tiistaina, helmikuuta 14, 2006

Simpukoita sydänkäpyselle

Ystävänpäivää voi viettää monella tavoin tai olla vaikka viettämättä kokonaan, jos niikseen tulee. Minun mielestäni kaikkein mukavin tapa on (yllätys-yllätys) laittaa ruokaa sille kaikkein parhaalle ystävälle, jonka elämä on onnekkaasti osuttanut kohdalleni.


Tarkoitukseni oli laittaa tänään herkullista ja talven pakkaset tehokkaasti karkottavaa simpukkapataa, mutta kun sinisimpukoita oli kätevästi saatavissa kalatiskissä jo viikonloppuna, niin sapuska tuli tehtyä jo silloin. Simpukoista saa mukavaa näpräilyruokaa, jonka parissa kannattaa viivähtää pitempikin tovi. Kamalan täyteen tuommoisesta simpukkapadasta ei pääse tulemaan, joten lautasen vierelle on hyvä varata myös jonkinlainen pätkä patonkia. Ohje on poimittu Stockmannin sivuilta:

Sinisimpukkapata (kahdelle)

1 kg tasakokoisia, puhdistettuja, eläviä sinisimpukoita
50 g kylmäsavustettua pekonia tai kinkkua
2 rkl silputtua salottisipulia
1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
4 silputtua valkosipulin kynttä
1 hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori
1 rkl silputtua tuoretta punaista chiliä
ripaus sahramia
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
kourallinen pieniä, halkaistuja kirsikkatomaatteja
2 rkl tuoretta timjamia
2 dl kermaa

Tarkista, että simpukat ovat eläviä kopauttamalla mahdollisesti auenneet pöytää vasten. Heitä pois ne simpukat, jotka eivät sulkeudu. Huuhdo simpukat kylmällä vedellä.

Leikkaa kylmäsavuliha pienenpieniksi kuutioiksi ja kuullota laakeassa kasarissa, jotta rasvaa sulaa. Lisää sipuli, inkivääri, sitruunankuori, valkosipuli ja chili. Kuullota hetken ajan, jotta maut irtoavat. Lisää viini ja sahrami. Kun neste kiehuu voimakkaasti, lisää simpukat. Keitä simpukoita kannen alla n. 5 min. Ravistele kasaria, jotta päällimmäisinä olevat simpukat kypsyisivät.

Kun simpukat ovat avautuneet, nosta ne reikäkauhalla kuumiin kulhoihin. Ne, jotka eivät ole auenneet, heitetään pois. Lisää liemeen tomaatit, timjami ja kerma. Kiehauta seosta reippaasti muutama minuutti, ja kaada seos simpukoiden päälle. Tarjoile tuoreen maalaisleivän ja raikkaan, viileän viinin kanssa.

Täksi illaksi piti laatia ihan uudet sapuskasuunnitelmat (onneksi pääni tuottaa uusia ruokaideoita melkein solkenaan, niin urakka ei ollut mahdottoman suuri). Luvassa on ainakin omatekoista vaniljajätskiä, johon sain ohjeen yhdeltä hyvältä kaveriltani aika lailla tasan tarkkaan kymmenen vuotta sitten. Mukavaa ja mahdollisimman makoisaa ystävänpäivää kaikille!

11 Comments:

At 14/2/06 12:00, Anonymous Anonyymi said...

Saisiko sen vaniljajäätelön ohjeen tänne blogiinnekin, sillä se, mitä minä viimeksi tein, maistui enemmänkin vaniljakiisselille.

 
At 14/2/06 12:29, Blogger Rosmariini said...

Joo, toki rustaan ohjeen tännekin, kunhan saan ensin palautettua mieleeni, miten homma oikein eteni. Edellisestä tekokerrasta on nimittäin tainnut vierähtää jo useampikin vuosi.

Resepti on joka tapauksessa mahdollisimman yksinkertainen, ja sen voi toteuttaa ilman jäätelökonetta, jota ei meidän taloudestamme löydykään. Jätskikoneessa voi kai veivata hieman monimutkaisempiakin virityksiä.

 
At 14/2/06 22:48, Blogger Antti said...

Tervetuloa ruokablogauksen addiktoivaan maailmaan :)

 
At 15/2/06 10:05, Blogger Rosmariini said...

Tervetuloa ruokabloggailemaan minunkin puolestani! :) Mukava lueskella jatkossa myös Mustekalan herkkuhetkistä.

 
At 22/2/06 17:03, Anonymous Anonyymi said...

moi, satunnainen lukija löysi simpukkareseptin. itse olen keitellyt simpukoita padassa liemenä ½ viiniä ½ kanalientä -seoksessa, mausteena kuullotettua salottisipuli+valkosipuli+porkkana -silppua. kerma ja tomaatti ja kinkku vaikuttavat mielenkiintoiselta lisältä, täytyy kokeilla!

 
At 22/2/06 23:31, Blogger Rosmariini said...

Uusi vierailija, jee! Pitääpä painaa tuo liemiohje mieleen, kuulostaa hyvältä. Simpukkavinkit ovat aina tervetulleita.

 
At 14/10/06 02:48, Anonymous Anonyymi said...

Nappasin ja kopioin ohjeenne tänään, ei kai haittaa? Oli muuten tosi hyvää!

 
At 14/10/06 02:49, Anonymous Anonyymi said...

Tuo anonyymi olin siis minä;)

 
At 14/10/06 02:50, Anonymous Anonyymi said...

Nyt on parasta mennä nukkumaan;) T:Lintunen=)

 
At 14/10/06 12:51, Blogger Rosmariini said...

Joo, ei tietenkään haittaa! Me olemme saaneet Hellapoliisista niin paljon kivoja ohjeita ja vinkkejä, että mukava, jos täältäkin löytyy vaihteeksi jotain teidänkin ruokapöytäänne. :)

 
At 8/12/06 11:44, Anonymous Anonyymi said...

Kiitoksi ihanasta ohjeesta! Olivat aivan loistavia nämä simpukat :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails