maanantaina, elokuuta 20, 2012

Herukkapiiras

Vietin viime viikon kesäflunssan kourissa, ja sairastellessa oli hyvää aikaa selailla ruokaohjeita. Huomasin, että olen edelleen syvään juurtunut reseptibongari, vaikka harrastukselle on tänä vuonna ollut aikaa aivan mahdottoman vähän.

Reseptibongari pystyy sivuuttamaan suuren osan vastaan tulevista ruokaohjeista. Osa merkataan myöhempää käyttöä varten, mutta osaa on pakko päästä testaamaan saman tien. Viimeksi mainittua lajityyppiä edusti tämä Soppakellarin resepti (kiitokset Tuslalle reseptin löytämisestä):

Marenkinen herukkapiiras

piirakkataikina:
3,6 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1,2 dl pehmeää voita
1,2 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
1 tl raastettua sitruunan kuorta (noin 1 sitruunan kuori)

herukka-marenkitäyte:
2 valkuaista
1,2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
reilu 1/2 litraa punaisia viinimarjoja

Sekoita isossa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Lisää mukaan pehmeä voi, sokeri ja keltuaiset sekä sitruunan kuori. Sekoita puuhaarukalla, kunnes seoksesta muodostuu taikina. Muotoile taikinasta pallo, kelmuta ja laita jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.
Laita uuni lämpenemään 165 asteeseen.
Kaulitse taikina sopivaksi noin 24-26cm irtopohjavuokaan. Irtopohjavuoka kannattaa voidella ennen taikinan taputtelua. Taikinan pitää nousta vuuassa noin 2,5 cm pohjalta reunoille, jotta saat täytteen aseteteltua hyvin. Paista noin 25 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin kullanruskea. Ota uunista ja anna jäähtyä hieman.
Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Valmista marenkitäyte: Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja lisää sitten sokeri pienissä erissä. Vatkaa 5 minuuttia. Kääntele herukat varovasti spatulan avulla marenkiin. Levitä marenkiseos hieman jäähtyneelle piiraspohjalle. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes päällinen on saanut hieman ruskeaa väriä (minä olisin voinut paistaa omaani vähän pitempäänkin).

Marenkileipomukset ovat mahtavia. Etenkin jos mukana on vastapainoksi jotain hapokkaampaa marjaa tai hedelmää. Erinomainen esimerkki on Puistola Delin raparperibrita, jossa on tutkimusteni mukaan marenkia, kermavaahtoa ja jollain tapaa soseutettua tai hillottua raparperia.

Ehkä pitäisi opetella tekemään britakakkua itse (siitä huolimatta, että aiemmat kokemukset eivät kovin rohkaisevia olekaan).

Muoks. Lisäsin kuvan raparperibritasta, kun semmoinen sattui tiedostoissa näköjään olemaan:

14 Comments:

At 20/8/12 18:47, Anonymous Jonna said...

Reseptibongarius on pysyvä olotila, eikä siitä kannata edes yrittää eroon. Mutta onneksi se on harmiton ja mukava harrastus ;-)

 
At 20/8/12 18:51, Blogger Pekka said...

Mmmm, marenkipohjaiset piirakat :P

Pro.tippinä opin tovi sitten, että onnistuneen Pavlovan saa lisäämällä hieman viinietikkaa ja maissitärkkelystä pohjaan. Nimimerkillä pannukakkupavlovan joskus tehnyt.

 
At 20/8/12 19:00, Blogger Rosmariini said...

Jonna: Just pari minuuttia sitten korvamerkkasin kirsikkajäätelön ohjeen. :)

Pekka: Löysin kolmen vuoden takaisesta postauksesta Eton messin ja pavlovan yhdistelmän. Oli ihan superhyvää. Tuoreet marjat. <3

(Omatekoinen mustaherukkalikööri, hmmm.)

 
At 20/8/12 19:07, Blogger Jael said...

Yummy,namin näköistä! Herukoita on onneksi täällä pakastealtaassa:)

 
At 20/8/12 19:12, Blogger Rosmariini said...

Tuslan piirakka on huomattavasti houkuttevampi. En vaan kerta kaikkiaan malttanut paistaa tarpeeksi pitkään, kun oli niin kiire maistamaan. :)

 
At 20/8/12 21:08, Blogger Tusla said...

Ja mun mielestä teidän piirakka on kyllä nätimpi. :) Jotenkin kummasti toisten blogeissa samat ruuat näyttää paljon herkullisemmilta.

Kirsikkajäätelö, oijoi. Ehkä muutamalla marenkihipulla?

 
At 20/8/12 21:34, Blogger Pekka said...

Omnomnom Eton mess & pavlova & mustaherukkalikööri & mascarponekerma.

Kirsikkajäätelö kaivannee myös suklaata & amarettoa? Koristellaan kermavaahdolla ja kirsikalla, marenkihippujen (ja raastetun suklaan?) lisäksi, tietysti.

 
At 20/8/12 21:34, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Minä en välitä marengeista sellaisenaan (eli kuivina palleroina), mutta piirakoiden päällä marenki maistuu. Kummallista. Sitruuna-marenkipiirakka on aina ihana, ja samalle viivalle pääsee raparperi-brita (jota tein viimeksi kesäkuun grillibileisiin). Raparperihilloinen brita on parasta, vaikka kyllä tuoreet mansikatkin välissä saavat suun messingille.

 
At 20/8/12 21:44, Blogger Virpi said...

Toivottavasti tauti on jo helpottanut!

Mua vähän pelottaa palata kotiin täältä helteisestä Espanjasta, kuuleman mukaan lämpötilaero tänä aamuna olisi ollut sellaiset reilut 30 astetta...

 
At 20/8/12 22:08, Blogger Rosmariini said...

Tusla: Minä olen viipyillyt niiden sinun kuviesi äärellä sen verran pitkiä toveja, että kyllä ne ovat ylivetoja. Harvoista kuvista on tullut koskaan niin isoa mielitekoa kuin niistä.

Ja Soppakellarissa olisi vaikka mitä muitakin houkuttavia marjareseptejä!

Pekka: Tuo sinun ideoimasi kirsikkajätski kuulostaa paaaljon paremmalta kuin se ohje minkä netistä kaivelin. Että ehkä unohdan sen ja jään odottelemaan, milloin sinä saat omasi valmiiksi. :D

Kotiharmi: Joo, ne kaupassa myytävät minimarengit ovat varsinkin aika kamalia.

Virpi: Taudin selkä taittui onneksi; tänään on ollut jo ihan hyvä olo ja meininki. Ja kääk tosiaan, ilma on kovasti viileämpi kuin viikko sitten. Ehkä sinun pitäisi jäädä sinne lämpöön ruokabloggaajien Espanjan-kirjeenvaihtajaksi. (Tai ei pitäisi, kun tulisi ikävä.)

 
At 22/8/12 18:08, Blogger Pekka said...

Jaa-ha! Voisin kyllä vaihtelun vuoksi tehdä valkosuklaajaloviinajätskin sijaan kirsikkajätskiä lakkasacherin lisukkeeksi kun sen aika on :) Menee vaan tölkkikirsikkahommiksi, kun sesonki on mennyt aikoja sitten :(

 
At 22/8/12 21:33, Blogger Rosmariini said...

Lakkasacherin aika tosiaan lähestyy! Mutta se vaatii kyllä oikeestaan sen valkosuklaajätskin. Että vaikeeksi menee.

 
At 26/8/12 18:48, Anonymous Geranium said...

Tänään kokeilin, kylläpä oli hyvää! Punaherukkasato omassa pensaassa on tänä vuonna sen verran runsas, että marjoja riittää pakastimeenkin. Onnistuisikohan piirakka jäisistä marjoista vai tuleekohan herukkamarengista liian vetistä? Minun marengista tosin puuttui maiisitärkkelys, kun meillä ei sitä ollut. (en korvannut polentalla, jota olisi löytynyt...)

 
At 27/8/12 18:07, Blogger Rosmariini said...

Minäkin mietin tuota punaherukoiden pakastamista, että miten mahtaisivat toimia. Punaherukan kuori on sen verran ohut, että rakenne rikkoutuu väkisin jo pakastamisen aikana.

Jotenkin olen hurahtanut nyt ihan kokonaan näihin hapokkaisiin marjoihin. Viikonloppuna olin mustaherukoiden kimpussa, mutta nyt minulla on haaveilun kohteena Prinsessakeittiön manteli-punaherukkapullat.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails