sunnuntaina, joulukuuta 30, 2012

Vuosi loppuu

Huh, olipa se vuosi. Kiirettä ja puuhaa on riittänyt siinä määrin, etten ole itsekään pysynyt perässä. Onneksi viihdyn töideni ääressä harvinaisen hyvin, sillä muussa tapauksessa olisin kaikkein tyytyväisimmilläni silloin, kun kalenterissani ei olisi juuri lainkaan merkintöjä.

Ennen joulua pyyhälsin vielä työmatkalle Tallinnaan, ja kuinka hyvää ruokaa siellä olikaan. Erityispisteet herkulliselle hapankaalille! Erityisen suositeltavia paikkoja olivat Von Krahli aed (Rataskaevu 8) ja Ribe, jossa tomaatti esiintyi erittäin edukseen annoksessa "Puhvelimozzarellajäätelöä ja tomaattia, tomaattihilloa, kypsennetty tomaatti, suolamanteleita, persiljapestoa, kuivatettua parmankinkkua".

Myös jälkiruoka (pehmeää vuohenjuustotahnaa, tyrnisorbettia, saksanpähkinöitä, puolukoita, marenkia, hunajasiirappia) oli oikein maistuva.






Puhelimen Instagram-kamera ei ollut selvästi aivan parhaimmillaan kaikkein hämärimmissä paikoissa.



Muita testattuja paikkoja olivat muun muassa Ö ja Olde Hansa. Tämä taisi olla Ö:n Kalamatsi goat cheese (Kalamatsi meierei kitsejuust):


Sitten tuli joulu. Lapsuuden joulut eivät ilmeisesti menetä viehätystään ikinä, koska kiiruhdin heti etsimään kuusesta ne perinteisimmät pallot ja pöydiltä ne lapsuudesta tutut liinat:


En ennättänyt suunnitella jouluruokia ollenkaan, mutta onneksi muut perheenjäsenet olivat laatineet jouluruokia urakalla. Ilman punasipulihilloketta ja saaristolaisleipää olisi jo tätä nykyä vaikea kuvitella joulupöytää.



Joulukirjana toimi Yann Martelin Life of Pi. Siis se tarina, jossa intialainen poika pelastautuu haaksirikossa tiikerin kanssa samaan pelastusveneeseen:



Tähän postaukseen pitäisi ehkä kirjoittaa ajatuksia siitä, miltä ruokavuosi 2013 mahtaa näyttää minun näkökulmastani, mutta rehellisesti sanottuna minulla ei ole aavistustakaan. Ennemminkin voisin pohdiskella sitä, mitkä ovat olleet vuoden 2012 luottoreseptini.

Mitä te, arvoisat lukijamme, olette syöneet kuluneena vuonna kaikkein mieluiten?

sunnuntaina, joulukuuta 09, 2012

Juurileipää


Kaupalliset "innovaatiot" ja muut villitykset saapuvat Ruotsiin järkiään himpun verran Suomeamme aiemmin. Nyt siellä oli hiivafirma keksinyt pakata taikinajuurta pieneen purkkiin ja myydä sitä ruokakauppojen kylmähyllyssä hiivapakettien vieressä. Myöskään leipurinhiiva ei ollut enää pelkkää hiivaa, vaan sekin oli tuotteistettu erikseen leiville ja makeille taikinoille.

Olen perusluonteeltani jotenkin aivan älyttömän utelias kaikkea tämäntyyppistä uutuutta kohtaan, joten pakkohan juurta oli kokeilla. Useimmiten tuotteisiin tutustelu jää siihen yhteen kertaan - mutta kokeiltava on!


Leipä leivottiin tavallisista vehnäjauhoista oheisen videon ohjeilla ja juuri + hiiva -yhdistelmällä. Siitä tuli aivan hyvää ja suhteellisen maukastakin, mutta ainakin suolaa saa nykypaistimoiden artisaanileipiin tottunut lisätä ohjetta enemmän, jotta limppu maistuisi yhtään miltään. Muutenkin maku oli melko valju. Tuhti West Coast -hapanleivän maku jäi kyllä puuttumaan, kuten on jäänyt aiemminkin.


Kun leivät oli saatu uunista ja tuoreeltaan maisteltua, päätettiin valmistaa iltaruoaksi Metsästäjätyyppiset leipäannokset Googlesta löytyneen, sourdough-leiville viritellyn ohjeen mukaisesti. Leivistä tuli maukkaita ja äärimmäisen lihaisia - lihaa kun sattui olemaan hieman enemmän kuin leiville tolkullisesti mahtui. No, paljon kanssa pärjää. Nälkä ei jäänyt.


Pihviä ja sieniä sourdough-leivällä sinihomejuustokastikkeessa

0,5 kg pihvilihaa: (ulko)filettä tms.
1,2 dl punaviiniä
0,6 dl italia-salaattikastiketta (skippasimme tämän)
3 rkl voita, sulatettuna
4 siivua sourdough-leipää
vajaa 100 g tölkkiherkkusieniä valutettuna (tai tuoreita)
reilu rkl tuoretta sileälehtistä persiljaa pilkottuna

Kastike
0,6 dl majoneesia
0,6 dl ranskankermaa
0,6 dl murennettua sinihomejuustoa
1 tl Worcestershire-kastiketta

1. Marinoi pihviä punaviinissä ja salaatinkastikkeessa jääkaapissa neljästä tunnista vuorokauteen.

2. Yhdistä kastikkeen ainekset kulhossa ja sekoita hyvin. Peitä ja laita jääkaappiin.

3. Lämmitä grilli tai paksupohjainen paistinpannu ja kypsennä pihvi halutunlaiseksi. Voitele sen jälkeen leipäviipaleiden molemmat puolet ja grillaa tai paahda niitä, kunnes ne rapeutuvat ja saavat hieman väriä.

4. Sulata nokare voita kattilassa tai pienessä pannussa keskikuumalla lämmöllä. Lisää sienet ja paista 2-3 minuuttia sekoitellen, kunnes ne hieman ruskettuvat.

5. Tarjoile annokset levittämällä kastiketta paahdetuille leipäviipaleille. Leikkaa pihvi(t) ohuiksi siivuiksi vinottain syitä vasten ja asettele viipaleet kastikkeen päälle. Nost pihvisiivujen päälle sieniä ja ripottele päällimmäiseksi persiljaa.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails