keskiviikkona, toukokuuta 09, 2012

Lakritsijäätelö


Minua usein parjataan siitä, etten mielelläni ota äärimmäistä kantaa mihinkään. Asteikolla 1-5 liikutaan korkeintaan kakkosen ja nelosen välissä. Aina pitää jättää jonkinlainen takaportti tai miedontaa lausuntoa. Ei ihme, että meistä suomalaisista kasvaa vähitellen niin harmaita! Tällä kertaa voin kuitenkin aivan rehellisesti ja pidäkkeettä sanoa, että tämä oli parasta koskaan syömäämme jäätelöä: aivan mielettömän maukasta, pehmoista ja todella lakuisaa.

Suoraviivaisin reseptipohja löytyi pienen googlettelun jälkeen MTV3:n sivuilta. Ainekset ovat hyvin yksinkertaiset: kermaa, keltuaista, sokeria ja lakritsia. Mitään kevytjäätelöä tämä siis ei ole - mutta maku on todella täyteläinen ja rakenne ihanan pehmeä. Kuten lempijäätelömaakarini Ben ja Jerry moneen kertaan siteeratusti teollisen jäätelön ongelmista lausuivat, "Hyvän jäätelön tekeminen on todella helppoa. Se, mikä on vaikeaa, on halvan jäätelön tekeminen."

Lakritsia laitoimme huomattavasti alkuperäistä MTV3:n ohjetta enemmän, ja niinpä jäätelö maistuikin tosi voimakkaasti lakritsilta - mikä oli tietenkin toivottua. Maku oli ihan eri tavalla intensiivinen kuin kesäkojujen lakutötteröissä. Laitoimme ohjeen mukaiseen jäätelötaikina-annokseen pari reilua kourallista tuoreita, pehmeitä lakritsipaloja kaupan pussista.

Lakritsijäätelö

5 dl kermaa
kourallinen tai pari lakritsia
5 munankeltuaista
1 dl sokeria

Lämmitä ja sekoita lakritsaa kermassa, kunnes se liukenee kunnolla. Kiehauta. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto lakritsikermaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa kerran. Älä keitä pidempään! Jäähdytä lopuksi massa viileässä ja aja se jäätelökoneessa kuohkeaksi.

23 Comments:

At 9/5/12 15:42, Blogger Katarina said...

Nam, kuulostaa herkulliselta!

 
At 9/5/12 18:08, Blogger Heidi said...

Ah, lakujätski on niin hyvää! Ehkä pitäisi ostaa jäätelökone, niin pääsisi kokeilemaan omatekemää vahvempaa jäätelöä, vaikka tällä ohjeella :)

 
At 9/5/12 18:13, Anonymous annemi said...

Taisin tehdä samalla reseptillä meidän lakujäätelön :) tosi hyvää!

 
At 9/5/12 22:12, Blogger Tusla said...

Oujee, tämä on niin ollut meidän to cook-listalla. Lakujätski itse tehtynä ei voi olla mitään muuta kuin superherkku!

 
At 10/5/12 11:23, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos herkullisesta ohjeesta, tekaisin illalla jäätelöä ja oli kyllä mahtava maku ja koostumus! :)

-Karo

 
At 10/5/12 14:21, Blogger Suklainen said...

ihana blogi <3 ja toi ohje on kans ihana täytyy kokeilla tota :) kahvinen.blogspot.com

 
At 11/5/12 11:27, Blogger Pippurimylly said...

Jäätelöä voi kyllä valmistaa ilman konettakin - taikina vaan kulhoon ja kulho pakkaseen. Vähän päästä kun muistaa veivata rakenteen rikki esim. haarukalla, siitä tulee suht' kuohkeaa. Aktiivisuutta ja käsivoimia se hieman vaatii, mutta aivan käypäistä tulosta syntyy.

 
At 11/5/12 15:33, Blogger  Herkkusuun lautasella said...

niin tai sitten voi ottaa avuksi sähkövispilän, vispaa sillä aika ajoin ja on kuin koneella olisi tehtyä.:)

 
At 11/5/12 20:53, Blogger Heidi said...

Hehe, Pippurimylly, luin tuosta sun kommentista eka, että "veivata RANTEEN rikki" ja ajattelin, että voi ei, mä en halua rikkoa mun rannetta ;) Mutta kai tätä pitäisi sitten kokeilla, kun tuo kuvakin on niin houkuttelevan näköinen, että se piinaa mua jatkuvasti!

 
At 12/5/12 21:33, Blogger Tuuli said...

Jestas, pitää kokeilla!

 
At 13/5/12 10:18, Blogger Tusla said...

Kokeiltu on! tämän piti olla dinnerin lastenjälkkäri. Kävi hiukan niin, että aikuisetkin halusivat kovasti maistella. Ensi kerralla tuplamäärät siis. :)

 
At 19/5/12 14:17, Blogger maama said...

Heihoi, ihastuttava jäderesepti ja vieläpä hyvin yksinkertainen sellainen. Tosin tuli mieleen, että toimisikohan tämä stevialla sokerin sijaan ? Tai hui; kokonaan ilman sokeria? ;) Tein kerran vaniljajäätelöä Antti Heikkilän ohjeen mukaan. Siihen tuli muistaakseni kookoskermaa, kananmunaa ja vaniljatanko. Makeutta se kyllä kaipasi, täytyy sanoa. Mietinkin, jos seuraavalla kerralla testaisi stevian kanssa.

Joskus muinoin äiti osti töistä (ravintolan keittiöltä) valtavia purkkeja jäätelömassaa (jota ei kaupasta voi ostaa), josta tuli aivan tavattoman herkullista lakritsiäätelöä, vaikkakin ruman näköistä (harmaata kuin hiili xD). Tosin ko.tavara oli pelkkää esanssia ja sokeria prosessoidulla maidolla höystettynä. Laadukkaasta jädestä kyllä kernaasti maksaa vähän enemmänkin, harmi vaan, että sellaiset ovat nykyään kivien ja kantojen alla. Täytynee alkaa tehdä jädet ihan itse. :)

 
At 26/5/12 22:58, Blogger inga said...

Ai että kotitekoinen jäätelö on ihan superia! Tein itsekin sitä ja nams oli hyvää! Vaisinkin näillä kuumilla ilmoilla

 
At 30/5/12 15:05, Anonymous Anonyymi said...

Todella harmillista, kun teidän päivitystahtinne on tätä nykyä mitä on, vie kyllä todella intoa ylipäätään enää lukea juttujanne, aiemmin niin hyvä blogi on laskusuunnassa ja pahasti...

 
At 31/5/12 08:47, Anonymous rental mobil jakarta said...

Very nice, thanks for sharing.

 
At 1/6/12 15:46, Blogger Amalfin sitruuna said...

Päivitystä sitten kun sen aika on, vai mitä. Hyvää kannattaa odottaa ;-)

Voimia arjen aherrukseen!

 
At 4/6/12 13:34, Blogger Venla said...

Hei, jos jäätelöä tekee käsin, niin kuinka monta kertaa ja millä aikavälein sitä tulisi vaivata? Riittääkö tosiaan kerta? Joskus olen tehnyt jäätelöä käsipelillä ja tuntui että koko yö piti heräillä ohjeen mukaan sekoittamaan...

 
At 5/6/12 21:32, Blogger se mutsi said...

Ei blogin suhteen paineita, jos muut elämän kiireet vievät. Jaksamme odotella, ja käymme välillä kurkkaamassa :)

 
At 7/6/12 14:18, Anonymous Mari said...

Hei, mitä lakritsia olette käyttäneet ohjeen toteuttamiseen? :) Vasta hankittu jäätelökone on jäänyt vähälle käytölle mutta tämän reseptin takia taidan kaivaa sen kaapista esille!

 
At 9/6/12 13:23, Blogger Rosmariini said...

Tervehdys kaikille, jotka ovat kaipailleet. Pahin deadline-puristus on ohi, ja nyt sitten väännän kaikkien niiden rästitöiden kimpussa, jotka ovat jääneet keväällä tekemättä. Mutta vakaana aikomuksena on blogata kesän aikana enemmän.

Jätskiin käytetty laku oli Halvan tai Pandan palalakua.

Ilman konetta tehtyä jätskiä pitää omien kokemusteni mukaan veivata aika useinkin. Heti näkyy rakenteessa, jos homma jää puolitiehen.

 
At 22/2/13 22:30, Blogger Tuulihattu said...

Oli niin herkullisen kuuloinen ohje, että pakkohan tätä oli itsekin testata! Hyvvää oli!:)

 
At 10/5/13 21:34, Blogger Pekka said...

Heh. Sitten jos ostatte niitä kaupan tiukimpia lakritsejä ja kermaakin on vain 4 dl, on 2 kourallista näköjään ihan liikaa, maun lisäksi lakritsissa olevat jauhot yms. tekivät pohjasta melko sakeaa mänkkiä. Ens kerralla lakritsijauheella/tangolla ja vähän maltillisemmalla annostuksella, hyvää tämä silti oli vaan ei paljoa pystynyt syömään :D

 
At 1/10/13 17:42, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ihanasta ohjeesta, oli ihan superhyvää! :) Eikä tullut mielestäni liian tujua vaikka käytin ihan kouvolan aitoa lakritsaa!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails