tiistaina, tammikuuta 31, 2012

Kanakori, sinapinsiemenperunat ja sitruunamajoneesi

Tuoreehkossa Glorian ruoassa ja viinissä oli heti kansikuvana niin herkullinen kanakori-otos, että sisäsivuilta löytynyttä reseptiä oli suorastaan pakko koestaa kotioloissa. Kanakori on muutenkin niin klassinen pubiruoka, että sitä voisi melkeinpä nimittää länsieurooppalaiseksi lohturuoaksi.

Kuten taannoisessa rendangissa, tässäkin sitruksen raikas hapokkuus tasapainottaa lihan täyteläisyyttä niin, että maku on mukavan kepeä eikä ollenkaan niin paksu kuin vaikkapa nyttemmin olutkuppiloissa suosioon nousseissa tulisissa kanansiivissä.

Lehti suositteli kanakorin kyytipojaksi vehnäolutta, esim. perinteistä kesäterassijuomaa Hoegaardenia, joka sekin on hienokseltaan sitruunainen. Myös raikas valkoviini sopii kuvaan. Tällaisella yhdistelmällä saakin mukavaa vaihtelua ja piristystä talvi-iltaan, kun pakkanen paukkuu ulkona minkä ehtii. Aina ei tarvitse kokata pataruokia, vaikka talvi onkin!


Sitruunaglaseerattu broileri

800g broilerinkoipia ("nuijat" eli reisiosattomat koivet ovat ehkä kätevimpiä syödä käsin)
1 sitruuna
3 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Sitruunaglasyyri:
1 sitruuna
1/2 dl hunajaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl cayennepippuria

Valmista ensin glasyyri: raasta sitruunan kuori ja purista mehu pieneen kattilaan. Lisää hunaja ja mausteet. Keitä muutama minuutti, kunnes seos on siirappimaista. Meillä tähän kului kyllä reilusti enemmän minuutteja kuin alkuperäisen ohjeen mainitsema "muutama".

Sitten itse broilerien kimppuun: halkaise sitruuna ja paista halkaisupintaan väri paistinpannulla voissa. Lisää voita ja paista koivet kullanruskeiksi ja rapeiksi. Laita broilerinkoivet ja sitruuna uunivuokaan. Mausta koivet suolalla ja pippurilla ja valele pinta reilusti glasyyrilla. Valuta sitruunan pintaan hunajaa.

Kypsennä koipia (ja sinapinsiemenperunoita, jos teet ne yhdessä) uunissa 220 C:ssä noin 45 minuuttia, kunnes perunat ovat ruskistuneet ja broileri paahtuneen kiiltävää. Valele broileria vuokaan valuneella glasyyrilla molemmin puolin 10 min välein. Kääntele perunat kerran kypsentämisen aikana.

Tarjoile broilerinkoivet ja perunat majoneesin ja halutessasi vihreän salaatin kanssa. Perinteisenä olutnaposteltavana annos ei mielestäni kyllä salaattia edes kaipaa. Koipia voi dippailla kevyesti vuoassa paistuneisiin sitruunanpuolikkaisiin.

Sinapinsiemenperunat

600 g suuria jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
400 g suuria porkkanoita
8 salottisipulia
5 rosmariininoksaa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Pese perunat ja porkkanat huolella ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Kuori ja halkaise sipulit. Laita perunat, porkkanat ja sipulit kulhoon. Nypi puolet rosmariininlehdistä joukkoon ja lisää loput kokonaisina. Lisää öljy ja sinapinsiemenet ja sekoita.

Levitä laakeaan uunivuokaan tai leivinpaperitetulle pellille. Kypsennä uunissa 220 C:ssä pehmeiksi, n. 45 minuutin ajan. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Sitruunamajoneesi

1 munankeltuainen
1 1/2 tl dijonsinappia
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
2-3 tl sitruunamehua
3/4 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
1-2 rkl vettä

Sekoita keltuainen, sinappi, sitruunankuori ja -mehu sekä sokeri ja suola sauvasekoittimella. Lisää öljyä ensin tipoittain samalla sekoittaen ja lopuksi pienissä erissä, jotta rakenteesta tulee tasainen. Lisää vettä, kunnes majoneesi on sopivan löysää. Laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.

Sauvasekoitusvaihe kannattaa suorittaa suhteellisen kapeassa astiassa, jottei käy kuten minulle: ajattelin nimittäin kerrankin kaukonäköisesti säästää tiskiä valmistamalla majoneesin suoraan tarjoiluastiaksi kaavailemassani laakeahkossa ja dippaamiseen mainiosti soveltuvassa kulhossa. Kävikin kuitenkin niin, että sauvasekoitettavaksi aiottu aines levisi laakean kulhon pohjalle sen verran ohueksi kerrokseksi, ettei sekoittimen terä tahtonut yltää tahnaan. Jääräpäisesti survoin majoneesin kuitenkin kasaan kallistetun kulhon reunalla jyryyttäen. Osa majoneesista pärskyi tässä vaiheessa tietenkin jo pöydälle ja paidalle. Opi siis muiden virheistä ja hyrskytä omasi kapeassa, korkeareunaisessa astiassa.

16 Comments:

At 31/1/12 19:14, Anonymous -j- said...

Lehti lähti myös minun mukaani kaupasta pelkän kannen kuvan perusteella :) pakko kokeilla!!

 
At 31/1/12 19:17, Blogger Jasu said...

Siiville on myös kätevämpi tapa syödä niitä kuin närppiä suulla niiden ympäriltä.

http://www.youtube.com/watch?v=BRcOY-PvOC8

 
At 31/1/12 19:18, Blogger Rosmariini said...

Se sininen taustavärikin oli jo tosi tehokas! :) Mutta makukin oli kyllä ihan ällistyttävän hyvä.

 
At 31/1/12 19:21, Blogger Rosmariini said...

Ai Jasun kommentti ehti väliin: Minulla on koneesta äänet särki, mutta liikkuva kuva kertoo (toivon mukaan) enemmän kuin tuhat sanaa. Vautsi.

 
At 31/1/12 20:41, Blogger Makea maa said...

Ahh, niin herkullisen kuuloista ja näköistä! Pakko testata hetimmiten!

 
At 31/1/12 20:45, Anonymous Anonyymi said...

Siinä kyseisessä lehdessä oli pitkästä aikaa monta houkuttavaa reseptiä..kokeiltuna jo:Vehnäoluessa keitetyt sinisimpukat,toi Kanakori,Cobb salad,Pancetta-porkkanaohratto poropadan lisukkeena ja se leipäviipale/jauhisvuoka&jämistä tuunattuja juttuja uusiin herkkuihin =)Seuraavaksi teen niitä haukipuikkoja,jos sitä haukea nyt löytyis kaupasta :)

 
At 31/1/12 20:55, Anonymous Jonna said...

Bongasin saman ohjeen, mutta en ole vielä päässyt kokeiluasteelle. Ilmeisesti kannattaa?

 
At 1/2/12 00:19, Blogger Rosmariini said...

GR&V:ssä on nykyään kyllä mukavan maanläheinen linja ja vaikka kuinka paljon toteuttamiskelpoisia ohjeita. Esimerkiksi just se tomaattinen jauhelihavuoka (jota en jostain ihmesyystä ole vielä testannut).

Mutta tuota kanakoria kannattaa kyllä ehdottomasti testata. Yleensäkin semmoiset ruokalajit toimivat, joissa on sekä hunajaa että sitruunaa. :)

 
At 1/2/12 09:24, Anonymous Anonyymi said...

Tuossa majoneesin reseptissä taitaa olla typo. Tai ainakin 1,5 DL sinappia tuntuu vähän paljolta :).

 
At 1/2/12 18:23, Blogger Rosmariini said...

Joo, pahoittelut tuosta! Harmillista hutilointia.

Just tuo maionesi oli (majoneesiksi!) niin mukavan raikasta, ettei kannata pilata sitä liialla sinapilla. :)

 
At 1/2/12 22:29, Anonymous Anonyymi said...

En tiedä onko tätä pyydetty jo miljoona kertaa, mutta olisi mahtavuutta, jos tässä blogissa olisi "satunnainen"-nappula. Menee aina tuntitolkulla, kun yrittää päättää mitä sitä tänään kokeilis! Täällä on niin älyttömästi hyvännäkösiä ruokia, että valinnanvaikeus on mahdoton.. :D Kiitos upeesta blogista!!!

 
At 2/2/12 16:26, Anonymous meshu said...

innostuin sun postauksen kautta kokeilemaan, ja maukasta tuli! harmitti vaan, kun pidin kanaa vähän liian pitkään uunissa niin pinta pääsi mustumaan liikaa :(

 
At 8/2/12 23:29, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi: Voi, kuinka kiva kommentti, kiitoksia! :) Olisi muuten itselläkin tuommoiselle nappulalle usein tarvetta, kun ei muistakaan, mitä kaikkea arkistojen kätköihin sisältyy.

Meshu: Vähän mustaksi nuo pääsivät meilläkin, kuten kuvasta näkyy. Hmmm, toivottavasti tuo paistoaika on oikein...

 
At 9/2/12 23:45, Blogger Pippurimylly said...

Paistoaika on aina vähän uunista kiinni, joten kannattaa loppuvaiheessa silmäillä kanoja tiuhaan tahtiin. Taisin laittaa meidän tapauksessamme kiertoilman päälle, koska uunissa oli kaksi vuokaa/peltiä päällekkäin, ja pudottaa samalla ohjelämpötilaa parikymmentä astetta.

 
At 14/2/12 12:44, Anonymous Anonyymi said...

Hei, ohje vaikuttaa niin hyvältä, että joudun kokeilemaan :) Kuinka monelle tuo resepti on? Riittääkö neljälle? Kiitos!

 
At 15/2/12 09:04, Blogger Rosmariini said...

Riittää varmasti... tai ainakin kolmelle hyvin nälkäiselle. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails