tiistaina, tammikuuta 17, 2012

Kasvikset kiinalaiseen tapaan osterikastikkeessa

Tarkoituksenani oli valmistaa herkullista kiinalaista BBQ-possua eli char siuta - sellaista tahmean makean karamellipintaista ihanuutta, jota hyvistä kiinalaisista ravintoloista saa varsinkin isojen kaupunkien kiinalaiskortteleissa.

Possu ei tällä kertaa kuitenkaan osunut ihan kohdalleen. Yritin nimittäin selvästi marinoida liian isoja lihakimpaleita. Pinta oli ihan mukiinmenevä, mutta maukkautta oli liian vähän suhteessa lihan määrään. Ilmeisesti aitokiinalaiset valmistavat char siunsa mieluusti possun poskista.

Lisäkekasvikset sen sijaan maistuivat niin autenttisilta, että ohje on suorastaan pakko postata! Lähtökohtana oli valmistaa kiinalaistyylinen vihanneslisäke. Nopea googletus päätyi konsensukseen, jonka mukaan tyypillisimmät tavat tarjoilla kiinalaisruoan oheisvihreitä ovat vaalea kastike ja tumma osterikastike. Itse vihanneksina suositaan kuulemma lehteviä vihreitä kasvustoja, esim. paksoita, mutta periaatteessa mikä tahansa raikas, salaattihenkinen vihreä käy.

Päädyin tummaan kastikkeeseen tämän ohjeen ja artikkelin innoittamana. Pääraaka-aineeksi valikoitui kuin itsestään kiinankaali, se kun oli eksoottisinta kauppamme valikoimissa

Maku oli erinomaisen herkullinen ja ohjekin helppo ja nopea, joten tätä uskaltaa suositella. Ehkä hivenen liian kauan keitin vihanneksiani, vaikka joka paikassa tästä oikein erikseen varoiteltiin. Valkosipuliöljyn voi halutessaan tehdä etukäteen, mutta muuten tämä lisäke kannattaa valmistaa vasta ihan viimeisenä - kun pääruoka on jo valmis tai melkein valmis - jotteivät kasvikset virty ja lässähdä.


Vihannekset osterikastikkeessa kiinalaiseen tapaan


vihanneksia - paksoita tai kotoisampia viheriäisiä
1 rkl osterikastiketta
1 rkl vettä
1/4 tl ruokaöljyä
1/2 tl sokeria
pari ripausta valkopippuria

Valkosipuliöljyyn:
2 valkosipulinkynttä, hienoksi pilkottuna
1 tl ruokaöljyä

Valmista ensin valkosipuliöljy: simppeli temppu, mutta öljy-valkosipulinoron vaikutus lopullisen ruoan makuun on valtava! Kuumenna tilkka öljyä wokissa tai paistinpannussa ja paista valkosipulipilkettä, kunnes se ruskistuu kevyesti. Varo paistamasta liikaa - valkosipuli palaa ja muuttuu kitkeräksi todella äkkiarvaamatta! Laita sitten öljy-sipuliseos syrjään kulhoon tai lautaselle.

Kuumenna vajaa kattilallinen vettä. Lisää pari tippaa ruokaöljyä ja pudota kasvikset sekaan. 20-30 sekunnin paistoaika riittää - jopa lyhyempi, jos kasviksia on vähän. Heti, kun lehtevät kasviksesi näyttävät ensimmäiset pehmenemisen merkit, nosta ne siivilään tms. astiaan, jossa enin vesi pääsee valumaan pois. Asettele kasvikset sitten tarjoiluvadille.

Valmista lopuksi varsinainen kastike: kuumenna wokissa öljy, lisää osterikastike, vesi, sokeri ja valkopippuri. Sekoittele ja tarkkaile seoksen konsistenssia. Ota kastike levyltä heti, kun se kuumenee ja sekoittuu kunnolla. Norota se sitten tarjoiluastiassa lepäävien vihannesten päälle. Lusikoi pinnalle vielä valkosipuliöljyä ja tarjoile heti. Maukasta, ja arvatenkin vieläpä melko terveellistäkin!

8 Comments:

At 18/1/12 09:44, Blogger Amalfin sitruuna said...

Wau, tämä pistetään korvan taakse. Harvemmin kaapista löytyy osterikastiketta, mutta silloin tällöin on kiinalainen ruoka kokeilussa.

 
At 18/1/12 15:17, Anonymous Anonyymi said...

Miten teit tuon char siun? Näyttää todella hyvältä :)

 
At 18/1/12 19:58, Anonymous H said...

Hei,

kiitos blogista! Ihania reseptejä, ja niitä on niin paljon! Löysin tämän viime viikolla ja olen ahminut reseptejä suu kuolassa. Nyt padassa porisee chili con carne!
Opiskelijana kiva huomata, että sekin on tosi lompakkoystävällinen tehdä, kun pavut ja tuoretavarat tomaateista mausteisiin on yleensä tosi halpoja. Kunnon lihan korvasin naudan jauhelihalla, tuli tällainen keskiviikkoversio nyt siitä!

 
At 19/1/12 08:32, Blogger Pippurimylly said...

Amalfin sitruuna, käytimme ihan normiruokakaupoista saatavaa, fondimaisessa pullossa olevaa osterikastiketta. Varmaanpa sitä voisi aktivoitua käyttämään muussakin ruoanlaitossa.

Anonyymi, char siuhun tehtiin makea marinadi hunajasta, tummasta soijasta, hoisin-kastikkeesta, viinistä ja mausteista. Yritämme onnistua seuraavalla kerralla paremmin possun kanssa, niin tehdään siitä sitten erillinen postaus :) Ei tämäkään pahaa ollut, mutta makua oli liian vähän ja se jäi melko pintapuoliseksi, kun possu oli niin suurina köntteinä. Marinoin possua yön yli jääkaapissa ja valelin sitä vielä paiston aikana samaisella liemellä.

H, kiva, että ruoat maistuvat! Pavut ovat kyllä tosi kätevää ja monikäyttöistä tavaraa. Tuollaisiin haudutettaviin ruokiin sopivat hyvin halvat ruhonosat, jotka maistuvatkin sellaisissa rasvattomia fileitä ja paisteja paremmalle.

 
At 19/1/12 23:32, Blogger Ketturouva said...

Nämä vihannekset pääsevät kyllä kokeiluun, varsinkin kun muistelen että meillä on avattu pullo osterikastiketta jotain varten ostettuna.

 
At 28/1/12 16:50, Anonymous taistogunnar said...

Ymmärsinkö nyt oikein, että kaali ryöpättiin puoli minuuttia eikä suinkaan paistettu? Miksi keitinveteen tulee öljyä?

 
At 31/1/12 00:22, Blogger Pippurimylly said...

Taistogunnar, juurikin oikein olet ymmärtänyt - pikainen ryöppäys vain, ei paistoa. Kaalin (tms. lehtevän vihreän kasviksen) ei ole tarkoitus lytistyä aivan nyhryyn, vaan ainoastaan hieman pehmetä.

Mitä öljyyn tulee, niin ainakin se estää keitinvettä "kiehahtamasta yli". Kun keitetään mitä tahansa muuta kuin pelkkää vettä, veden pinnalle muodostuu usein kuplia ja vaahtoa. Tämä vaahto voi sitten nousta yli kattilan reunojen ja ryöpsähtää sieltä levylle. Pieni määrä öjyä vedessä riittää rikkomaan pinnalle muodostuvia kuplia ja estämään näin veden ylikiehumista.

 
At 31/1/12 00:22, Blogger Pippurimylly said...

Ketturouva, toivottavasti maistuu! :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails