keskiviikkona, syyskuuta 06, 2006

Sipulitäytteinen jättileipä

Kuvassa viikonloppuna leivottua leipää, jossa oli näköä, kokoa ja ennen kaikkea makua. Ehkä parasta omatekoista leipää, jota kotiuunistamme on ruokapöytäämme kulkeutunut. (Siitäkin huolimatta, ettei lämpimien ilmojen takia päästy tekemään näitä leivinuunissa.)
Sipulileipä

1 annos leipätaikinaa(*
4 punasipulia kuorittuina ja viipaloituina
2 valkosipulia kynnet kuorittuina ja viipaloituina
10 rkl balsamiviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
1 pieni kourallinen tuoretta timjamia (nypi lehdet ja murjo ne)
vehnäjauhoja

Tee leipätaikina ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi (tähän menee puolesta tunnista tuntiin). Kun taikina on nousemassa, pane uuni lämpenemään 190 asteeseen. Pane kaikki muut ainesluettelon aineet, paitsi jauhot, pieneen uunivuokaan ja paista uunissa puoli tuntia. Anna jäähtyä ja pilko sitten hienoksi.
Painele ilmat pois kohonneesta taikinasta ja kauli se sitten jauhotetulla pöydällä pyöreähköksi noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Levitä sille sipuliseos ja kääri levy rullaksi. Käännä rullan päät leivän alle. Kääntele rulla sen muotoiseksi kuin haluat. Nosta öljytylle ja jauhotetulle pellille. Tee leipään viillot veitsellä ja anna nousta kaksinkertaiseksi.
Paista uunissa 220 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes leivän pinta on rapea ja ruskistunut ja pohjaan koputettaessa kuuluu ontto ääni.
Resepti on otettu Jamie Oliverin kirjasta Jamien keittiössä. Samaisesta kirjasta tehtiin lisäksi tomaattisia vuokaleipiä, jotka näyttivät tältä:


(* Leipätaikinaan tarvitaan: 50 g tuoretta tai 2 x 11 g kuivahiivaa, 2 rkl hunajaa tai sokeria, 6 dl leivontalämpöistä vettä, kilo puolikarkeita vehnäjauhoja, 1 rkl suolaa, lisäjauhoja leipomiseen ja jauhottamiseen. Taikinan tekotapa tuntuu olevan joka ohjeessa hitusen erilainen. Meillä se tehdään simppelisti näin: kuivat aineet laitetaan ensin yleiskoneen taikinakulhoon, jossa ne pyöräytetään nopeasti sekaisin. Kosteat aineet (tai pelkkä lämmitetty vesi, jos et käytä tuorehiivaa tai hunajaa) kaadetaan tämän jälkeen hitaasti mukaan, koneen käydessä koko ajan. Nestemäärä kannattaa arvioida silmämääräisesti, se kun voi vaihdella jauhotyypin mukaan. Hyvä taikina on melko kosteaa ja notkeaa, muttei tartu kamalasti käsiin. Taikinaa pyöritetään koneessa kymmenisen minuuttia, jotta siihen syntyy hyvä sitko. Sitten ollaankin valmiina kohotuspuuhiin.

10 Comments:

At 6/9/06 19:20, Blogger sivuaskel said...

Käyn täällä välillä haistelemassa ja maistelemassa herkkujanne... jos tulee pula resepteistä, tiedän osoitteen. Kiitos!

 
At 6/9/06 19:48, Blogger Rosmariini said...

Ole hyvä vaan. :) Kyllä näistä resepteistä riittää maistelemista muillekin.

 
At 9/9/06 16:43, Anonymous Anonyymi said...

Nyt on ihan pakko kysyä että kuinka iso uuni teillä oikein on? Nimittäin tuo minun tekele turpos niin että pellillekin se piti laittaa mutkalle kun ei muuten mahtunu ;). Nyt vaan odottelen että vieläkö saan sen uunista pois kun se turpoo edelleen ;).

 
At 9/9/06 17:16, Blogger Rosmariini said...

Mutkalle se meni meilläkin, mutta mahtui kyllä olemaan, kun alatasolla paistettiin. Uuni on ihan normaalikokoa. :) Toivottavasti saat leivän jollain konstilla uunista ulos...

 
At 9/9/06 17:31, Anonymous Anonyymi said...

Mahtu ulos uunista ja oli vielä hyvääkin. Pitäs varmaan ens kerralla tehdä hitusen pienemmällä ohjeella niin ei tarttis jännittää, että turpoaako uuninluukku auki ;). Kiitokset hyvästä ohjeesta.

 
At 9/9/06 17:38, Blogger Pippurimylly said...

Hienoa, että maistui (ja mahtui)! Kyllä se tosiaan melko julman kokoiseksi kohosi meilläkin. Ja kun sitä sipulitäytettäkin on ihan määrissä, on tuo leipä kokonaisuutena aika ruokaisa annos.

 
At 13/9/06 12:09, Blogger Aurinkotuuli said...

Vaikuttaa hyvältä tämä sipulileipä, nam! Pitää kokeilla joku kerta keiton lisukkeeksi. Olisi varmaan omiaan kana- tai tomaattikeiton kanssa...

 
At 13/9/06 13:05, Blogger Rosmariini said...

Tuo leipä oli tosiaan niin ruokaisa, että se olisi periaatteessa voinut muodostaa pienen aterian itsessäänkin. Toisaalta lautasellinen tomaattikeittoa ja viipale hyvää leipää - aah! Maistuisipa vaikka saman tien.

(Syön parhaillani lounasta = kaurapuuroa Elovenan valmispussista. Ei ihan sama asia...)

 
At 13/9/06 16:28, Blogger Aurinkotuuli said...

Itse muuten tein vallan mahtavan maistuvaa lempparikeittoani viikonloppuna. Ohje on alunperin siskonmakkaralle (jota muuten tulee tuskin koskaan käytettyä), mutta myös kana sopii samaan "pohjaan". Keittoon tulee lisäksi porkkana- ja lantturaastetta, currya sekä sulate- ja tuorejuustoa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jompaa kumpaa versiota. Suosittelen siskonmakkaraista, vaikka kyseinen tuote ei muuten maistuisikaan. Resepti löytyy sivuiltani.

 
At 13/9/06 20:14, Blogger Rosmariini said...

Meillä taitaa olla omatekoisia makkaroita vielä pari nyssykällistä pakastimessa, ja ideana on ollut tehdä niistä nimenomaan keittoa. Joten kiitokset vinkistä!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails