sunnuntaina, tammikuuta 15, 2012

Tomaatillinen tammikuu (ja katkarapupastaa)

Okei, tunnustetaan. Ei tomaatitonta tammikuuta tänä vuonna. Työtä ja haasteita riittää taas sen verran paljon, etten jaksa stressata liiaksi syömisistäni. Ja sopivan kypsät kirsikkatomaatit tuottavat minulle kovasti iloa.

Tämän ohjeen löysin TasteSpottingiin listatuista suosikkipostauksista. Mukavan värikästä ja sopivan sitruunaista:

Katkarapu-artisokka-fetapasta

(kahdelle, reilusti)

spagettia
4-6 rkl oliiviöljyä
5 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1/2 rkl raastettua sitruunankuorta + vähän koristeluun
1 rkl sitruunasta puristettua mehua, kahdessa erässä
muutama puolitettu kirsikkatomaatti
murusteltua fetajuustoa
15-20 keittämätöntä katkarapua
5 artisokansydäntä (öljyssä)
ripaus kuivattua chiliä
suolaa ja pippuria
tuoretta lehtipersiljaa, hienonnettuna

Ripottele suolaa, pippuria ja puolet sitruunanmehusta katkarapujen päälle ja jätä maustumaan 15 minuutiksi.
Keitä pasta isossa kattilassa al denteksi. Valuta. Säästä varmuuden vuoksi osa keitinvedestä.
Lämmitä oliiviöljyä korkeareunaisella pannulla. Lisää hienonnettu valkosipuli ja hiukkasen chiliä. Paista sen verran, että valkosipuli pehmenee. Älä ruskista.
Lisää katkaravut ja anna hautua hetken aikaa. Lisää tomaatit ja odota, että ne pehmenevät sopivasti. Lisää artisokat, loput sitruunanmehusta ja sitruunankuorta. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Kypsytä katkaravut kypsiksi, mutta älä anna niiden kuivahtaa.
Lisää pasta pannulle ja sekoita. Jos kokonaisuus tuntuu liian kuivalta, lisää hiukan pastan keitinvettä. Lisää päälle murusteltu feta, koristele persiljalla. Päälle voi halutessaan roiskutella vielä oliiviöljyä, sitruunankuorta tms.
Tarjoile heti.

13 Comments:

At 15/1/12 12:19, Anonymous Anonyymi said...

Moikka ja kiitos ensinnäkin ihanasta blogista, olen täältä löytänyt paljon inspriaatiota omaan ruoanlaittooni. Vähän asiaankuulumaton kysymys askarruttaa kuitenkin mieltä liittyen paistovuokiin. Itse olen käyttänyt teflonilla vuorattua, mutta jälkeenpäin on erittäin vaikea saada puhtaaksi sekä teflon lähtee pinnalta myös helposti. Olen myös kokeillut lasista ja keraamista, mutta myös ne on erittäin vaikea saada puhtaaksi uunin jäljiltä. Mitä sinä käytät? Onko jotain johon kannattaa panostaa? Kiitos paljon jo etukäteen vastauksestasi!

 
At 15/1/12 12:39, Blogger Rosmariini said...

Minulla oli joskus muinoin teflonilla vuorattu pata, mutta se jäi käytöstä aika nopeasti, kun pinta raapiutui ja pohjakin taisi vähän vääntyä. Lasiset ja keraamiset ovat sen sijaan käyttökelpoisia vielä pitkänkin käytön jälkeen. Kyllähän se ruoka tahtoo niihinkin toisinaan juuttua, mutta kun laittaa lämmintä vettä + lurauksen astianpesuainetta, niin saa ne ihan kohtuudella lioteltua aina puhtaaksi.

Tähän aikaan vuodesta tulee käytettyä aika paljon valurautapatoja. Ne ovat siitä käteviä, että sama vuoka menee sekä liedelle että uuniin. Puhdistaminen on sitten kyllä sitäkin työläämpää.

 
At 15/1/12 13:25, Blogger Riikka said...

Ihana väriterapia-annos! Ja vaikuttaa simppeliydessään varsin herkulliselta.

 
At 15/1/12 19:46, Blogger Rosmariini said...

Aika paljon tulla tupsahti kyllä väriä tuohon kuvaan. Sitä ilmeisesti kaipaa nyt, kun ulkona on niin yksiväristä (joka paikka lumen peitossa).

 
At 15/1/12 21:13, Blogger Tanja said...

Siis miksi pitäisi viettää tomaatiton tammikuu:) ?!

 
At 15/1/12 21:13, Anonymous Anonyymi said...

Tomaatti on onneksi aika pieni pahe ja erityisesti kirsikkatomaatit on vaan niin hyviä. Tämä meni kirjanmerkkeihin, nyt jos koskaan sitä tarvitsee väriä ja vitamiineja ;-)

 
At 15/1/12 21:30, Blogger Rosmariini said...

Tanja: Jos haluaa syödä sesonkien mukaan, nyt olisi aika vetää juureksia, papuja, herneitä yms.

Eikä esim. vihreää salaattia ja tomaatteja, joita löytyi omastakin ostoskoristani viimeksi eilen (klup).

suolaajahunajaa: No sepä se. Jotenkin parina viime talvena on ollut kaupoissa ihan ällistyttävän maistuvia minitomaatteja. Ei niitä vaan pysty vastustamaan.

Aiemmin oli helpompaa, kun talvitomaatit olivat selvästi kelmeämpiä ja mehuttomia.

 
At 15/1/12 21:32, Blogger Rosmariini said...

Niin, ja tomaatit saa tietenkin vielä makoisammiksi käyttämällä niitä uunissa, esim. tähän tyyliin.

 
At 16/1/12 12:01, Blogger mama said...

Tomaatit vaan ovat tähän aikaan vuodesta niin kalliita, että en raski ostaa kotimaisia ja ulkomaiset taas ovat kivikovia eivätkä pehmene millään. Onko pulmaan vinkkiä?

 
At 16/1/12 20:51, Blogger Rosmariini said...

Erinomaisen hyvä kysymys. Söin itsekin tänään vähän turhan kovaa ja kuivakkaa tomaattia.

Onneksi tähän aikaan vuodesta voi suosia erilaisia tomaattisäilykkeitä. Ehkä teen oman tomaattimurskavertailun jolloinkin.

 
At 16/1/12 21:16, Blogger Tanja said...

Ääh - kaikki kasvikset, vihannekset ja juurekset maisuu einiinhyvältä tähän aikaan vuodesta. Espanjalaiset kirsikkatomaatit on olleet mun suosiossa - pehmenevät ja kypsyvät parissa päivässä pöydällä ja ovat supermakeita!!!

Huh - mä jo pelästyin että tomaateissa on jotain pahaa:).

 
At 16/1/12 21:34, Anonymous Anonyymi said...

Mä olen aina miettinyt, että millaisia / minkä merkkisiä katkarapuja oikein kannattaa ostaa? Ilmeisesti ne "yleisimmät" pakasteversiot (jotka lienevät pelkkiä pyrstöjä), joita saa tosi edullisesti kaupan ominakin merkkeinä eivät ole se paras valinta?

Teen superharvoin katkarapuruokia, ja sitten niillä harvoilla kerroilla olen pakaste- ja kylmähyllyjen luona ihan vaikeana...

Ehkä tällaisen reseptin yhteydessä kommentoimalla löytyy apua. :)

 
At 31/1/12 00:08, Blogger Rosmariini said...

Erinomainen kysymys. Pitäisi ottaa katkat vertailuun.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails