lauantaina, elokuuta 20, 2011

Elonkorjuujuhla jänispaistin äärellä (ja paistetun brie-juuston)

Hiljattain saimme jälleen kutsun jänispadan hallitsevan ja jäniksiä usein omistavan tuttavapariskuntamme luo elonkorjuuhenkiseen iltaan. Onni oli myötä, ja pakastimen syövereistä oli kaiveltu jänis tämänkin illan vieraiden lautasille. Kotimainen, isännän toimesta itse pyydetty riista mahtaakin olla niin lähellä elonkorjuuta kuin maatilaton kaupunkilainen pääsee.

Lupauduin järjestämään jonkinlaisen alkupalan, ja niin teinkin - joskaan annos ei rehellisyyden nimissä sopinut kovinkaan hyvin illan elonkorjuuteemaan. Hyvin se onneksi kuitenkin väkeen upposi. Ohje on kaikkien julkkiskodinhengettärien kantamuodon, Martha Stewartin verkkosivuilta ja suhteellisen makeana soveltuisi elonkorjuuraatimme mielestä myös jälkiruoaksi.

Paistettu brie ja pekaanipähkinät

1 pienehkö kiekko brieä tai camembertiä (esim. n. 250 g)
1,2 dl (tai kourallinen-pari) pekaanipähkinää palasina
3 rkl ruskeaa ruokokidesokeria
3 rkl vaahterasiirappia
patonkia tai sopivia juustokeksejä tarjoiluun

Lämmitä uuni 180 C:hen. Laita juustokiekko pellille tai uuniritilälle leivinpaperin päälle ja paista kunnes juusto on pehmennyt (n. 15-20 min). Siirrä tarjoilulautaselle ja anna jäähtyä (n. 20 min).

Paahda juuston jäähtyessä pekaanit: levitä pähkinänpalat uunipellille puhtaan leivinpaperin päälle ja paista kunnes ne tuoksuvat ja näyttävät hieman paahtuneilta (n. 7-10 min). Kuten aina pähkinöiden kanssa, kannattaa olla tarkkana - ne palavat todella helposti ja äkkiä! Ripottele pähkinänpalat sitten juuston päälle ja anna niidenkin jäähtyä hieman.

Kaada vaahterasiirappi ja sokeri pieneen kattilaan, kiehauta ja hauduta miedommalla lämmöllä, kunnes seos kuplii ja vaahtoaa. Tähän ei kulu kuin minuutti tai pari. Valuta sitten kuuma sokeri-vaahterasiirappikastike pähkinöiden ja juuston päälle.

Tarjoa annos patonginviipaleiden tai juustolle sopivien keksien kanssa. Parhaiten juustoon tuntui tepsivän kakkulapion ja veitsien tapaisilla työkaluilla. Pehmeä, makeaksi maustettu juusto maistui erittäinkin maukkaalta patonginpalasten päällä - ja olisi tosiaan käynyt makeutensa puolesta jopa jälkiruoaksi.


Myös talon puolesta oli tarjolle järjestetty alkupaloja: hailuotolaista saaristolaisleipää, oman maan punaherukkahilloketta ja erinomaisen maukkaita hirvilihapullia. Myös salaattiin oli elonkorjattu oman pihapellon retiisiä ja salaattia.

Jälkiruoaksi saimme kermavaahdolla ja punaherukoilla kuorrutettuja marenkeja. Punaherukat toimivat makean marengin kanssa erinomaisesti - jopa minulle, joka normaalisti vierastan kovin makeita asioita. Punaherukoiden kirpeys leikkasi marengin makeutta todella mukavasti.


6 Comments:

At 21/8/11 13:03, Anonymous Haka said...

Täällä on aina niin herkullisia kuvia ja resepteja! Niinpä teille on blogissani tunnustus.

 
At 21/8/11 13:18, Blogger Rosmariini said...

Auringonpaistepalkinto, kiitokset! Innostuin kyhäämään vastauksia saman tien:

1. Suosikkiväri: vihreä
2. Suosikkieläin: lammas (muutenkin kuin lautasella)
3. Suosikkinumero: 8
4. Suosikki alkoholiton juoma: vesi
5. Facebook vai Twitter: Facebook
6. Intohimosi: ruoka
7. Saada vai antaa lahja? Saada. :) Olen maailman surkein keksimään hyviä lahjoja.
8. Suosikkikuvio: kääk… sydän
9. Suosikkiviikonpäivä: lauantai
10. Suosikkikukka: päivänkakkara

 
At 21/8/11 13:35, Blogger Jutta said...

Onpa kauniin näköinen pähkinäkakku! Itse kokkaan rawfood-meinigillä, mutta tuollaista pekaanikakun ulkonäköä kyllä aion tavoitella. Kiitos inspiraatiosta, katsotaan millaisen version saan aikaiseksi! :)

 
At 21/8/11 14:22, Blogger Virpi said...

Näyttääpä taas kerran syötävän hyvältä kaikki! Varsinkin tuo juusto :)

 
At 21/8/11 16:00, Blogger Rosmariini said...

Jutta: Pähkinät herättävät kyllä ruokahalun jo pelkällä ulkonäöllään.

Virpi: Ajattelinkin just sua. :) Pistän viestiä yhdestä jutusta joskus lähipäivinä.

Yleensä en ole valkohomejuuston ystävä ollenkaan, mutta tässä se toimi mainiosti. Loistoyhdistelmä on myös lämmitetty vuohenjuusto + päälle norutettu hunaja + saksanpähkinät. En oikein osaa päättää, kummasta tykkäisin enemmän.

Nyt jääkaapissa on pala halloumia. Sen voisi syödä ehkä ihan ilman pähkinöitä.

 
At 11/9/11 13:38, Blogger Anne said...

Tarjosin paistettua brie-juustoa jälkiruoaksi hyvän jälkiruokaviinin kera, ilman suolakeksiä tai patonkia ja toimi kyllä kerrassaan mainiosti.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails