sunnuntaina, joulukuuta 11, 2011

Tipu con berry

Joulukuu on aina aika hoppuisa kuukausi, kun pitäisi saada loppuvuoden työt tehtyä ja näköjään kekkeröidäkin aina välillä. En ole hetkeen ehtinyt kokkailemaan yhtään mitään, mutta onneksi on kavereita, jotka istuttavat meidät aina välillä valmiiseen pöytään.

Itsenäisyyspäivä meni muiden ruokittavana (saimme muun muassa joulutorttuja, joiden taikinakin oli kotitekoinen), ja joulunakaan en ole näillä näkymin kotona kokkailemassa.


Tämänkertaiset kuvat ovat kuitenkin parin viikon takaa, kun seurailimme tuttavapariskuntamme ruuanlaittoa. Tai oikeasti tarkoitus oli kokkailla kimpassa, mutta täytyy myöntää, ettei oma panokseni ollut kovinkaan kummoinen. Oma keittiöni ei ikinä olekaan näin siisti ainakaan siinä vaiheessa, kun ruuanlaitto on vauhdikkaimmillaan:




Olisinkohan toisaalta osannut seurailla kryptistä ohjeistustakaan. Kuori omput ja pasuna?

Alkuun oli tavallista juhlavampaa kalakeittoa:

Juhlava kalakeitto (muistaakseni Exclusive-lehdestä)

600 g lohifileetä
suolaa
4 isoa pakestekampasimpukkaa tai 8 pientä
suolaa, mustapippuria
savustuspussi

Liemi:

7 dl valmista kalalientä (esim. Puljonki)
1 sipuli
2 varsisellerin vartta
1 porkkana
tillinvarsia
1 dl kuivaa valkoviiniä
nokare voita
1 dl kuohukermaa

Koristeeksi
leikattua tilliä ja krassia

Vahvista valmiin kalaliemen makua. Kuullota sipulilohkoja sekä varsiselleri- ja porkkanapaloja voinokareessa, lisää kalaliemi ja viini sekä tilli. Keitä lientä 30 minuuttia ja siivilöi vihannekset pois. Leikkaa lohifilee annospaloiksi ja kypsennä savustuspussissa olevan ohjeen mukaan.
Sulata, huuhtele ja kuivaa kampasimpukat. Leikkaa pintaan matala ristikkokuvio. Paista simpukoita kuumalla pannulla öljyssä pari minuuttia molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jatka kalaliemen valmistusta. Kaada liemeen kerma ja kiehauta. Lisää pieni nokare voita ja vaahdota voimakkaasti sauvasekoittimella.
Aseta valmiit lohipalat ja kampasimpukat lautasille. Koristele leikatulla krassilla ja tillillä. Vie lautaset tarjolle. Tarjoile höyryävän kuumaa ja kuohkeaa kalalientä pöydässä suoraan keittoastiasta nostamalla kauhalla jokaiselle ruokavieraalle lohen ja simpukoiden seuraksi.

Ennen jälkiruokaa (joka oli aivan mahtavaa vadelmaista paahtovanukasta) maistelimme rakuunalla maustettua tipua:

Maissikanan rintaa ja rakuunakastiketta

1 maissikanan rintaleike / hlö
suolaa, pippuria, tuoretta rakuunaa
öljyä paistamiseen
4-8 siivua parmankinkkua

Rakuunakastike
5 dl vahvaa kanalientä
1 dl kevytkermaa
1 dl pehmeää vuohenjuustoa
1/2 ruukullista rakuunaa

Juuresrösti:
6 dl selleri-, peruna- ja omenaraastetta
2 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa, mustapippuria

Lisäke
2-3 kotimaista omenaa
voita
2 rkl calvadosta

Kuivaa kananrinnat. Paista pinta öljyssä ruskeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Aseta jokaiselle leikkeelle rakuunanlehtiä ja kääri ympärille parmankinkkua. Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Paista juuresröstit. Sekoita raasteet ja muut ainekset kulhossa. Mausta seos. Paista siitä pannulla öljyssä noin 10 cm halkaisijaltaan olevia mahdollisimman ohuita ja rapeita lettuja. Säilytä lettuja 100-asteisessa uunissa, jotta ne säilyvät rapeina.
Valmista kastike. Kiehauta kanaliemi ja sulata joukkoon vuohenjuusto ja kerma. Lisää hienonnettua rakuunaa. Keitä muutama minuutti ja sekoita kastike sauvasekoittimella tasaiseksi ja kuohkeaksi.
Paista lisäkeeksi voinokareessa muutamia omenalohkoja. Mausta halutessasi calvados-tilkalla. Kokoa annokset ja tarjoile.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails