lauantaina, kesäkuuta 09, 2012

Focaccia: täydellinen ohje?

No johan tämä jauhaminen on mennyt mallilleen. En ole viikkokausiin kirjannut tänne uusia lempiruokiani tai keittokirjahankintojani, vaikka jatkuvasti olen toki syönyt ja miettinyt nyt ruokaan liittyviä asioita ihan työnikin puolesta.

Tänään pitäisi leipoa kavereille Mummo Ankan piirasta, mutta sitä ennen kirjaan (toisten kavereiden pyynnöstä) muistiin focaccia-ohjeen. Ohjeen otin oivallisesta ruokakirjasta nimeltä Täydellinen ohje: Olivian parhaat reseptit, johon on etsitty ja testattu ohjeita muutamista klassikkoruokalajeista. Kirjan mukaan focacciaa on paistettu jo antiikin Roomassa; mikäs sen hauskempaa:

Focaccia
(1 iso pellillinen)

4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Vuokaan:
4 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
noin 10-15 kivetöntä kalamata-oliivia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.
Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10-15 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi, ”käsiin tarttuvaksi”.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
Voitele 20 x 30 sentin kokoinen reunallinen uunivuoka oliiviöljyllä. Jätä puolet öljystä leivän voitelemiseen. Levitä taikina vuokaan tasaisesti. Sivele leipä lopulla oliiviöljyllä. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
Ripottele leivän pinnalle tuoreita timjamin ja rosmariinin lehtiä ja sormisuolaa. Painele oliivit taikinaan.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia (huom.: 20 minuuttia yleensä riittää! ks. kommentit), kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.

Ja muuten hei: Sain vihdoin ja viimein hankittua Kitchen Aidin taikinakoneen, jonka avulla olen onnistunut saamaan aikaiseksi melkoisen mahtavia taikinoita. On siinä härvelissä kyllä huonotkin puolensa, mutta niistä joskus toiste lisää.

25 Comments:

At 9/6/12 13:36, Blogger tuitu said...

Blogaathan Mummo Ankan piiraasta myös?

 
At 9/6/12 13:40, Blogger Rosmariini said...

Joo! Jos vaan osaan. Bloggeri oli uudistunut, ja meni hetki ennen kuin löysin blogiohjelmasta kohdan, mihin kirjoittaa. :) Mutta kyllä tämä tästä lähtee.

 
At 9/6/12 14:42, Blogger aleksi said...

sulla on muuten väärä toi väännin tossa kitchen aidissä. toi lapa mikä sulla on kiinni on tarkotettu kakkujen ja voijuttujen vääntöön leivässä se repii ja hajottaa vaan taikinan..

 
At 9/6/12 14:46, Blogger Rosmariini said...

Joo, tiedän! :)

 
At 9/6/12 14:50, Blogger Pekka said...

Kitchen Aid <3 Juuri olen omaani boottaamassa pizzataikinan tekoon! Vodkavoitaikina on mummo ankan piiraisiin ihan parhautta, btw.

 
At 9/6/12 17:39, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, saas nähdä tuon leipomuksen kanssa. Liiat nesteet ainakin pyrkivät kanteen tehtyjen reikien kautta vapauteen, ja vuokakin on vääränlainen, mutta jospa se siitä tekeytyisi ennen kuin päästään jälkiruokavaiheeseen. :)

 
At 10/6/12 10:53, Blogger Outi said...

Apua! Mitä huonoja puolia kitchen aidissa on? Olemme juuri aikeissa tilata sellaisen.

 
At 10/6/12 14:07, Blogger aleksi said...

Musta kitchen aidi on aika huono leipätaikunoihin, taikinat nousee helposti ylös koukkuun, eikä vaivaannu.. Kenwoodit hoitaa homman vähän paremmin..

 
At 10/6/12 15:29, Blogger Virpi said...

Jee, postaus! <3

 
At 10/6/12 19:52, Blogger Pekka said...

KA:n moottori on pikkasen tehoton (varsinkin niissä valkoisissa classiceissa, mitä tarjouksissa usein kaupataan), joka tulee isommissa leipä yms. taikinoissa ehkä eteen. Ei ole kyllä semmosilla määrillä mitä itte oon tehnyt hirveästi haitannut.

Kenwoodeissa vissiin jonnin verran paremmin, tosin en tiiä haluaisinko semmosta pitää jatkuvasti pöydällä näkyvillä.

 
At 10/6/12 22:58, Blogger Outi said...

Niinpä niin. Kenwood on ruma. :)
Kitchen aid it is...

 
At 10/6/12 23:42, Blogger Rosmariini said...

Kyllä minä KitchenAidin ostaisin toistamiseenkin, mutta ehkä odotukset olivat liian korkealla (olisin esim. ajatellut, että niin painava kone pysyisi jämäkästi paikallaan).

 
At 22/6/12 22:40, Blogger anumorchy said...

Olisi kiva kuulla niista huonoistakin puolista!

 
At 25/6/12 21:36, Blogger Unknown said...

KA ollut noin 3 vuotta ahkerassa käytössä, enkä kyllä vaihtaisi sitä mihinkään. Ei kyllä mitään pahaa sanottavaa keksi vaikka yrittäisikin...

 
At 28/6/12 22:12, Anonymous Anonyymi said...

Helps, haluaisin kanssa kuulla huonoista puolista, oon jo puoli vuotta käynyt eipäs juupas keskustelua itseni kanssa... Terv Ingrid. Keltaisesta vekottimesta siis.

 
At 28/6/12 23:04, Blogger Rosmariini said...

No en minäkään vaihtaisi omaa konettani mihinkään (ties vaikka pelastaisin sen tulipalon sattuessa heti läppärin jälkeen seuraavana, hehe), mutta huono puoli on just tuo, että olisin veikannut sen pysyvän vieläkin järkähtämättömämmin paikallaan raskaampienkin taikinoiden kanssa.

 
At 14/12/12 14:43, Anonymous Anonyymi said...

Apua, mainion kuuloinen resepti, mutta kuuluuko nyt siis käyttää isoa uunipeltiä vai 20*30-uunivuokaa? :)

 
At 29/12/12 21:15, Anonymous Anonyymi said...

Aivan liian vähän suolaa.

 
At 11/1/13 13:55, Anonymous Anonyymi said...

Loisto resepti tämä Focaccia, tosin omaan makuun reilummin suolaa!! Itselläni on kummitustädin vanha Philipsin monitoimi/taikinakone, pitää aivan järjetöntä melua, mutta tekee työnsä hyvin.. !! Laite on varmaan 80 -luvulta.. :D T: Nettu

 
At 27/2/13 16:18, Anonymous Anonyymi said...

Kokeilin ohjetta, ja oli todella hyvää muuten, mutta mun versiosta tuli hirvittävä suolaista, vaikka laitoin päälle vain 1tl suolaa. Vaikuttikohan että käytin tavallista merisuolaa sormisuolan sijasta?

 
At 17/3/13 17:46, Anonymous Anonyymi said...

No ei kyllä kuulu focaccian olla tollasta tummaaa kuivaa korppua kuin tällä ohjeella tuli!

 
At 22/3/13 14:46, Anonymous Anonyymi said...

Hyvää oli, mutta paistoaika ainakin meidän uunilla liikaa. Onneksi kurkkasin uuniin n. 20min kohdalla, olisi mennyt muuten korpuksi :)

 
At 6/8/13 22:57, Anonymous Anonyymi said...

Hyvää, mutta meidän uunilla paistoaikaa sai vähentää reilunlaisesti, eli 20 minuuttia riitti. Vaivasin käsin, muutaman minuutin, ja se oli tarpeeksi. Suolaa laitoin vapaalla kädellä. Mainiota focacciaa tuli hieman soveltamalla.

 
At 13/10/13 11:59, Anonymous Anonyymi said...

Onpas hyvä ohje! Tilkan sovelsin ja hyvää tuli. Pidän vähän ruokaisemmasta foccaciasta, joten laitoin päälle ohjeessa mainittujen lisukkeiden päälle tomaatin paloja (poistaa vetisen sisälmyksen, laittaa vain tomaatin reunat pieneksi kuutioituina) ja pohjan päälle hienoa parmesaaniraastetta. Kastoin käteni oliiviöljyssä, kun siirsin taikinan kulhosta vuokaan ja en erikseen sivellyt leivonnaista. Tuli muhkea ja mehevä kaikesta huolimatta.

 
At 20/5/14 15:35, Anonymous Anonyymi said...

Itse ihmettelin tuota "viimeistä voitelu" kohtaa, sillä yleensähän Focaccio voidellaan vasta kohottamisen jälkeen.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails