sunnuntaina, marraskuuta 24, 2013

Gratinoitua simpukkaruokaa



Edellisen postauksen valkosipulikeitto on loistava vierasruoka sen vuoksi, että keiton voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä vieraita odottamaan. Tämän pääruoan voi niin ikään laatia gratinointia vaille valmiiksi jo ennakkoon.

Ohje on Julia Childin kirjasta Mastering the Art of French Cooking:

Coquilles St. Jacques à la Provencale (gratinoidut kampasimpukat)

0,8 dl hienonnettua sipulia
1 rkl voita
1 1/2 rkl hienonnettua salottisipulia
1 kynsi hienonnettua valkosipulia

n. 680 g pestyjä kampasimpukoita
suolaa ja pippuria
n. 2,5 dl jauhoja laakeassa astiassa

2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

1,6 dl kuivaa valkoviiniä (tai 1,2 dl vermuttia ja 3 rkl vettä)
1/2 laakerinlehti
1/8 tl timjamia

6 pientä pitkulaista uunivuokaa (tarjoiluun voi käyttää myös kampasimpukan kuoria)
0,6 dl raastettua sveitsiläistä juustoa (esim. luolakypsytetty gruyère toimi mainiosti)
2 rkl voita jaettuna 6 osaan

Paista sipulia kohtalaisen miedolla lämmöllä voissa pannulla suunnilleen 5 minuutin ajan niin, että sipulit kuullottuvat (älä ruskista). Sekoita mukaan salotit ja valkosipuli ja paista vielä minuutin verran. Aseta sivuun odottamaan.
Kuivaa simpukat ja leikkaa ne reilun puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele juuri ennen paistamista simpukoiden pinnalle suolaa ja pippuria, pyörittele jauhoissa ja ravistele ylimääräiset jauhot pois.
Paista simpukat nopeasti kuumalla pannulla (voin ja öljyn sekoituksessa) parin minuutin ajan, jotta ne ruskistuvat kevyesti.
Kaada simpukoiden sekaan pannulle viiniä. Lisää yrtit ja paistettu sipuliseos. Peitä kannella ja anna hautua viiden minuutin ajan. Ota kansi pois, ja jos on tarpeen, keitä hetken aikaa kasaan. Tarkista maku ja poista laakerinlehti.
Lusikoi simpukat ja kastike vuokiin. Ripottele pinnalle juustoa ja nokare voita. Laita jääkaappiin odottamaan gratinointia tai gratinoi saman tien: grillivastusten alla 3-4 minuuttia tai niin pitkään, että ruoka kuumenee kunnolla ja juusto saa mukavasti väriä.

Tämä ruoka oli oikeasti aivan mahdottoman maukasta, eikä kuorrutteeseen käytetty lempijuustoni ainakaan huonontanut vaikutelmaa. Ehkä pitäisi itsekin ryhtyä harkitsemaan ranskalaisiin resepteihin perehtymistä.

Lisukkeena oli herkullinen ruusukaalipaistos (kiitokset vielä kerran kokille!):

perjantaina, marraskuuta 22, 2013

Valkosipulikeitto



Minä olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että olen tainnut saada viimeisen vuoden aikana useammankin uuden ystävän.

Yksi heistä on sellainen, jonka kanssa saa nauraa katketakseen ja syödä erityisen hyvää ruokaa. Niin kuin nyt vaikka patonkia ja paahdetuista valkosipuleista valmistettua erityisherkullista valkosipulikeittoa, jota saimme syödäksemme pari viikkoa sitten:

Valkosipulikeitto

26 valkosipulinkynttä (kuorineen)
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

2 rkl voita
reilu 5,5 dl (2 1/4 cups) viipaloitua sipulia
1 1/2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
18 valkosipulinkynttä, kuorittuja
8,4 dl (3 1/2 cups) kanalientä
1,2 dl (1/2 cup) kuohukermaa

1,2 dl (1/2 cup) hienoksi raastettua parmesaania
4 sitruunanviipaletta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Aseta 26 valkosipulinkynttä pieneen uunivuokaan. Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria (varmista, että öljy leviää kynsiin tasaisesti). Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja paista niin pitkään, että valkosipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita, suunnilleen 45 minuuttia. Anna jäähtyä. Puristele sen jälkeen valkosipulinkynnet ulos kuoristaan pieneen kulhoon.
Sulata voi kattilassa tai sopivassa kasarissa keskilämmöllä. Lisää sipulit ja timjami ja anna kypsyä niin pitkään, että sipuli kuullottuu, noin 6 minuutin ajan. Lisää paahdetut valkosipulit ja 18 raakaa valkosipulinkynttä ja keitä 3 minuutin ajan. Lisää kanaliemi; peitä ja anna hautua niin, että valkosipuli kypsyy, noin 20 minuutin ajan. Surauta keitto sen jälkeen tarkoitukseen sopivalla masiinalla sileäksi. Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää kerma ja odota niin kauan, että keitto kiehahtaa hieman. Mausta suolalla ja pippurilla. Keiton voi valmistaa yhtä päivää ennakkoon (säilytys jääkaapissa kannella suojattuna). Lämmitä ennen tarjoilua.
Jaa raastettu parmesaani neljään kulhoon ja kaada päälle keittoa. Mausta sitruunasta puristetulla mehulla.





Patonki on tehty Julia Childin ohjeella. Voi, kunpa oppisin itsekin leipomaan yhtä rapeakuorista ja maukasta patonkia

Pää- ja jälkiruoasta lisää lähitulevaisuudessa. Etenkin pääruoka saattaa olla uusi lempiruokani, joten kannattaa pysyä kuulolla.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails