lauantaina, elokuuta 20, 2016

Täytetyt, paahdetut bataatit



Kesä tuli takaisin! Sen kunniaksi grillissä valmistettavien täytettyjen bataattien ohje, resepti peräisin Jamie Oliverin nettisivuilta.

Täytetyt bataatit

4 suurta bataattia, puhtaaksi pestyinä
oliiviöljyä
merisuolaa
8 siivua pekonia
125 g cheddaria tai Monterey Jack -juustoa
4 kevätsipulia
1-2 tuoretta punaista chiliä

ranskankermaa (tarjoiluun)

Hiero bataattien pintaan öljyä ja ropsauta päälle hiukan suolaa. Grillaa keskilämmöllä kannen alla niin pitkään, että ne ovat sisältä pehmeitä ja pinnalta rapeita, aikaa tähän kuluu alkuperäisen ohjeistuksen mukaan suunnilleen tunnin verran (me halkaisimme bataatit varmuuden vuoksi jo ennen grilliin laittamista, jotta kypsyivät nopeammin). Paista bataattien kypsyessä pekoni pannulla rapeaksi ja jätä sivuun odottamaan.
Halkaise bataatit pitkittäissuunnassa (jos et halkaissut niitä jo ennen grillausta), murentele tai pilko päälle pekoni ja raasta pinnalle juustoa. Grillaa bataatteja epäsuoralla lämmöllä (taas luonnollisesti kansi päällä) vielä 5-10 minuuttia tai niin pitkään, että juusto on sulanut. Hienonna kevätsipuli ja chili ja ripottele bataattien päälle (itse annoin tosin chilin ja sipulinkin grillautua hetken aikaa). Tarjoile ranskankerman kanssa.

Tarjoilimme bataatteja viikko sitten grillaamaan tulleille vieraille. Ihan mukavasti tuntuivat maistuvan.

Ohjeen voi toteuttaa hyvin myös vegeversiona. Tosin itse laittaisin pekonin tilalle kuitenkin jotain kohtalaisen suolaista, jotta bataatin makeus saisi vähän vastamakua.

keskiviikkona, elokuuta 17, 2016

Siemennäkkäri sekä erityisen koukuttava artisokkahummus



Sain vihdoin ja viimein tehtyä itse siemennäkkileipää – sen jälkeen, kun olen syönyt sitä loputtomasti toisten ihmisten tekemänä (muun muassa työkavereideni eväsrasioista).

Siemennäkkärin saralla kunnostautuneet siskoni ovat lähetelleet minulle jo moneen otteeseen luotto-ohjeitaan, joista seuraavalla kerralla voisin kokeilla Parempaa kuin ihan huonoo -blogin muumimammanäkkäriä. Jotenkin tuo näkkileivän päälle siroteltava sormisuola tuntuu melkoisen kutkuttavalta.

Tällä kertaa etenin kuitenkin tällaisella ohjeella:

Siemennäkkäri

1 ½ dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl maissijauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
2 ½ dl kiehuvaa vettä
½ dl rypsiöljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää kuuma vesi ja öljy ja sekoita, taikina on erittäin löysää. Laita uunipellin päälle leivinpaperi ja kaada taikina pellille. Levitä taikina tasaiseksi lastan avulla. Paista uunissa 140 asteessa noin 1 ½ tuntia, kunnes leipä on kuivaa ja siitä on helppo taittaa palanen.

Siemennäkkärin kaveriksi sopii ylihyvin tämä Kiusauksessa-blogin artisokkahummus, johon koukutuin välittömästi. Suosittelen siis vakavasti kokeilemaan tätä kotona:

Artisokkahummus

1 tlk (280 g) suolaliemeen säilöttyjä artisokansydämiä (165 g valutettuna)
1 tlk (400 g) säilöttyjä kikherneitä (260 g valutettuna)
1 valkosipulinkynsi
¾ dl oliiviöljyä
½ dl sitruunamehua
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
¾ tl suolaa
½ tl timjamia
½ tl mustapippuria

Valuta artisokansydämet ja kikherneet tiheässä siivilässä.
Kuori valkosipulinkynsi.
Mittaa kaikki aineet monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Voit valmistaa tahnan myös sauvasekoittimella.
Aja tasaiseksi, sileäksi tahnaksi.
Tarjoa esimerkiksi uunijuuresten kanssa, leivän tai korppujen levitteenä, ruisnachojen tai kasvispalojen dippinä, pitaleivän täytteenä, osana meze-valikoimaa tai ruuan lisäkkeenä.

tiistaina, elokuuta 16, 2016

Kesän parhaat keksit



Kesälomani käynnistyi varsinaisen työleirin merkeissä. Tulevan talven pakkaspäivät mielessäni kannoin polttopuita aamusta iltaan ja tein siinä ohessa muitakin rästiin jääneitä kotitöitä.

Kolmen työleiripäivän jälkeen päätin rentoutua leipomalla jotain hyvää. Allrecipes tarjoili testattavaksi keksiohjetta, jossa suolahippuset yhdistyvät hauskasti suklaahippusiin ja palasiksi leikeltyihin kermakaramelleihin.

Kovien karamellien pilkkominen ei tosin osoittautunut kovinkaan rentouttavaksi puuhaksi, mutta keksien muotoileminen paistokuntoon oli sitten sitäkin hauskempaa:

Salted Caramel Chocolate Chip Cookies

7,2 dl (3 cups) vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl karkeaa suolaa
4,2 dl (1 3/4 cups) ruskeaa sokeria
2,4 dl (1 cup) suolatonta voita, huoneenlämmössä pehmennettyä
0,6 dl (1/4 cup) valk. sokeria
2 munaa
2 tl vaniljauutetta
4,8 dl (2 cups) suklaahippuja
18 Werther'sejä tai muita vastaavia kermakaramelleja, kuorittuna ja kukin leikattuna kuuteen osaan

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita jauhot, ruokasooda ja suola kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa sokerit ja voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa munat, 1 kerrallaan, voiseokseen, ja sekoita sen jälkeen mukaan myös vaniljauute.
Sekoita jauhoseos voiseokseen siten, että ainekset juuri ja juuri yhdistyvät (älä siis sekoita tässä vaiheessa liikaa). Sekoita varovasti mukaan myös suklaahiput.
Jaa taikina kolmeenkymmeneenkuuteen (parin ruokalusikallisen kokoiseen) palloon ja järjestele pallot pellille leivinpaperin päälle (keksejä toki tulee niin paljon, etteivät kaikki mahdu yhdellä pellillä paistumaan, toim. huom.). Paina jokaiseen palloon 3 karamellipalaa.
Paista esilämmitetyssä uunissa niin, että keksien reunat tulevat kullanruskeiksi, noin 13-15 minuuttia. Siirrä keksit ritilälle jäähtymään.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails