sunnuntaina, elokuuta 19, 2012

Pienet munakoisopizzat


Aikaisemmin tällä viikolla oli Julia Childin syntymäpäivä. Olin kuvitellut, että Julia olisi ranskalaisen keittotaidon ystävänä varsin kaukana omista ruokamieltymyksistäni, mutta ei asia aivan niin olekaan. Hänen reseptiensä joukosta löytyvät nimittäin nämä munakoisopizzat, jotka istuvat omaan makuuni oikein hyvin:

Julia Childin munakoisopizzat (tarkempi resepti kuvineen löytyy Kalyn’s Kitchenistä)

1 suurehko munakoiso
suolaa munakoisojen päälle ripoteltavaksi
oliiviöljyä munakoisojen päälle siveltäväksi
kuivattua (italialaista) yrttimaustesekoitusta munakoisojen päälle ripoteltavaksi
10 isoa basilikanlehteä
vajaa desi raastettua parmesaania
vajaa desi raastettua mozzarellajuustoa

kastike:
oliiviöljyä
3 isoa valkosipulinkynttä, hienonnettuna
tölkki hyvälaatuista tomaattimurskaa (näin kesällä voi murskata muutaman tuoreen tomaatin)
1/2 tl yrttimausteita
1/4 tl kuivattua oreganoa

Leikkaa munakoisosta päät pois ja leikkaa loppukoiso vajaan parin sentin paksuisiksi viipaleiksi (minulla taisi tulla vähän ohuempiakin). Asettele viipaleet taitellun talouspaperin päälle ja ripottele päälle reilusti suolaa. Jätä koisot itkemään puoleksi tunniksi. Kun itketysaikaa on jäljellä enää vartin verran, käännä uuni 190 asteeseen. (En ryhdy itketyspuuhiin läheskään aina munakoisoa kokkaillessani, mutta tällä kertaa se tuli tehtyä.)
Kun olet saanut munakoisot suolattua, tee kastike. Lämmitä pannulla oliiviöljyä ja kuullota siinä silputtua valkosipulia. Älä ruskista. Lisää tomaattimurska ja mausteet ja kiehuttele miedolla lämmöllä sakeammaksi. (Lisää hiukan vettä, jos kastike näyttää kuivuvan liikaa.)
Kuivaa munakoisoviipaleet talouspaperilla (tällä tavoin saat suolaa vähemmäksi). Levitä viipaleiden pinnalle öljyä (jonkinlainen ruiskusysteemi olisi kätevin, koska munakoisoilla on taipumus imeä öljyä loputtomasti). Ripota päälle kuivattua yrttimaustetta. Paahda munakoisoviipaleita uunissa 25 minuutin ajan. Tarkkaile, etteivät viipaleet paistu liian veltoiksi.
Koisojen paahtuessa hienonna basilika. Sekoita mozzarella- ja parmesaaniraaste keskenään. Kun munakoisoviipaleet ovat paahtuneet, ota ne uunista ja väännä päälle grillivastukset. Levitä viipaleiden päälle tomaattikastiketta, ripottele kastikkeen päälle basilikaa ja lopuksi reilu kerros juustoa.
Laita munakoisopizzat paahtumaan uuniin grillivastusten alle niin pitkäksi aikaa, että juusto ruskistuu sopivasti. Tarkkaile pizzoja, etteivät ne pääse palamaan. Tarjoile minipizzat lämpiminä.

Sen verran hyviä olivat munakoisopizzat, että voisin tehdä näitä uudestaankin. Seuraavalla kerralla vaikka alkupalaksi Julia Childin burgundinpadalle. Mikä mahtaisi olla kokonaisuuteen sopiva jälkiruoka?

(Psst. Minulla on nykyään blogin kanssa ongelmana se, ettei mikään ruoka tunnu tarpeeksi kiinnostavalta blogattavaksi. Tämänkin kanssa pohdin, että ”tomaattisia munakoisoruokia on blogissa jo vaikka millä mitalla”. Pitäisi päästä tuosta ajattelusta ja blogata lihapullat vaikka viidennensadannen kerran.)

12 Comments:

At 19/8/12 21:54, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Olen aina iloinen, kun bloggaat, ruokaa kuin ruokaa:)

 
At 19/8/12 21:55, Blogger Rosmariini said...

Haa, täältä pesee sitten! :D

 
At 19/8/12 22:47, Blogger Hannele said...

Olemme pesunkestäviä, joten antaa tulla vaan:)

Minä olin vahingossa melkein Julian jäljillä; tein viikko sitten kesäkurpitsapitsoja. Nekin on huippuhyviä!

 
At 19/8/12 22:48, Blogger Nanna said...

Just niin, kehiin vaan! Sitäpaitsi sulla on sellanen blogimatka jo takana, että ihmiset juurikin haluaa lukea SUN tomaattisen munakoisoruokapostauksen. Ja lihapullat! :)

 
At 20/8/12 00:11, Blogger Rosmariini said...

Hehehee. Tällaisen bloggaajavanhuksen voi antaa jo puuhastella kaikessa rauhassa omiaan. "Tokko se mitään suurempaa vahinkoa saa aikaiseksi." :)

Mutta oikeassa olette. Eikä minua aiempinakaan vuosina kamalasti kiinnostanut, mitä mieltä joku muu sattuu olemaan keitoksistani. Jos tämä on oma ruokapäiväkirjani, niin eiköhän tänne kannata kirjata ruokaan liittyviä fiiliksiä ilman sen kummempaa filosofointia. Ja vuosien aikana saadusta palautteesta olen oppinut, että jostakin omalta kannalta toisarvoisemmastakin ruuasta voi tulla jonkun toisen kestosuosikki.

 
At 20/8/12 06:50, Blogger Katarina said...

Terveellistä ja herkullista :)

 
At 20/8/12 16:48, Anonymous Kirsi JKLstä said...

Voi kun olisin huomannut tämän heti eilen, niin hyvältä kuulostaa! Meillä oli eilen itse kasvatetun munakoison sadonkorjuu ja niiiiiiin suloisia munakoisoja oli kokattavana aimo pino. Tuli tehtyä täältä myöskin bongattua munakoisovuokaa omalla tuunauksella (taidan laittaa aika paljon enemmän basilikaa ja parmesaania, kuin alkuperäisessä ohjeessa. Lisään välillä myös jauhelihaa raakana, eli vain uunissa kypsennettäväksi). Hyvää tuli siitäkin, mutta mielellään olisin kokeillut jotain uutta. Ensi vuonna sitten (hyvä oli ensikokemus mk viljelijänä. Se uusitaan ensi vuonnakin).

 
At 20/8/12 17:34, Blogger Rosmariini said...

Itse kasvatettuja munakoisoja, ihan parasta! Munakoisovuokaa on googleteltukin viime aikoina ahkerasti (kurkkasin just äsken tilastoja... pitäisi päivittää sivupalkkia).

 
At 20/8/12 17:59, Blogger Pekka said...

Munakoisopizzat ja burgundinpata taitaa vaatia jotain vähän tuhdimpaa jälkkäriltäkin.

Klassikoista tulis mieleen ekana suklaafondant, siihen kotitekoista jätskiä ja/tai sitten jotain parhaillaan sesongissa olevista vadelmista.

Joku brulee/tartletti jäisi taas varmaan vähän pliisuksi, vaan jos niihin nakkelisi tuoreita vadelmia/mustikoita ison kasan, voisi sekin toimia mainiosti.

 
At 20/8/12 18:13, Blogger Rosmariini said...

Suklaafondant sopisi tosi hyvin. Tai suklaakakku! Tulen täyteen (hups) jo pelkästä ajatuksesta.

Kotitekoisesta jäätelöstä puheen ollen, mitä mieltä olet tämän kolumnin ajatuksista (esim. rahkan lisäämisestä)?

 
At 20/8/12 18:40, Blogger Pekka said...

Siinä on oikeassa, että mikään pakastettu maito-marjaseos se ei todellakaan ole. Pohjaan kun saa hyvän rakenteen niin lopputuloskin on mainio. Creme anglaise on se perinteisin, työläin (ja maukkain!) tapa, toisaalta ihan "Tölkki kookosmaitoa, 0.5l pakastemansikoita ja 1 dl sokeria blenderiin ja suoraan jäätelökoneeseen malibulorauksen kera" toimi mainiosti kun piti loihtia jälkiruokaa yllätysvieraille kaapista löytyvistä aineksista.

Rahkaa en ole testannut (olen vähän puristi näissä!), mutta kun siitä tulee hyvätekstuurisia jäädykkeitä ilman jäätelökoneen käyttöäkin, niin eiköhän se jäätelökoneen kautta käytettynä ole vieläkin parempaa :P

 
At 20/8/12 19:05, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä testata jolloinkin tuota kookosmaitoa. Ja ehkä annan rahkallekin mahdollisuuden.

Voisit muuten järkätä joskus jäätelökoulun meille kokemattomille! Tai tehdä jätskireseptikirjan!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails