maanantaina, joulukuuta 20, 2010

Pikkujoulut vegehengessä

Kokoonnuimme lauantaina muutaman oululaisen ruokabloggaajan voimin kaupungin parhaiden kasvisruokabloggaajien eli Vegemisien emännöimään pikkujouluun.

Ennen kinkkukauden alkamista olikin mukava muistuttaa mieliin, kuinka paljon hyvää syötävää kasviksista saakaan aikaiseksi.





Minä tietenkin tykästyin kovasti Intian mausteilla maustettuun tomaattiseen linssi-kikhernekeittoon, jota keitän varmasti talven aikana vielä muutamaankin otteeseen.

Lisäksi vegemissit olivat tehtailleet herkullista joululeipää, hernehummusta, juustokierteitä sekä makeaksi osastoksi karpalo-valkosuklaafudgea ja piparitoffeeta. Minä en yleensä makeasta niin kovin paljon välitä, mutta tuo fudge veti kyllä melkein jalat alta:

Karpalo-valkosuklaafudge

100 g kuivattuja karpaloita
100 g valkosuklaata rouhittuna
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 rkl hunajaa
4 rkl voita
2 tl vaniliinisokeria
(karpalojauhetta)

Kuumenna kerma ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa hitaasti hämmentäen, kunnes se kiehahtaa. Lisää hunaja ja voi. Anna kiehua hiljaa kuplien ilman kantta noin vartin verran.
Ota kattila levyltä ja lisää valkosuklaarouhe, vaniliinisokeri sekä karpalot ja halutessasi hieman karpalojauhetta. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna jähmettyä. Koristele levy karpalojauheella. Leikkaa fudge terävällä, öljytyllä veitsellä paloiksi.



Jauhantapajallamme oli takana hyvin työntäyteinen viikko, ja viime tingassa ennen pikkujoulua keksimme vielä rynnätä kuusimetsään, joten valmistelut jäivät vähän viime tinkaan. Onneksi osaan tehdä punajuuripaistoksen vaikka silmät ummessa, joten sen tekemisessä ei kauan kestänyt (kun olin sentään hoksannut keittää punajuuret jo ennakkoon):
Punajuuripaistos

6-8 punajuurta
1/2 purjo
1 sipuli
2 dl kermaa
100-200 g aurajuustoa
1/2 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
1 rkl kapriksia
mustapippuria, muskottipähkinää (yrttimausteita, jos siltä tuntuu)

Keitä punajuuret, kuori ja viipaloi. Laita viipaleet voideltuun uunivuokaan. Paista sipuli ja purjo öljytilkassa, lisää loput ainekset ja anna muhia hetki. Kaada seos punajuurten päälle ja kypsennä 200-asteessa n. 30 min. (jos näyttää kuivahtavan, niin päälle voi laittaa kannen tai foliota.)
Hoksasin muuten tuota ruokaa tehdessäni, että monissa viime vuosien lempiruuissani on mukana sekä sitruunaa että hunajaa. Onko makujen rakentelu oikeasti noin yksinkertaista?



Mukana kemuissa oli myös Peruspöperölän ja Insinöörikeittiön edustajisto, ja aika mahtavia juttua saimmekin maisteltavaksemme osallistujien joulunaluskiireistä huolimatta. Virpi oli laatinut tarjolle paholaisenhillon kanssa tarjottua vuohenjuustosalaattia, jouluisia kasviskierteitä (joita pihistin pari omaan eväsrasiaani) ja piparimoussea.



Pekka vastasi illan lihaisammasta annista pasteijoilla, joiden täytteenä oli kunnolla kypsyteltyä kassleria ja balsamico-viikunahilloa. Nerokas yhdistelmä! Kokintaidot tuli jälleen kerran todistettua myös mahtavalla luumusorbetilla, jota yksi jos toinenkin paikalla olijoista ryhtyi suunnittelemaan jonkinlaiseksi osaksi tulevan perjantain jouluateriaa.

Minä innostuin tekemään punajuuripaistoksen kaveriksi myös kikhernepihvejä, joista kuitenkin tuli viime tingassa pyöryköitä. Pyöryköiden kaveriksi tein jogurttikastiketta sekä aika ovelia kurkumasipuleita, jotka syntyivät sukkelasti tällä (Tuija Ruuskan Kasviskeittiö-kirjasta) otetulla ohjeella:
Kurkumasipuli

1 tavallinen tai hopeasipuli
1/2 tl kurkumaa
2-3 rkl öljyä
2 tl kokonaisia juustokuminansiemeniä
3 rkl sitruunamehua

Viipaloi sipuli ja sekoita muut raaka-aineet sipuliin. Anna maustua hetki ja tarjoile.
Tarjolla oli myös juomapuolta: glögiä sekä armaan aviomieheni tehtailemaa munatotia.

Ruoka oli siis erinomaista, mutta seura vielä parempaa. Jutustelua seuratessa tuntui, kuin olisi ollut seuraamassa harvinaisen humoristista improvisaatioteatteria.

Ruokabloggaajat ovat kyllä mukavaa porukkaa, suosittelen tutustumaan. Tapaamisia on takuulla luvassa myös ensi vuoden puolella, joten niitä odotellessa.

9 Comments:

At 20/12/10 08:08, Blogger Virpi said...

Kieltämättä humoristissävytteinen improteatteri saattoi käydä mielessä välillä, oli niin hulvatonta ja rönsyilevää tarinaa välillä!

Ihania ootte kaikki te <3

 
At 20/12/10 08:43, Blogger Merituuli said...

Kuusimetsään vai geokätköilemään :D?

Kyllä kuulostaa taas ylenpalttiselta nuo kekkeröintinne. Olisi ollut mukava olla taas vahvuudessa mukana!

Hernehummus on katettu esille hurjan houkuttelevasti!

 
At 20/12/10 09:38, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Nuo miitit on kyllä kivoja, kun vielä seuraavinakin päivinä jaksaa naurattaa. Jospa me muutkin olisimme saaneet vähän kultapölyä päällemme.

Merituuli: :D Menin eilen ihan myrtsinä nukkumaan, kun ei ehditty kätköilemään KOKO viikolla. Tietääpä ainakin, mihin perinteiset tapaninajelut tällä kertaa suunnataan (suolle ja viemäriin).

Karkasi kyllä taas tuo ruokapuoli ihan pikkuisen lapasesta. Pitää koittaa seuraavalla kerralla lähteä liikkeelle ainoastaan yhdellä ruokalajilla.

 
At 21/12/10 22:09, Blogger Kaveri said...

Kiitos kauniit Pastanjauhajat! Vaan olihan kivaa, vaikka me Vegemiset aluksi iltaa jännitimmekin... Heiluttelen samalla sinne jauhantapajalle kuninkaalliset joulutervehdykset. Perinteet uusiksi!

 
At 22/12/10 04:10, Blogger Pekka said...

Oululaiset (epä)blogiperinteet taisivat unohtua, kun kukaan (minä) ei muistanut kuninkaallista valtakunnanomenaa tuoda paikalle. My bad. Olisi ollut tarpeeseen tuon mainion mätön jälkeen, ja sopinut illan teemaan täydellisesti.

Valtakunnanomenan unohtaminen on tosin sekin oma perinteensä...

Kaipailtu sorbettiresepti on muuten ollut tovin blogattuna. KVG-menetelmän perusteella 4h pakkasessa/uudelleen tehosekoitus/uudelleen pakastus on about samalle pohjalle toiminut, joten eiköhän sitä jotain saa aikaiseksi ilman kuninkaallista keittiöapuria ja siihen sopivaa jäätelölisälaitetta.

Varmaan luottaisin silti Suomen talveen ja hartaaseen jatkuvaan haarukointiin (ja ilman apuvälineitä sorbetin aloittamisella edellisenä päivänä, parista ekasta yritelmästä tuli vaan sanomista...)

 
At 22/12/10 10:43, Blogger Rosmariini said...

Oujee, kiitosta teille molemmille huippureseptien esille laittamisesta. <3 Nyt ehtii ihmetellä niitä vielä ennen joulua.

Kuninkaallinen valtakunnanomena olisi viimeistellyt kyllä mainion illan. :D

 
At 8/2/11 15:32, Blogger redshift said...

Tosi mielenkiintonen toi punajuuripaistos. Mielenkiintonen, koska siinä oli useampi itselleni melko tuntematon ainesosa (punajuuret, muskottipähkinä, kaprikset). Tosi herkullista tuli ja tämmöset reseptit on aina parhaita kun on jotain itselle uusia aineksia mukana niin pääsee tutustuun niihin. Voi sitten joskus uskaltaa jopa käyttää niitä ilman valmista ohjetta :D

 
At 30/12/15 15:59, Anonymous Elli said...

Hei,

Minkä kanssa syötte punajuuripaistosta? Tarkoitan, että jos haluaisi tehdä pelkän paistoksen, eikä kaikkia noita muita herkkuja? En kyllä sinänsä ymmärrä miksi joku ei haluaisi kaikkia herkkuja, mutta jos esim. ei ole aikaa, mutta on punajuuria :)

Oletteko vaan tehneet lisäkesalaatin vai onko jokin liha- tai kalaruoka, jonka lisukkeena syötte?

 
At 24/11/17 17:37, Blogger Rosmariini said...

En nyt muista, että oltaisiin koskaan tehty punajuuripaistosta siten, että se olisi aterian päätähti, eli yleensä samalla lautasella on esim. kinkkua (kalan kanssa makuyhdistelmä ei ehkä toimi).

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails