sunnuntaina, tammikuuta 17, 2016

Telttaretki -50,4 asteessa



Suomi on kärvistellyt taas viime päivinä pakkasen kourissa. Vieläkin kylmempää oli viime vuosituhannen lopulla, tarkemmin sanottuna tammikuussa 1999, jolloin Kittilän Pokassa mitattiin Suomen kaikkien aikojen pakkasennätys, -51,5°C.

Kittilän naapurikunnassa Sodankylässä pakkanen ei paukkunut aivan yhtä kovasti, mutta yli 50 pakkasasteen päästiin sielläkin samaan aikaan, kun Pastanjauhannan miespuolinen jäsen oli suorittamassa asepalvelustaan kyseisellä paikkakunnalla.

Alokaselämään kuului myös metsässä telttaileminen, ja sepäs olikin kovassa pakkasessa kiinnostava kokemus. Muuten kaikki sujui suuremmitta ongelmitta ja teltassa tarkeni hyvin, kun heitteli pientä puuta kamiinaan, mutta syöminen ei onnistunut metsässä alkuunkaan, kun puuro jäätyi pakkiin, eikä teestäkään ehtinyt kovin monta hörppyä ottaa ennen sen jäätymistä. Samoin leivän kanssa oli vaikeuksia: kun jo jääkaappikylmää voita on vaikea levittää, ei -50°C:ssä saanut näkkileivän pintaan tarttumaan oikeastaan yhtään mitään.

Tunnelmiin pääsee Ylen Elävässä arkistossa.

(Kuvan takalla ei ole yhteyttä kirjoituksessa kuvattuihin tapahtumiin.)

lauantaina, tammikuuta 16, 2016

Bigos


Puola on vaikea kieli. Ei onneksi luettuna yhtä mahdoton kuin puhuttuna, mutta siitä huolimatta en hyvistä aikomuksistani huolimatta saanut valittua Jauhantakeittiön testaukseen puolalaista bigos-ohjetta.

Englanninkielisiä puolalaiseen ruokaan keskittyneitä blogeja on myös netissä muutamia. Katselin ohjeita muun muassa My Polish Kitchen -blogista, mutta päädyin ensimmäisellä kokeilukerralla lopulta soveltamaan tutun suomalaisen Ketun keittiön ohjeistusta, koska Ketun keittiön asukkaat olivat kuunnelleet ennen oman patansa valmistamista puolalaisen makkarakauppiaan jakamia neuvoja.

Bigos (puolalainen hapankaalipata)

600 g kassleria
400 g krakovanmakkaraa
800 g hapankaalia (osan voi halutessaan korvata tuoreella kaalilla)
pari ruokalusikallista voita paistamiseen
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
muutama kuivattu luumu
1 rkl sokeria
1 rkl meiramia
hyppysellinen keltaisia sinapinsiemeniä
3 dl lihalientä
2 tlk (á 120 g) smetanaa
suolaa, mustapippuria

Kuutioi liha ja pilko makkarat. Lohko sipuli ja pilko porkkanat. Siivuta valkosipulinkynnet. Jos käytät tuoretta kaalia, suikaloi se hienoksi. Kaupan hapankaalia harvoin tarvitsee hienontaa, sen sijaan nestettä voi olla tarpeen puristaa vähemmäksi.
Aloita ruskistamalla liha padassa voissa. Lisää sitten makkarat ja sipuli ja ruskista hetki. Lisää hapankaali ja porkkanat ja sekoita hyvin sekä mausta. Kaada sekaan lihaliemi ja smetana. Lisää myös luumut. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä vähintään tunnin ajan - jos käytät tuoretta kaalia, haudutusaikaa kannattaa pidentää. Tarkkaile että pata ei pääse liian kuivaksi.

Bigos oli todella hyvää, ja erityisen sopivan tuhtia syötävää päivänä, jolloin pakkanen hiipi miltei 30 miinusasteeseen. Jauhantapajan toinenkin asukas (aka rakas puolisoni) piti hapankaalipadasta kovasti. Oikein mukavaa oli se.

Padan valmistumista odotellessani pohdiskelin, että se bigos, johon Krakovassa viime kuussa ihastuin, oli takuulla jollain tapaa tomaattista. Siksi ajattelin säätää ohjetta ensi kerralla siten, että voisin jättää vaikka luumut pois ja laittaa tilalle vähintään yhden purkillisen tomaattipyreetä.

Sieniä pitäisi myös mahduttaa seuraavalla kerralla mukaan. Ne tuntuvat olevan monen bigos-ohjeen olennainen osanen ja ylipäänsä keskeinen elementti puolalaisessa keittotaidossa.

keskiviikkona, tammikuuta 06, 2016

Don't stop me now ('cause I'm having a good time)



Loppiaisen kunniaksi voi vielä muistella hiukan joulua, tai tässä tapauksessa bloggaajien taannoista pikkujoulujuhlaa. Muista syödä välillä -blogin Rommirusina oli kutsunut oululaisia ruokabloggaajia kotiinsa, ja kylläpä olikin harvinaisen mukava ilta.

Päällimmäisenä jäivät mieleen Kokit ja Potit -blogin Hannelen järjestämä sinappitasting (myös yhteensopivuus kinkun kanssa testattiin) sekä glögien vastaavanlainen sokkotestivertailu.

Sinappitestissä pärjäsi ällistyttävän hyvin Mausteaitan Kotisinappi, jota en ollut aiemmin luullakseni koskaan maistanutkaan. Omaan makuuni sopi tosin (nimenomaan makunsa puolesta) parhaiten Hannelen äidin luottoreseptillä tehty sopivan tulinen kotitekoinen sinappi.





Ruoka oli tuttuun tapaan superhyvää. Illan emäntä oli nähnyt paljon vaivaa sekä soittolistan että tarjolla olevien ruokien tekemisessä. Pääsimme lusikoimaan maukkaiden rukiisten leipästen väliin nyhtönautaa, BBQ-kastiketta, coleslawta, marinoitua punasipulia, puolukkaketsuppia, chilidippikastiketta sekä leipäjuustokuutioita.







Peruspöperölän Virpi loihti tarjolle Pumpkin Jam -blogin ohjeella tehtyjä supermaistuvia sinihomejuustohyrriä.

Kerrassaan paras tapa käyttää kaupan valmista voitaikinalevyä: sinihomejuustosta ja ranskankermasta tehdään tahna, joka levitetään tasaiseksi kaulitun taikinan päälle. Sitten vaan rullataan, leikellään palasiksi, voidellaan munalla ja paistetaan.





Aina nälkä -blogin Milla kohotti juhlatunnelmaa liekittämällä meille yltiöherkullista englantilaistyyppistä joulukakkua (vai olikohan tuo tarkemmin ottaen christmas pudding, hyvää joka tapauksessa).

Makuja kotoa -blogin Heidi oli tehnyt puolestaan Baileys-tryffeleitä, joita todellakin kannattaa kokeilla kotona. Myös intialaiset kikhernekupposet olivat Heidin takuuvarmaa tuotantoa.



Me veimme juhliin muun muassa jouluisesti maustetun pähkinäsikermän sekä joulusangriaa, johon tuli kaksi pulloa valkoviiniä, hiukan siideriä, sokeria, karpaloita, lohkottua omenaa sekä rosmariinia.





Nostalgiaa tarjoili Kokkeillaan-blogin Kotiharmi, joka teki juhlakansalle hot shotteja. Hot shot oli oman opiskeluaikani suosikkidrinkki, joten Kotiharmin mukailtu glögishotti vei sujuvasti ajatukset viime vuosituhannen lopun moniin haalaribileisiin. Gallianoa, kahvia ja kermaa, oujee. Silloin ei tiedetty vielä mitään raikkaan minttuisista mojitoista.

Jauhantakeittiön vakituiseen ohjelmistoon jää takuulla myös hämmentävän herkullinen Kotiharmin kokkaama porkkana-kikherne-fetasalaatti. Vahva suositus.



Suunnitelmiakin punottiin. Esimerkiksi oululaisten grillikioskien vertailu kuulostaisi näin jälkikäteenkin ajateltuna harvinaisen hauskalta ajatukselta. Tosin voisi ehkä odottaa sen verran, että pahimmat paukkupakkaset ensin hellittäisivät.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails