maanantaina, helmikuuta 02, 2009

Jamien Camembert-pasta

Tämän ruoan osalta on pakko tunnustaa, että reseptiä tuli kokeiltua pelkästään kuvien takia. Ohje löytyi Jamien viimevuotisesta Ministry of Food -opuksesta, jonka perusidea on esitellä maukkaita mutta yksinkertaisia ja nopeasti valmistettavia aterioita.

Ajatus paahdetusta camembertista kuulosti aluksi vähän mutkikkaalta kikkailulta, mutta lopulta koko ateria valmistui yllättävän helposti ja vaivattomasti. Tämä sopii siis mainiosti vaikka vähän kiireisemmänkin päivän arki-illalliseksi. Camembertin pehmeys ja täyteläisyys toimivat tässä tapauksessa todella hyvin. Annoksesta tulee yksinkertainen, mutta maku on runsas ja moniulotteinen.



Camembert-pasta (4-6 annosta)

250g laatikko camembert-juustoa (sellainen pienehkö kiekko, usein puurasiassa)
2 kynttä valkosipulia, hienoksi siivutettuna
1 tuore rosmariininoksa, lehdet varresta eroteltuina
100g parmesan-juustoa raastettuna
400g kuivapastaa (me käytimme penneä)
150g tuoretta pinaattia
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Lämmitä uuni 180 C:hen. Avaa juustopakkaus ja hankkiudu eroon muovikääreistä. Jos juusto tuli puisessa rasiassa, laita se ilman kääreitä takaisin rasian pohjaosaan, jossa se on kätevä kiikuttaa uuniin. Leikkaa tai kaiverra veitsenkärjellä juuston yläosasta irti kiekkomainen kappale. Ideana on saada juustoon kuoppa yrteille ja mausteille, kuten ylimmästä kuvasta voi vakoilla.

Laita siivutettu valkosipuli kuoppaan, rouhi päälle useampi kieppi pippuria myllystä ja kaada vielä perään kunnon loraus oliiviöljyä. Ripottele vielä rosmariininlehdet mukaan ja painele ne kunnolla öljyyn.

Paista juustoa uunissa 25 minuuttia tai kunnes se alkaa saada hieman väriä. Meidän juustostamme tuli keskimmäisen kuvan kaltainen ja se toimi sellaisena oikein hyvin.

Sillä välin, kun juusto paistuu, keitä pasta paketin ohjeiden mukaan (tai jos teit pastan itse, 2-3 minuuttia riittää). Kuivapasta ottanee kymmenisen minuuttia ja tuorepasta reilusti vähemmän, eli ihan hirveä kiire pastan keittoon ei vielä siinä vaiheessa ole, kun juusto on juuri mennyt uuniin.

Kun pasta on valmista, lisää joukkoon pinaatti. Se ei nimittäin tarvitse kuin kymmenen sekunnin keittoajan. Valuta pasta ja pinaatti lävikössä. Kuten yleensä, kannattaa säästää osa keitinvedestä pastan notkistukseen myöhemmässä vaiheessa.

Laita pasta takaisin kattilaan, noruta perään kunnon loraus oliiviöljyä ja lisää parmesaaniraaste. Jos pasta näyttää tässä vaiheessa kovin kuivalta ja takkuiselta, lisää hieman aiemmassa vaiheessa säästämääsi keitinvettä. Jauha sekaan hieman suolaa ja pippuria ja sekoita.

Tarjoile pasta joko siten, että lapat sitä lautasille ja kaavit lusikalla päälle sulaa camembertia - tai vaihtoehtoisesti kanna camembert sellaisenaan suoraan uunista pöytään ja anna jokaisen kauhoa annokselleen haluamansa kokoinen lusikallinen - ja vaikka vielä santsilusikallinenkin!

21 Comments:

At 3/2/09 07:12, Blogger Meri, Helsinki said...

Mä todella harvoin lämpeän pastalle tai edes haluan sitä, ihan joku perinteinen hyvä makaroonilaatikko menee kerran muutamasa vuodessa ja joku itsetehty lasagne joskus, mutta niitäkään en himoa.

Mutta tämä! Saatto löytyä mun heikko kohta. Parmesania ja camembertia, tossa pasta jää ihanasti sivuosaan ;-D

 
At 3/2/09 07:49, Blogger Rosmariini said...

Mikä tässä sapuskassa oikein onkaan niin magneettista. Minä en edes ole camembertin erityinen ystävä, mutta jotenkin tuosta ylimmästä kiekkokuvasta ei vaan saa silmiään irti. Kerrankin voisi vaan tuijottaa jotain muonaa; syömisellä ei sitten olekaan niin väliä. :)

 
At 3/2/09 08:36, Blogger Geranium said...

Tät on ihan pakko tehdä, näyttää niin ihanalta!

 
At 3/2/09 10:18, Blogger Nelle said...

Aika hauska idea. Tuolla tavoin voisi varmaan hukata myös vanhoja briepaloja, joita kaappiin jää - öljyn ja yrttien kanssa uuniin ja pastan päälle.

 
At 3/2/09 15:48, Anonymous Anonyymi said...

Täällä sylkii valuu näppäimistölle. Nyt on pakko lähteä lähikauppaan camembert-ostoksille...

- Elma -

 
At 3/2/09 22:29, Blogger Rosmariini said...

Jamie O:lla ei näköjään nuo ideat lopu vieläkään. Pitäisi kurkata, löytyisikö tuosta kirjasta muutakin kiintoisaa kokeiltavaa.

 
At 4/2/09 15:37, Blogger Annimaria said...

Oon yrittanyt viime aikoina vahentaa pastan ja yleisesti vehnan syontia, mutta nyt kylla alkoi tehda armottomasti mieli pastaa. Saa nahda jaksanko odottaa edes viikonloppuun, jolloin saa muutenkin massailla kaikella kielletylla.

 
At 4/2/09 17:41, Anonymous Anonyymi said...

Tuota camembertia en pastan kanssa ole koskaan kokeillut, mutta usein tulee tehtyä camembertista, oliiviöljystä ja tuoreista yrteistä ihan vaan patongille dippiä. Helppoa ilta-mössättävää :)

 
At 4/2/09 19:56, Blogger oliivia said...

aah, ehditte jo kokeilemaan tätä! Sain (yllätys yllätys) tuon Jamien kirjan joululahjaksi, ja tämä pisti heti ekana silmään. En ole vielä saanut aikaan, mutta nyt kun tekin olette tämän hyväksi havainneet niin pakko kokeilla!

Kirjassa on jonkin verran yksittäistä "toistoa"kin mutta mun mielestä myös ihan hyviä uusia ideoita, niin kuin nyt tämä. Lisäksi "helpot curryt" osio näytti hyvältä.

 
At 4/2/09 22:26, Blogger Rosmariini said...

Me taisimme kiinnittää tähän ohjeeseen huomiomme jo kirjakaupassa. Kaikkea se houkutteleva ruokakuvitus teettää.

Syömme muuten itsekin tätä nykyä ällistyttävän vähän pastaa. Tätä menoa pitänee pian harkita blogin nimeämistä uudelleen. :)

 
At 9/2/09 19:45, Blogger Annimaria said...

Kokeilin tata viikonloppuna, ja hyvaa oli. Kaadoin kyllakin tuonne juuston kouppaan valkkaria oljyn sijaan, ja varsin hyvaa tuli niinkin. Valkkari oli Ranskanssa asuneen kamppikseni idea, siella kuulemma tuollaiseen uunijuustoon lorautetaan aina hiukan valkkaria.

 
At 9/2/09 21:40, Blogger Rosmariini said...

Ranskassa asunut kämppis kuulostaa kyllä oikeinkin käyttökelpoiselta asuinkumppanilta! :) Sieltä irtoaisi takuulla muitakin kiintoisia ruokaohjeistuksia. Pitääpä muistaa tuo viinivinkki, jos ja kun tätä taas joskus innostuisi itsekin tekemään.

 
At 10/2/09 13:44, Blogger Annimaria said...

Juu, se on kyllä ihan aarre, viettää kaikki viikonloput vaan kokkaillen ja juoden viiniä. Ja sen äiti asuu edelleen Ranskassa, joten sieltä päin tulee erinäisiä paketteja aina silloin tällöin. Vaikka on tietty Suomesta tulevat salmiakkillähetyksetkin aika kivoja, ei ne ehkä ihan voita esim. kotitekoisia pikkelsejä, joita kämppikseni saa.

 
At 10/2/09 16:18, Blogger Rosmariini said...

Voi jehna, tekisi mieli ängetä sinne saman tien kylään!

 
At 16/2/09 18:44, Blogger Stipe said...

Varsin maukasta, vaikken erityisesti pidä camembertista enkä pinaatista. Ulkonäöltään mahtavaa.

Muutama huomio:
Vastaavaa voisi varmaan tehdä jostain juustosta, josta oikeasti pidän? Saakohan brietä pieninä kiekkoina?

Kokeilin camembertia myös paistisiivun päällä. Tekstuuriltaan toimi, mutta tässäkin hieman erimakuinen tai erilailla maustettu juusto saattaisi olla toimivampi.

 
At 16/2/09 21:09, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, houkutteleva idea kokeilla jotain vastaavaa omasta suosikkijuustosta. Sinihomejuustoista pastaa ei ole tullut kokattua kovinkaan usein.

 
At 9/2/11 12:54, Anonymous Anonyymi said...

Varmaan Hyvää , mutta olen käyttänyt pehmennettyä lämmitettyä Camembert:iä myös kasvisten ja omenoiden dippaukseen,, vetänyt viiltoja pintaan ja kun pehmennyt , uunista pois ja pari ruokalusikallista calvadosia pintaa ja esim omenalohkoja dippaamalla maistunut myös tutuille
terv harrjaa

 
At 4/2/12 19:25, Blogger Karo said...

Oli pakko kokeilla tätä, kun törmäsin ja jopa mieheni, joka ei erityisesti välitä mistään valkohomejuustoista, piti tästä.

Valkkarin lorauttamista juustoon minäkin heti mietin, jo kaupassa, mutta eipä ollut kotona valkkaria, joten ei käynyt. Sopisi varmaan ihan älyttömän hyvin! Vanha fondue-friikki minussa nostaa päätään selkeästi!

Itse tein tuon Luomu-nokkospastaan, kun sellaista sattui kotona olemaan ja lisäsin pastan joukkoon vähän pekonia. Sekin toimi ja toi ruokaisuutta lisää! Voin suositella! :)

Kiitos hyvästä reseptistä!! :)

 
At 9/2/12 01:53, Anonymous Portobello said...

Kuulostaa herkulta, täytyypä ottaa kokeiluun. Mutta tuorepastalle YLI kymmenen minuuttia keittoaikaa??!!

 
At 19/2/12 20:17, Blogger Rosmariini said...

Ei toki: "Sillä välin, kun juusto paistuu, keitä pasta paketin ohjeiden mukaan (tai jos teit pastan itse, 2-3 minuuttia riittää). Kuivapasta ottanee kymmenisen minuuttia ja tuorepasta reilusti vähemmän,"

 
At 28/2/15 15:34, Blogger Paula said...

Yksinkertaisesti nerokasta :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails