perjantaina, tammikuuta 20, 2012

Rendang - maailman herkullisin ruoka Indonesiasta

CNN äänestytti viime vuonna lukijoillaan 50 maailman herkullisinta ruokaa. Ykkönen oli meille täysin tuntematon, joten aloitimme tutustumisen samoin tein. Indonesiaan ei tähän hätään sentään lähdetty, ja resepti kotikokkaukseenkin valittiin lähes naapurimaasta, BBC:n sivuilta.

Hämmästyksekseni löysin jokaisen raaka-aineen kotikaupungista niin, ettei missään kohden tarvinnut suuremmin soveltaa. Oulun Kauppahallin etnopuoti on mahtava aarreaitta: muutaman neliön tilaan on saatu mahdutettua niin monenlaista purkkia ja nyssykkää, ettei sieltä tarvitse koskaan palata tyhjin käsin. Galangalia en löytänyt kuin kuivatettuna, mutta siihen oli jo alkuperäisessä ohjeessa varauduttu: galangalin voi korvata inkiväärillä.

Ja olihan se tosi hyvää! Raikasta ja lihaisaa yhtä aikaa. Limen maku kevensi kokonaisuutta niin, että se oli jotenkin ilmavamman ja kepeämmän makuista kuin läntiset, punaviinissä tai lihaliemessä haudutetut padat. Aistinvarainen kepeys toimi jopa siinä määrin, että tätä tuli syötyä huomaamattaan aivan hillittömään ähkyyn asti. Suosittelemme!

Rendang


Rendangiin:
1 sipuli, rouheasti pilkottuna
1 rkl pilkottua inkivääriä
1 rkl pilkottua galangalia (tai toinen rkl inkivääriä)
1 rkl valkosipulia silputtuna
1 sitruunaruohonvarsi, kova ulkokuori poistettuna ja loppuosa rouheasti pilkottuna
1 tl kurkumaa
6 punaista chiliä, rouheasti pilkottuna
2 rkl ruokaöljyä
1 kanelitanko
6 kardemummanpalkoa ("green cardamom pods", esim. Punnitse ja säästä -kaupoista)
650 g patalihaa parin sentin kuutioiksi leikattuna - me käytimme sisäpaistia, kun sen rasvaisempaa ei tiskissä tällä kertaa ollut
4 kafferilimetinlehtiä (kokonaisina pakastettuja lehtiä löytyi paikallisesta etnokaupasta)
1 kafferi- tai tavallisen limen kuori raastettuna
4 dl kookosmaitoa
1 rkl tamarinditahnaa tai limemehua (tamarinditahnaa löytyi etnokaupasta)
50 g kookoshiutaleita (löytyi etnokaupasta, taannoin muistan nähneeni myös Stockmannilla)
korianterinlehtiä koristeeksi

Yrttiriisiin:
1 rkl ruokaöljyä
1 kanelitanko
4 kaardemummanpalkoa
250 g basmatiriisiä
6 dl vettä
2 rkl pilkottua tuoretta korianteria
suolaa

Valmista ensin rendang-tahna: laita sipuli, inkivääri, galangal, valkosipuli, sitruunaruoho, kurkuma ja chilit monitoimikoneeseen tms. sekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Jos yleiskone ei nurkassasi surraa, mortteli ajanee saman asian hienosti. Silloin tosin kannattaa silputa raaka-aineet jo valmiiksi melko hienoksi, jottei niitä tarvitse hiertää niin pitkään.

Kuumenna wokki tai paistinpannu ja lorauta sille hieman öljyä. Paista tahnaa kuumalla pannulla, kunnes se tummenee ja tuoksuu voimakkaasti.

Lisää kaardemummanpalot (muserra ne ensin varovasti lusikanselkämyksellä) ja kanelitanko (katkaise se ensin kahtia) ja paista noin minuutti. Lisää sitten liha.

Paista lihaa tahnan seassa koko ajan sekoittaen, kunnes se on joka puolelta kunnolla ruskistunut.

Kaada päälle kookosmaito, lisää tamarinditahna ja kuumenna kunnes seos kiehuu lempeästi. Lisää sitten (kafferi)limetinlehdet ja kuori.

Mausta suolalla ja hauduttele seosta 1-1,5 h pienellä lämmöllä, välillä sekoitellen, kunnes liha on erittäin pehmeää ja kastike redusoitunut hyvin vähiin.

Kastikkeen hautuessa kannattaa valmistaa yrttiriisi ja paahtaa kookoshiutaleet, joista jauhettu tahna sekoitetaan kastikkeen joukkoon loppuvaiheessa.

Paahda kookoshiutaleita kuivalla pannulla keskikuumalla lämmöllä. Kannattaa olla tarkkana ja hämmentää kovasti, sillä hiutaleet palavat herkästi. Paahda kuitenkin rohkeasti hiutaleihin ruskea väri. Anna niiden sitten hieman jäähtyä ja aja ne monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa hienoksi. Myös tässä kohden voi hyvin käyttää morttelia, mikäli sopivaa sähkömyllyä ei löydy.

Huuhtele riisi huolella kylmässä vedessä. Riisi on huolella huuhdeltu, kun huuhteluvesi ei enää värjäänny sumuisen sävyiseksi. Siivilöi viimeinen huuhteluvesi riisistä ja laita öljytilkka kuumenemaan kannelliseen kattilaan.

Lisää riisin mausteet (ei korianteria) kattilaan ja paista minuutin verran. Lisää sitten siivilöity riisi ja paista, kunnes riisin väri muuttuu hieman. Kaada sitten kattilaan vesi ja ripaus suolaa.

Anna riisiveden kiehua lähes kuiviin eli kunnes riisin pintaan alkaa kaivautua koloja. Laita tässä vaiheessa kansi päälle, mutta anna levyn olla päällä vielä minuutin ajan, jotta kattilan sisälle muodostuu höyryä. Anna kattilan seistä tämän jälkeen kansi päällä viiden minuutin ajan. Nyt riisi on valmista ja pysyy hyvänä puolisen tuntia, kunhan maltat pitää kannen kiinni.

Kun kastike on hautunut tarpeeksi ja kaikki on valmista, sekoita hienonnetut kookoshiutaleet rendangin joukkoon. Silppua riisin joukkoon korianteria ja sekoita hyvin. Tarjoa ruoka laittamalla kulhoihin riisiä ja lusikoimalla päälle rendangia. Annokset voi halutessaan koristella korianterinoksilla sekä friteeratuilla salottisipuleilla sekä chileillä.

20 Comments:

At 20/1/12 12:34, Blogger Tommi said...

Miltäs se maistui? Maailman parhaalta? :)

 
At 20/1/12 12:37, Blogger HerkkuFuge said...

Aivan, se tärkein tieto puuttuu! Onko kokeilun väärti? Ulkonäkö muistuttaa hieman hyvää inkkari-curryä.

 
At 20/1/12 12:39, Blogger Riikka said...

Samaa olisin minäkin kysellyt, räjäyttikö tajunnan ja kiilasiko kaikkien tomaatti- ja juustoruokien edelle?

 
At 20/1/12 12:41, Blogger Satu said...

kookoshiutaleitahan löytyy ihan tavallisesta kaupasta ellei kyse ole jostain erityisistä :)

 
At 20/1/12 13:02, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä kookoshiutaleita löytyy jopa pienemmistä ruokakaupoista. ja tärkeä tieto kiinnostaa myös minua, eli oliko ruoka hyvää??

 
At 20/1/12 13:08, Blogger Pippurimylly said...

Aiheellinen kysymys. Lisäsin hieman luonnehdintaa postaukseenkin. Rendang oli jännästi yhtä aikaa lihaisan tuhti ja sitrusmaisen kevyt. Täällä lännempänähän sitruksilla maustetaan tyypillisesti korkeintaan kanaruokia, ja silloinkin sitruunalla eikä limellä. Raikas, kevyt ja huomaamatta täyttävä - niin tätä ehkä voisi luonnehtia :)

Minäkin muistelisin, että kookoshiutaleita olen normaalikaupoissa nähnyt. Tällä kertaa niitä ei kai sitten vaan Stockmannilla sattunut jostain syystä olemaan.

 
At 20/1/12 13:08, Blogger Marja said...

Kuulostaa herkulliselta, innolla odotan minäkin kommennteja miltä maistui :). Tuota tamarinditahnaa löytyy muuten ainakin Espoossa ihan Prismasta, Spice Up! -merkin alta.

 
At 20/1/12 13:29, Blogger Jokihaka Kokkaa said...

Tätähän pitää kokeilla... Kardemummanpalkoa en ole ennen käyttänytkään, toivottavasti löytyy paikallisesta punnitse&säästä kaupasta. Kiitos vinkistä ja reseptistä!

 
At 20/1/12 13:56, Blogger Jael said...

Aika ihania aineksia.Tuota varmaan vosi kokeilla tofunkin kanssa,jos ei syö lihaa.

 
At 20/1/12 14:47, Blogger Heidi said...

Tätä on pakko kokeilla! Tai sitten on lähdettävä sinne Indonesiaan paikan päälle testaamaan ;) *pistää taas lottoa vetämään*

 
At 22/1/12 17:46, Anonymous Anonyymi said...

Hei,

Mieheni veljen vaimo on indonesialainen. Hän on tarjonnut meille Rendangia ja olen itsekin kokannut sitä jo useamman kerran. Todella maukasta! Tampereella ruokaa saa myös maleasialaisesta ravintolasta nimeltään Borneo.

 
At 27/1/12 19:32, Anonymous Anonyymi said...

Haluaisin kysyä, että mikä on se paikallinen etkokauppa, johon toistuvasti viittaatte blogissanne? Itse asun myös Oulun seudulla ja ruoanlaittoa tulee harrastettua, mutten liiku ns. ihmisten ilmoilla, joten kyseisen kaupan yhteystiedot kyllä kiinnostaisivat!

 
At 31/1/12 00:00, Blogger Rosmariini said...

Mikähän se onkaan nimeltään. Se Kauppahallin kiinalaisia juttuja myyvä puoti. Asian Market?

Mutta siis. Tästä muonasta: Oli kyllä ihan ällistyttävän hyvää, mutta ei tämä nyt sentään läheskään kaikkia tomaatti- ja juustoruokia kepittänyt. ;)

Kamala, kun olen ollut niin hautautuneena taas töihini, etten ole ehtinyt edes kommenttilaatikossa kunnolla käymään.

 
At 3/2/12 22:50, Anonymous Aija said...

Rendang on pyörinyt mielessäni tämän jutun lukemisesta lähtien. Tein jopa sitä kokeiluannoksen, tosin soveltaen ja oikoen. Löysin muuten vieläkin
yksinkertaisemman ohjeen täältä:
http://www.aikakone.org/leena/muonaa6.htm

Olen muuten sitä mieltä, että paras syömäni ruoka on ollut fish amok - Aasiasta sekin.

 
At 6/11/13 00:05, Blogger Ruokasurffausta - Anna said...

Rendang on ihan super hyvää! Indonesiassa osallistuin kokkikurssille jossa teimme rendangia ja saimme reseptit mukaan. Se oli ehkä parasta mitä koko Aasian reissussa tuli syötyä. Malesiassa söin myös rendangia joka maistui aivan samalle kuin se Indonesiassa kokkaamamme rendang, eli ihanaa :) Tampereella sijaitsevasta Borneosta saa melko hyvää rendangia, ei ihan niin hyvää kuin Indonesiasta, mutta melko hyvää kyllä :)

 
At 8/1/14 12:16, Blogger Suvi said...

Hei! sitä vielä mietin että kuinka monelle henkilölle tuosta reseptistä riittää syötävää? :)

 
At 8/1/14 18:39, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, jos lihaa tulee 650 g ja riisiäkin on, niin eiköhän tuolla neljä ihmistä ruokkisi.

 
At 9/11/15 14:32, Anonymous Anonyymi said...

Paista lihaa tahnan seassa koko ajan sekoittaen, kunnes se on joka puolelta kunnolla ruskistunut.
.. kuinka on riittääkö tuo määrä tahnaa jos lihaa on 800 -1000 g.
Lihan kai joutuu ruskistamaan parissa erässä, riittääkö toisen erän lihoille olenkaan enää tahnaa makua antamaan ?

 
At 6/4/18 18:16, Anonymous Anonyymi said...

Moi

Surffailin randang reseptejä ja tämä osui silmään. Ainesten puolesta voisi päätellä, että maun suhteen ei voi epäonnistua... Illallisvieraista osa ei syö punaista lihaa ja ajattelinkin tehdä tämän kanasta... onnistunee myös..?

 
At 3/10/22 10:05, Blogger CyberStack Solutions said...

플레이 및 이동 온라인 바카라 는 오랫동안 도박을 하는 가장 큰 장소로 알려진 최고의 선택입니다.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails