sunnuntaina, huhtikuuta 22, 2012

Parsaa, chorizoa ja ilmakuivattua kinkkua

Parsa on kevään juttu, ja hyvä juttu onkin. Nykyisten toimitusketjujen myötä tuoretta parsaa tosin tuntuu saavan kaupoista jo siinä vaiheessa, kun omaa pihaa peittää vielä yli metrinen hanki. Ei välttämättä kovin lähiruokaa siis - mutta hyvää, ja vie mielen takapihan tilannetta etäämmälle kevääseen.

Tällä kertaa päätimme kokeilla netistä löytynyttä Wahlmanin ohjetta, jossa keitettyjen parsojen kylkiäisinä tarjoillaan perinteisen voi- tai valkoviinikastikkeen lisäksi ilmakuivattua kinkkua ja chorizoa. Suolaiset ja parsaa huomattavasti voimakkaamman makuiset kinkku- ja makkaralisäkkeet toimivat miedon parsan kanssa yllättävän hyvin ja toivat koko annokseen uudenlaista jengaa - astumatta silti liiaksi parsan hienovaraisen maun varpaille.

Valmistimme ruoan kevään Hullujen Päivien aattona, ja niinpä jouduin nyhtäisemään Prosciutto-paketin ostoskoriini vaivihkaa ja huomiota herättämättä keltaisen muovipeitteen alta. Kinkku oli nähtävästi tarkoitettu vasta seuraavan aamun tarjoukseksi, mutta tuntuipa sille kassalla hinta löytyvän noinkin. Muunlaista ilmakuivattua ei lähi-Stockmanniltamme edes löytynyt, kun normaalivalikoima oli joutunut antamaan tilaa hullummille tuotteille.

Parsaa voikastikkeella, chorizolla ja ilmakuivatulla kinkulla

muutamia parsoja per ruokailija, nälästä riippuen (kahdesta kaupan puntista, yht. n. 800g, tuli varsin runsas annos kahdelle)
3 munankeltuaista (huoneenlämpöistä!)
150 g voita
1 rkl sitruunamehua
chorizo-makkaraa
ilmakuivattua kinkkua
suolaa, valkopippuria

Valkoinen parsa kuoritaan kauttaaltaan, vihreä vain tyvipäästä. Varren ihan alin, puumaiseksi kovettunut osa kannattaa myös leikata pois. Kovaa osaa on parsasta riippuen n. 1-5 cm:n pätkä.

Kuumenna kattilassa kiehuvaksi niin paljon vettä, että se peittää keitettävät parsat. Lisää reiluhkosti suolaa ja nosta parsat veteen. Keitä parsoja n. 4 minuuttia tai kunnes ne ovat hieman pehmenneet myös paksuimmasta kohdastaan, tyvipäästä.

Nosta kypsät parsat vedestä ja laita ne valumaan pyyhkeen tai talouspaperinipun päälle.

Valmista kastike: sulata voi, mutta älä anna sen ruskistua. Erottele erilliseen kattilaan huoneenlämpöiset keltuaiset ja kaada voisula niiden joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka sekoittamista ja kuumenna, kunnes kastike on paksua ja kiiltävää. Lisää sitten suola, valkopippuri ja sitruunamehu - yhä sekoittaen - ja jatka sekoittamista vielä hetki.

Tarjoa parsat kastikkeen, uunissa tai kuivurissa kuivattujen chorizo-viipaleiden sekä ilmakuivatun kinkun kera.

15 Comments:

At 22/4/12 22:10, Blogger Jaana said...

Hyvä kastikevinkki, kiitos siitä! Kulinaarimurulassa avattiin parsakausi tänään voissa paistetuilla parsoilla, joita dippailtiin löysään kananmunankeltuaiseen.

 
At 22/4/12 22:15, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, huomasin äkkiä olevani hyvin nälkäinen.

Tulin tänne miettimään, mikä mahtaisi olla hyvä ajankohtaan sopiva kala-alkuruoka. Että jos jollakin on vihjata.

 
At 22/4/12 22:19, Blogger Virpi said...

Minä en ole vieläkään korkannut parsakautta, apua! Ehkä ensi viikonloppuna? :)

 
At 22/4/12 22:25, Blogger Rosmariini said...

Jos haluaa olla oikein edistynyt lähiruokaihminen, kannattaa oddotella kesäkuun alkuun. Että sinä olet Virpi vaan aallonharjalla ja ympäristötietoinen. ;)

Ensi viikonlopusta tuli mieleen, että ihmettelin tänään, miksi kaikki hössöttävät simasta. Sitten hoksasin, että vappuhan on ihan nurkan takana! Pitäisiköhän minun elää välillä tässä nykyajassakin,heheh.

 
At 22/4/12 22:33, Blogger Jaana said...

Saako kotimaista parsaa miten laajalti ja milloin on sen sesonki, kesäkuussako? Omien kokemuksieni mukaan kyllä ei saa helposti.

 
At 22/4/12 22:38, Blogger Rosmariini said...

Joo, ainoa vaihtoehto lienee tuntea joku jolla sitä kasvaa pihalla.

 
At 22/4/12 22:44, Blogger Tusla said...

Niinkuin meillä ja kohta Kokki Pottilan Hannelella kans. :) Tähän mennessä satoa on kyllä tullut aika nirkosesti, pieniä parsoja vielä.

Toukokuun lopulla sitä alkaa puskea. Kantsii ehkä kysellä Hakaniemen hallista, jos siellä jollain olisi suhteita kotimaisiin tuottajiin, niihin harvoihin...

Meilläkin korkattin kotona parsakausi tänään. Seesamipaahdettuja parsoja, uppis, ilmakuivattua kinkkua. Herkkua!

 
At 22/4/12 22:49, Blogger Rosmariini said...

Jaahas, minä tiedänkin missä Hannele asuu. :D Joo, no en nyt ehkä sentään ryhdy parsavarkaisiin. Mutta on se vasta maasta nostettu parsa vissiin ihan uskomattoman hyvää.

 
At 25/4/12 15:12, Anonymous Anonyymi said...

Aijaijai, parsa-aika on vuoden parasta aikaa! :)

Itse herkuttelin parsoilla ensimmäistä kertaa viime viikolla, pelkällä voilla ja raastetulla parmesanjuustolla. Mikä onni ja autuus!

annemi

http://www.lily.fi/palsta/52-weeks-deliciousness

 
At 25/4/12 21:08, Anonymous Anonyymi said...

Olipas herkullinen idea. Pitääpä kokeillakin tuota ilmakuivattua kinkkua.
Sen verran parsasta että Blumenthal kertoi yhdessä ohjelmassaan että parsan makuaineet liukenevat veteen joten parsaa ei ikinä pitäisi kypsentää vedessä vaan öljyssä. Meillä parsa paistetaan aina pannnulla voissa/oliiviöljyssä että pysyy kaikki makuaineet tallella. Samasta syystä kaaliakaan ei ikinä saisi kypsentää vedessä. Hänellä oli esimerkki myös ruoka-aineesta jonka makuaine on rasvaliukoista mutta se ei jäänyt niin hyvin mieleen kuin nämä kaksi.

 
At 26/4/12 11:06, Blogger Karo said...

Tällä kans paistetaan parsa aina voissa tai oliiviöljyssä. Usein pilkon sopivan kokoisiksi pätkiksi (n. 1 tuuma tms) ja paistan pikaisesti pannulla. Monesti päätyvät kuumana salaattiin, jossa perus-salaatin lisäksi jotain juustoa, joka sulaa kivasti. Toimii tosi hyvin. Mieheke joskus sanoi, ettei niin välitä keitetystä parsasta eikä se kyllä niin hyvää olekaan kuin paistettu, joka on ihanan rapsakkaa ja tuoreen makuista!

Eilen tehtiin tätä reseptiä mukaillen oma versio. Arki-illan kiire teki sen, ettei kastiketta jaksanut alkaa säätää (oli kello taas jo niin paljon kun ruoanlaitto alkoi), joten pilkoin parsat mukavan kokoisiksi, paistoin runsaassa voissa melko nopeasti. Lautaselle pilkottua kylmäsavuhärkää ja parsanpalat + päälle vielä pannulle jäänyt voi. Oli todella hyvä alkupala. :)

 
At 27/4/12 22:19, Blogger Pippurimylly said...

Voissa/öljyssä paistamista ja grillaamistakin on kokeiltu, mutta jostain syystä vuoden ensimmäiset parsat tulee aina keitettyä perinteisellä tavalla. Kai sitä vaan on siinä vaiheessa yksinkertaisesti niin kiire parsalautasen äärelle, että maaliin mennään suorinta tietä :)

Tuota paistetun parsan sijoittamista salaattiin voisikin kokeilla. Sekaan sulava juusto kuulostaa tosi herkulliselta!

 
At 3/5/12 21:52, Blogger Emilia said...

Parsa on kyllä niin hyvää. Herkullisen näköinen ohje, täytyypä miettiä viikonluksi itsekin jotain parsasta :)

 
At 3/5/12 22:18, Anonymous Anonyymi said...

Meinasin ohjetta kokeilla viikonloppuna, mutta miten kuivatan makkarat ? Kuinka kauan ja kuinka kuumassa ? Kiitos.
- Minna

 
At 7/5/12 22:40, Blogger Pippurimylly said...

Minna - itse asiassa kuivatin chorizo-viipaleita hyötykasvikuivurissa, pari tuntia täysillä. Alkuperäisen ohjeen mukaan se olisi pitänyt suorittaa uunissa, mutta tarkempia yksityiskohtia siinäkään ei mainittu.

Pitäisin lämpötilan melko matalana (50 C:stä jonnekin 100 C:n tienoille, jos on hopumpi) ja maiskuttelisin kuivauksen aikana makkaran aina silloin tällöin arviointihengessä. Uunin luukun voi teljetä vaikka tulitikkuaskilla raolleen - ja jos on kiertoilmatoiminto käytössä, sitä kannattaa hyödyntää.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails