lauantaina, syyskuuta 27, 2014

Rapujuhlaa ja muutakin



Jo on aikoihin eletty: En tehnyt Pastanjauhannan 9-vuotissyntymäpäivästä virallista synttäripostausta, vaikka päivä ei toki päässyt unohtumaan. Ei vaan millään ehtinyt.

Toivottavasti vuoden päästä tilanne on jo toinen, ja pääsisin silloin fiilistelemään blogin 10-vuotista taivalta kaikessa rauhassa.

Tänään kuitenkin juhlitaan (sekä yhdeksän vuotta täyttävää blogia että uutta kotia), ja juhlaa odotellessa voi katsella kuvia muutaman viikon takaa. Silloin saimme vieraaksemme kerrassaan ihanan kolmikon: Jonnan, Hannelen ja Kotiharmin.

Kun emme millään keksineet, keittäisimmekö rapuja vai grillaisimmeko, teimme lopulta molemmat:



Tarjolla oli sekä aiolia että rapuja, jotka keitettiin Ruokatorstai-kirjan ohjeella:

Rapujen keittäminen

40-50 rapua
6 l vettä
nippu kruunutilliä
2 dl merisuolaa
2-3 sokeripalaa

Huuhtele ravut kylmällä, juoksevalla vedellä ja tarkista, että kaikki ovat eläviä.
Mittaa vesi ja pilko kruunutilli tilavaan kattilaan. Anna kiehua hetki. Lisää merisuola ja sokeripalat.
Pudota ravut suuruusjärjestyksessä 10-15 kappaleen erissä kiehuvaan veteen. Veden tulee kiehua ennen kuin lisäät uudet ravut.
Keitä rapuja 8-10 minuuttia. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua kunnolla viimeisten rapujen jälkeen.
Jäähdytä kattila sisältöineen kylmässä juoksevassa vedessä vesialtaassa. Säilyvyys paranee, kun ravut jäähtyvät nopeasti.
Poista vanha tilli ja lisää jäähtyneeseen liemeen uutta tilliä.
Vie rapukattila viileään ja anna rapujen maustua liemessään ainakin 8 tuntia. Jos keität ravut jo syömistä edeltävänä iltana, vähennä suolan määrää kymmenisen prosenttia.
Nosta ravut kattilasta, valuta ja asettele vadille tillinkukkien kera. Anna rapujen lämmitä hetki huoneenlämmössä ennen tarjolle tuomista, sillä ne eivät ole parhaimmillaan aivan jääkylminä.

Ohjetta noudatettiin muuten melko uskollisesti, mutta rapuja ei toki ollut ohjeen mukaista määrää eikä taloudestamme löydy myöskään sokeripaloja. Joskus niitä oli vielä varastossa isoäitien vierailuja varten, mutta ei näköjään enää.









Olen saanut toistaiseksi pyydystettyä ohjeen ainoastaan Kotiharmin feta-ricottajuustopalleroihin, Hannelen shakshukaan sekä Jonnan herkulliseen omenakakkuun, jonka leipominen sijoittui jo sunnuntaiaamulle.

Silloin oli vuorossa pieni venebrunssi (joka päättyi ukonilmaan ja uitettu koira -meininkiin, mutta ei siitä sen enempää).







Mukaan pakattiin luonnollisesti myös edellisen illan jäännössalaatit. Ostimme kesällä Haaparannan Ikeasta tuollaiset kätevät lasiset rasiat (kannet ovat muovia), kun yhdet tutut sellaisia suosittelivat. Ja käteviä ne kyllä ovatkin.



Juustoja, rieskaa ja kaloja käytiin ostamassa edellisenä päivänä Oulun kauppahallista.



sunnuntaina, syyskuuta 14, 2014

Tämän kesän luottokastike (sikahyvää)



Järjestimme taannoin jauhantapajalla erään ruokakerhomme kesken sikajuhlat. Jälkiruokana oli kuvissa näkyvää mutakakkua, johon jokainen vieras askarteli marsipaanista pienen possun mutaan kylpemään. (Suklaakakun ohje löytyy täältä.)

Minun tehtäväni oli valmistaa pääruoaksi valikoituneelle nyhtöpossulle sikahyvää kastiketta. Sain vinkin, että kannattaa tehdä satsi sekä etikkakastiketta että vähän makeampaa aasialaisittain maustettua barbecuekastiketta.

Viimeksi mainittua olen tehnyt sittemmin pariinkin otteeseen (valmistuu nopeasti ja maistuu ruokailijoille):

Aasialainen barbecuekastike (ohje Epicuriouksesta)

6 rkl hoisinkastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl aasialaista kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
0,8 dl hienonnettua salottisipulia
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1/8 tl kiinalaista viismaustetta (Chinese five-spice powder)
0,8 dl sokeria

Sekoita kulhossa kaikki ainekset sokeria lukuun ottamatta.
Kippaa sokeri kuivalle paistinpannulle (suosin sokerin sulattamisessa teflonpintaa) keskilämmölle niin pitkäksi aikaa, että sokeri sulaa. Jatka keittämistä puuhaarukalla sekoitellen niin pitkään, että sokeri karamellisoituu. Kaada sekaan varovasti muut ainekset: sokeri jämähtää samalla, mutta notkistuu taas, kun vähän sekoittelee. Keittele sen jälkeen kohtalaisella lämmöllä niin pitkään, että kastikkeesta tulee sopivan paksua ja sipulit ym. ehtivät kypsyä sopivasti (ohjeen mukaan 6-8 minuuttia). Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sopii tarjottavaksi ainakin kanan ja possun kanssa.





Mitäs tässä muuta kuuluisi. Uuden asuinympäristön tatti- ja sienimaastot on kartoitettu. Herkkutatteja ei ole valitettavasti näkynyt (kaikki muut sieniharrastajat tuntuvat tänä syksynä löytäneen niitä sitäkin enemmän), mutta voitatteja ja lehtikuusentatteja kasvaa sentään aivan kotipihan tuntumassa.

Oman pihan pihlajanmarjasato olisi myös huikea, kunhan vain oppisi käyttämään pihlajanmarjoja paremmin hyödykseen. Pihlajanmarjaohjeita kävin sentään jo katsomassa marttojen sivuilta.

Lisäksi kotonamme on harjoitettu viime aikoina pienimuotoista panimotoimintaa.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails