sunnuntaina, joulukuuta 18, 2011

Tobleroneparfait marjasiirapilla

Kävimme taannoin kylpemässä ja syömässä Haaparannan kehutussa Cape Eastissa. Sikäläinen keittiö on erittäin hämmästyttävän hyvä ollakseen niin kaukana suurista keskuksista. Jos se olisi Suomessa, se olisi varmaankin koko maan kärkikolmikossa.

Illallisen päätteeksi ravintola lahjoitti Choklad-jälkiruokakirjan, jonka resepteistä ensimmäiseksi kokeiluun päätyi Toblerone-jäädyke. Jäädykkeen rakenne ja maku muistutti jollain tavalla täytesuklaapatukkaa, ja se kehotettiin tarjoilemaan marjasiirapin kanssa. Tämä jälkiruoka olikin niin herkullinen, että se katosi kaksissa tuumin lähes yhdellä istumalla, vaikka kirjan mukaan se on näillä ainemäärillä valmistettuna 4-8 hengen annos.

Tobleroneparfait

200g Tobleronea, raastettuna tai esim. yleiskoneella pilkottuna
1 keltuainen
1 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa, löysäksi vaahdoksi vispattuna

Sulata 140 grammaa Tobleronea (ei siis ihan kaikkea!) kulhossa vesihauteessa. Vispaa keltuainen ja sokeri sekaisin niinikään vesihauteen päällä. Kun sokeri on liuennut ja keltuainen ilmavaa vaahtoa, ota astia vesihauteelta ja vispaa, kunnes seos viilenee ja siitä tulee vaaleaa, kuohkeaa vaahtoa.

Sekoita sulatettu Toblerone keltuaisvaahtoon ja lisää mukaan myös kermavaahto.

Ripottele kolmannes sulattamatta jääneestä Tobleronesta vuoan pohjalle ja kaada päälle puolet taikinasta. Ripottele perään puolet jäljellä olevasta Tobleronesta ja kaada loppu taikina suklaamuru-välikerroksen päälle. Loput suklaarouheet varistetaan luonnollisesti vielä päällimmäiseksi, ja sen jälkeen koko komeus laitetaan pakastimeen 3-5 tunniksi hyytymään.

Marjasiirappi

1,5 dl sokeria
250g pakastemarjoja (esim. vadelmia)

Sulata sokeri kattilassa kullankeltaiseksi. Lisää sitten marjat ja keitä, kunnes sokeri on liuennut (se nimittäin jämähtää melko kiinteään muotoon, kun lisäät jäiset marjat kuumaan sokeriin). Keitä vielä hetki ja siivilöi sitten kuoret, siemenet ja muut sattumat pois.

16 Comments:

At 18/12/11 15:14, Blogger Heidi said...

Makeahammasta alkoi heti kolottaa! Varmasti hyvää, menee sopivan tilaisuuden tullen kokeiluun :)

 
At 18/12/11 15:21, Blogger Rosmariini said...

Tämä osui omaan makuhermooni vähän liiankin hyvin. Pitäisikö uuden vuoden lupaukseksi alkaa harrastamaan enemmän suklaata, hmmm. :)

 
At 18/12/11 15:50, Blogger Heidi said...

Hei mutta tuohan on hyvä lupaus, ainakin helppo (kerrankin) pitää! :)

 
At 18/12/11 16:28, Blogger Virpi said...

Vaikuttaa imelältä mutta ihanalta!

 
At 18/12/11 16:44, Blogger Minna Vuo-Cho said...

Oih ja voih, tää on just sellainen resepti, jota meillä ei pidä tehdä. Lapset sanovat liian makeaksi ja äiti syö kaiken...

 
At 18/12/11 16:53, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Ja taas kannatti käydä ulkomailla :) Uudet suklaaherkkureseptit otetaan aina ilolla vastaan. Tää on nyt silleenkin kiva, että karkiksihan tätä ei voi mitenkään lukea. Ei tartte oottaa perjantaihin saakka, kun tekee :)) ja syö.

 
At 18/12/11 19:10, Blogger Rosmariini said...

Heidi: Nolo kyllä, jos ei saisi pidettyä tuotakaan. :) Mutta näkymät ovat siinä mielessä ihan hyvät, että suklaakalenterin myötä on tullut syötyä nyt joka päivä palasen verran suklaata.

Virpi: Marjakastike tuo vähän happoisuutta mukaan meininkiin, ettei tämä ihan ällömakeaa ollut. Tai meikäläisen makeansietokyky voi olla kyllä tavallista parempi.

Minna: Hehehee.

Kotiharmi: Joo, ja mun laskelmien mukaan suklaa ei muutenkaan ole karkkia vaan ennemminkin elintarvike. :)

 
At 18/12/11 19:11, Blogger Rosmariini said...

Mutta Cape Eastia voi oikeasti suositella esim. hääpäivän viettoon tai muihin parisuhdejuttuihin. Ei oikein perheille, kun sinne kylpylään ei edes saa mennä lasten kanssa. Ihan parhaat sapuskat, ja aamiaispuhvetti on myös ihan huippu. (Ja siinä pihalla on geokätkökin.)

 
At 18/12/11 20:36, Blogger Jael said...

Toblerone kuuluu inhokkisuklaitteni joukkoon,mutta tuo on kyllä uskomattoman herkullisen näköistä!

 
At 18/12/11 21:44, Blogger Rosmariini said...

Minä olen lapsesta asti tykännyt hunajaisesta valkosuklaa-Tobleronesta. Siinä säilyi kutkuttavuus, kun sitä ei ihan tavallisesta kaupasta pystynyt ennen muinoin ostamaan.

 
At 18/12/11 22:07, Blogger Mirakel said...

Ooh, ihanalta vaikuttaa, meni heti reseptikansioon kokeiltavien joukkoon...

 
At 18/12/11 22:50, Blogger Nanna said...

Minä oon tainnu viime aikoona lukia liikaa joulureseptejä (suolaasia)kun mä näen vaan tuas kuvas maalaispateeta ja esim. karpalokastiketta.

Pitäisköhän otta yhteyttä ammattiauttajaan ;) (siis minun!)

 
At 18/12/11 23:44, Anonymous Cape East said...

Suurkiitokset kommenteista! Olette oiekin tervetulleita uudelleen! 10-17 vuotiaat lapset pääsevät myös mukaan kylpylään tiettyinä aikoina, esim nyt 26-30/12 ja 1-8/1-2012.
Hyvää joulun odotusta!

 
At 19/12/11 21:00, Blogger Rosmariini said...

Mirakel: Pitäisi selailla sitä suklaakirjaa enemmänkin. Eiköhän sieltä löydy muutakin makoisaa.

Nanna: Lääh, maalaispatee ja karpalokastike. Maistuisi!

Cape East: Takuulla tulemme uudestaan. Taannoinen ateria oli niin huippu: jokaikinen ruokalaji oli erinomainen (yleensä vähintään pääruoka notkahtaa). Eikä matkakaan ole onneksi kovin pitkä.

 
At 28/12/11 20:54, Anonymous Pippa said...

SUURkiitos tämän reseptin jakamisesta! Tekaisin tämän viime tingassa aattoaamupäivänä illan jälkkäriksi ja tällä kyllä hurmattiin kaikki anoppikokelaasta lähtien! En itse ole mikään suuri Tobleronen ystävä, mutta kun kaikki krämmäleet sulivat sopivan huomaamattomiksi, napsin suklaaherkkua oikein mieluusti santsiannoksenkin verran. Tätä saa kuulemma valmistaa useamminkin jälkkäriksi :)

 
At 11/12/12 22:58, Anonymous Anonyymi said...

Voi että, kuulostaa ihanalta! :) Ajattelinkin kysyä, että kauanko tällänen siirappeineen säilyy esim. jääkaapissa hyvänä? Ajattelin jos osaksi yhtä joululahjaa tekisin, säilyykö jäädyke ja siirappi syötävän hyvänä yön yli?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails