perjantaina, huhtikuuta 13, 2012

Lehvät aamiaisjuomassa

Taannoin sivuamani aamujuomatapa on saanut uutta jengaa, kun olen Internetin innoittamana ryhtynyt lisäämään smoothieihin vihreälehtisiä kasveja lehtisalaatista rucolan kautta pinaattiin.

Vihreä aines tuntuu sopivan hedelmien ja marjojen sekaan yllättävän hyvin, ja kaiken lisäksi se tasaa hedelmien makeutta niin, ettei juomasta tule turhan äitelää - itse kun en ole noin ylipäänsä kovin yltiömakean perään.

En tee juomia minkään tietyn reseptin mukaan, vaan ennemminkin sen, mitä kaapista ja hedelmäkulhosta sattuu kulloinkin löytymään. Omena sekä sitrus tai pari edustavat yleensä vakaata ja muuttumatonta pohjaa, jonka päälle tehosekoittimeen sitten laitetaan mitä kasviksia nyt sattuu käsillä olemaan.

Jos harrastatte vastaavia sekoituksia, oletteko törmänneet joihinkin ylivertaisiin yhdistelmiin tai löytäneet sellaisia lehteviä kasvustoja, jotka sopivat aamusmoothieen jotenkin erityisen hyvin?

21 Comments:

At 13/4/12 13:42, Blogger Jael said...

Tervetuloa vihreiden smoothieiden maailmaan;D
Olen jo ainakin 4 vuotta juonut niitä melkein päivittäin,ja vaihtoehtoja on niin monta! Mangoldin lehdet ovat hyviä,samoin pinaatin,selleriä tykkään lisätä sekä kaikenlaisia yrttejä.

 
At 13/4/12 21:21, Blogger Mervi said...

Wow! Todella jännittävän näköinen yhdistelmä joka ei olisi käynyt mielessäkään. Pitää ehkä uskaltautua kokeilemaan joskus....

 
At 14/4/12 08:25, Anonymous Anonyymi said...

Monenlaisia yhdistelmiä olen kokeillut. Mieleen jäänneitä: Kirpsakkaa Detox Smoothieta on blendaus, jossa on ananasmehua, tuoretta inkivääriä, tuoretta pinaattia ja siihen puristettuna sitruunan mehua. Mutta kestosuosikkini on sekoitus, jossa on banaania, avokadoa, appelsiinimehua ja johon laitetaan pellavansiemenrouhetta ja lehtipersiljaa! The Best!

 
At 14/4/12 19:20, Anonymous Aija said...

Kiitos vinkistä! Aihe (vihreät juomat) ovat tähän saakka jäänyt hämäräksi, mutta tämä postaus avasi maailman. Hedelmä-mitä-nämä-juomat-nyt-ovatkaan olen harrastanut jo pitkään. Arkisista appelsiinista ja banaanista saa oivan perusmassan, jonka joukkoon heittelen mitä löydän. Kaikki pakastemarjat sopivat hyvin. Itse olen maitotuotteiden ystävä eli joukkoon saattaa heilahtaa piimää, jogurttia, rahkaa tai herkkupäivänä jäätelöäkin. Pitääpä nyt siis kokeilla pakastimen pohjalla lojuvia pinaatteja ja persiljoitakin! Entäs minttu?

 
At 14/4/12 20:01, Anonymous Sanna said...

Ääni persiljalle! Ja saman tien toinen basilikalle. Sopivat kuin nappi napaan melkein minkälaiseen smoothieen vaan, mutta tykkäväät etenkin mansikoiden, ananaksen tai banaanin seurasta - ihania yhdistelmiä, nami :)

 
At 15/4/12 22:13, Anonymous Anonyymi said...

Mun vakkari sisältää pinaattia, happaman omena, sellerinvarren ja inkivääriä. Tulosta voi jatkaa kurkulla ja täyteläistää avokadolla.

Jos juomasta haluaa ateriankorvikkeen, niin mukaan voi heittää vaikkapa kananmunan tai heraproteiinia, sekä siemeniä.

 
At 16/4/12 17:22, Anonymous Anonyymi said...

Ääni mintulle, itse olen sekoittanut monesti vain appelsiinin kanssa. Keep it simple -tyyliin.
Kattis

 
At 16/4/12 17:34, Blogger sauvajyvänen said...

Minä pidän yksinkertaisista sekoituksista, kaksi ainesosaa on oikeastaan juuri sopiva määrä. Parasta on pinaatti hedelmän tai marjojen kanssa, ja niistä kaikista on parasta pinaatti-mango-juoma

 
At 16/4/12 18:16, Anonymous Anonyymi said...

Ei ole enää viherjuoma kirjaimellisesti kun mustikka värjää liilaksi ;) mutta meillä jo parin vuoden ajan tehty tällainen aamiaisjuomakombo: banaania, mustikkaa, parsakaalia, maustamatonta jugurttia, appelsiiimehua sekä vaihtelevasti erilaisia siemeniä

 
At 17/4/12 09:15, Blogger Pippurimylly said...

Kiitoksia loistavista ideoista! Pinaatti kuulostaa olevan yleinen - eikä persiljaa olisi varmaan tullut mieleen omin päin kokeilla. Ehkäpä sitä voisi rohkaistua testailemaan myös esim. rouhittuja pähkinöitä tai siemeniä juoman osana.

Nyt vaan kävi sellainen haveri, että aamujuomien valmistukseen käytetty luottoyleiskone kärähti pari päivää sitten juurikin smoothieta valmistaessani. Yritin ilmeisesti jauhaa liian tuhtia seosta liian kovalla teholla ja liian pitkään. Sekoitusterän akseli leikkasi kiinni ja kuumeni niin paljon, että puolivalmis juoma alkoi kiehua!

Nyt kiinnostaisikin siis sattuneesta syystä kuulla suosituksia myös tehokkaista, kestävistä ja (kone)pestävistä tehosekoittimista :)

 
At 19/4/12 10:02, Anonymous Anonyymi said...

Hulluilla päivillä kitchen aid 199e muovikannulla! En epäröisi hetkeäkään! T kitchen aidin omistaja

 
At 19/4/12 10:04, Blogger Henna said...

Varsiselleriä kannattaa aivan ehdottomasti lisätä esim ananaksen kanssa.

Meillä smoothiet vaihtelee marjaisien ja täysviherien välillä.

Täysviheriin tulee puolikas banaani, sellerin varsia 1-2, luomuomppumehua, persiljaa, ananasta, inkivääriä, ja paria superfoodia(hamppuproteiini, chia-siemen, siitepöly), joskus salaatinlehtiä. Pinaattiakin voisi kokeilla.

Sit jos tehdään marjaisa niin sama pohja mutta sekaan vielä karpaloita ja mustaherukkaa.

 
At 19/4/12 20:12, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Kitchen Aidia suosittelen minäkin. Meillä on kertaalleen runko-osasta vaihdettu se palikka, joka sopii kulhon pohjaan. Muutaman punnan hintainen palanen. Rikoin sen koittaessani jäistä kalaa hienontaa. Todella hyvä laite, kun ei liian koville sitä pistä, jääpalat, jäätelö, taikinat, keksipohjat, sosekeitot, kaikki surahtavat sillä mainiosti.

 
At 21/4/12 16:04, Anonymous Anonyymi said...

Mites se vehnänoras? Jos sitä laittaa kasvamaan ja sitten leikkelee sekaan.. vai onko liian kitkerä? Minttu on kyllä varmasti ihana. Metsästähän vois kans poimia esim voikukanlehtiä ja ketunleipää, tai sitten nyt keväällä niitä ihan pehmeitä tuoreita koivunlehden versoja.

 
At 22/4/12 20:22, Blogger Pippurimylly said...

Kitchen Aidia tuntuu moni suosittelevan, joten siihen päädyttäneen. Ja muillakin tuntuu se kumiosa hajoilleen - mutta näin on ilmeisesti tarkoituskin. Se lienee jonkinlainen sijaiskärsijä, joka halpana ja helposti korvattavana ottaa osumaa, jos terä tukkeutuu tai tulee muuta ongelmaa. Näin vältetään moottorin tai teräosan rikkoutuminen.

Tuskinpa on vehnäoras tai pinaatti liian kitkerää, ainakaan minulle. Jos mukana on hedelmiä, saa vihreä osuus ollakin melko nyrpeän makuista, jottei yhdistelmästä tule liian muitsakkaa.

 
At 27/4/12 17:27, Anonymous Anonyymi said...

Blenderien aatelistoa on Vitamix ja mielestäni halvimmalla suomesta sen saa täältä http://www.raakapuoti.fi/product/1/vitamix-tnc5200. Monet raakaruuan puolestapuhujat vannovat vitamixin nimeen ja kyllä se vaan on mahtava laite :)

Oma suosikkini virherpirtelöistä on omena, banaani, päärynä, selleri, frantsilan viherjauhe, aito vaniljajauhe yhdistelmä jossa nesteenä on läheisestä lähteestä haettu vesi. Tälla alkaa melkein jokainen aamu :) Myös 2-vuotias juo epäröimättä "mörköjuomaa" :) (5v esikoinen on hiukan epäileväisempää sorttia..)

 
At 27/4/12 21:12, Blogger Pippurimylly said...

Kas, tuo Vitamax onkin ihan uusi blenderimerkki - vaikka muistan kyllä nimen aiemminkin jossain yhteydessä kuulleeni.

Hauska nimitys tuo mörköjuoma :) Ei kai se nyt niin epäilyttävää ole? Hyviä ja raikkaita ne juomat ovat minusta joka kerralla olleet, vaikka olisi miten paljon laittanut yrttejä ja lehvästöä joukkoon!

 
At 11/5/12 14:33, Anonymous Anonyymi said...

Joko uusi mixeri hankittu? Tässä vielä yksi, joka ainakin meillä toimii kuin junanvessa... =)

http://www.gastroback.de/en/products/details/34/7/mixer-&-crusher/design-mixer-advanced.html#!prettyPhoto[galleryfcec310d0d]/0/

 
At 15/5/12 16:08, Anonymous Anonyymi said...

mansikka, appelsiini ja pinaatti! ai että kun on hyvää :D

 
At 11/6/12 13:14, Anonymous Anonyymi said...

Tässä tuli monta mainintaa pinaatista. Voiko sitä syödä ihan tuoreena, vai pitäisikö ryöpätä ensin?

 
At 28/6/12 23:24, Blogger Rosmariini said...

Hyvä kysymys. Minä olen tuoretta nuorta pinaattia syönyt ihan sellaisenaan esim. salaateissa, mutta eri asia tietenkin on, jos sitä söisi päivittäin isompia määriä kerrallaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails