle tuulelle!

(Eilen aloitin työt: viimeisen tiedostoversion talletin klo 2.22., eikä siinäkään vaiheessa vielä liiemmin nukuttanut. Hyvin olen taas omassa unirytmissäni, oujee.)

 
At 1/8/14 20:53, Anonymous Jonna said...

Ihana unirytmi. Harmittaa, ettei sitä oikein voi pitää yllä normaalissa arjessa. Pitäisiköhän vaihtaa alaa?

Joka kerta kun napsin tomaatteja, muistan sinua. Tänä kesänä olen oppinut ymmärtämään täysin tomaattirakkauttasi. Napsin niitä kaikissa muodoissa vähän joka välissä. Kelpaisi myös tässä muodossa...

 
At 1/8/14 22:08, Blogger Rosmariini said...

Tomaattien napsiminen on kyllä sellainen hetki, että silloin tulee kiitettyä universumia sekä suurta ruokabloggaajien yhteisöä (tai tässä tapauksessa tietenkin Hannelea), joka Jauhantapajan tomaatit niin ansiokkaasti kasvatti.

 
At 2/8/14 16:15, Blogger Heikki said...

Oh, kuulostaa/vaikuttaa hyvältä!!! Tuo pitää ottaa tekoon mun mobiilikeittiössä.....

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails