tiistaina, lokakuuta 24, 2017

Ruokaisa syysrieha



Järjestimme pari viikkoa sitten tiluksillamme perinteisen ruokariehan, josta raportoiminen jäi harmillisesti työkiireiden ja reissujen jalkoihin. Ilta oli kuitenkin harvinaisen antoisa, ja sain reseptikokoelmiini vaikka kuinka monta uutta ruokaohjetta. Onnekkaita olemme, kun tuttavien joukossa on niin paljon ihmisiä, jotka ovat toisaalta aivan mahdottoman mukavaa seuraa ja toisaalta aivan loistavia kotikokkeja.

Tässä kuitenkin muutamia kuvallisia ruokapoimintoja illasta niiltä osin, kun kamera ehti kokkauksiin mukaan. Aivan kaikkialla se ei ehtinyt tai (hämärien olosuhteiden vuoksi) pystynyt osallistumaan - osa illasta kului grillikodassa lohta halstratessa ja vielä illan lopuksi tikkupullan paistossa. Tässä hiukan todistusaineistoa siltä osin:



Alla näkyvissä leivissä oli siikaa ja munakokkelia. Kuulemma klassinen yhdistelmä, johon en ole itse kuitenkaan muistaakseni koskaan törmännyt:





Syksyisiä piirakoita oli tarjolla parikin kappaletta. Yllä oleva taisi olla poropiirakkaa. Myös salaatteja oli pariakin kappaletta, muun muassa kotitekoinen caesarsalaatti.







Yksi tuttavapariskuntamme toi mukanaan ihan täydellistä keittoa, jota jo visioin tekeväni tulevana talvena mukaan hiihtoretkille (tässä vaiheessa voi vielä suunnitella kuluttavansa tulevan talven vapaa-ajat ihan kokonaan hiihtoladulla). Pyysimme keittoon ohjeenkin, joka pitää ottaa kokeiluun pikimmiten:

Chorizo-juustokeitto

oliiviöljyä
1 sipuli, pilkottuna
1 jalapeno pilkottuna
1 punainen makea paprika, pilkottuna
4 perunaa, kypsänä, pilkottuna
1-2 ruokalusikallista cajun-maustetta (chipotlet jne. toimivat kuulemma myös varmasti)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
2-3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
0,33-0,5 l olutta (alkup. suositus pale ale, mutta bulkkilagerikin kuulemma toimii)
350-450 g juustoa raasteena (esim. cheddar, ja vähän vähemmälläkin pärjää)
150 g chorizoa, kypsänä

Paista pilkottua sipulia, paprikaa ja perunaa oliiviöljyssä keskilämmöllä 6-7 minuuttia niin että ne hieman pehmenevät. Lisää mausteet ja jauhot. Paista pari minuuttia ja lisää voi. Sekoittele ja paista niin että jauhot ottavat hieman väriä. Lisää olut ja sekoita. Keitä muutama minuutti sekoitellen, kunnes keitos hieman paksuuntuu. Lisää juustot vähitellen, sekoittaen pieni annos kerrallaan kunnes juusto on täysin sulanut ja sekoittunut. Jos menee liian paksuksi, ohenna esim. kanaliemellä. Mausta tarvittaessa. Lisää chorizot siivutettuna tai pilkottuina keittoon tai pilko ne koristeiksi keiton päälle.

Cheddar on kuulemma keittoon takuuvarma juustovalinta, mutta tähän voi hyvin käyttää jämäjuustoja myös muista resepteistä. Kuva ei tee tälle ollenkaan oikeutta, mutta tältä se suurin piirtein näytti:



Kokit ja potit -blogin Hannele oli kokannut Hannan soppa -blogin Hanna Hurtan uudesta Kasvis-keittokirjasta jumalaisen ihanaa indonesialaista gado gado -salaattia myskikurpitsalla toteutettuna. Erittäin vahva suositus sekä salaatille että sen kanssa tarjolla olleelle maapähkinävoikastikkeelle:



Myös nämä pienet ruusukaaliburgerit olivat peräisin Hannelen keittiöstä:



Kärähtäneet-blogin Heidi toi mukanaan aasialaistyylistä munakoisoruokaa - olipahan harvinaisen koukuttava kokemus:





Syysriehamme on ollut sesonkeja kunnioittava ainakin siinä mielessä, että omenaisia jälkiruokia on ollut toisinaan tarjolla parikin kappaletta.

Tämä vuosi ei ollut poikkeus - nämä Aina nälkä -blogin Millan kinuskilla (+ suolalla), Oreo-kekseillä ynnä muilla herkuilla höystetyt omenat saivat aikaan runsaasti kehuja ja onnellisia huokauksia:





Kiitos taas kaikille, jotka tulivat tänne haja-asutusalueelle juhlistamaan lokakuista lauantai-iltaa. Kylänperän juhlailtaan kuului lisäksi perinteinen taskulamppugrillaus ja villasukkadisco - vanhassa talossa vetää aina sen verran, että kokeneet kävijät vetävät aina saman tien villasukat laukustaan.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails