keskiviikkona, heinäkuuta 06, 2011

Salaattia kuumaan kesäpäivään

Sain muutaman viikon takaisessa blogimiitissä syödäkseni sen verran hyvää tomaattisalaattia, että olen siitä lähtien haaveillut Lähi-idän makumaailmasta itsekin. Etsiskelin kokeiltavakseni sopivan libanonilaisen ohjeenkin, mutta reseptiin sisältynyt sumakki pisti pientä jarrua etenemiselle.

Lähestyin toiveikkaana suomalaisia nettimaustekauppoja, mutta mistään ei tuntunut sumakkia löytyvän. Lopulta hoksasin mennä merta edemmäs kalaan ja tilasin englantilaisesta maustekaupasta sumakkia ja chaat masalaa, jota niin ikään olisin tarvinnut vuosien mittaan vaikka kuinka moniin erilaisiin ruokalajeihin.

Ostoslistaa suunnitellessani törmäsin vielä vihannesportulakka-nimiseen kasvikseen, mutta sen päätin sitten korvata helpommin saatavilla olevalla pinaatilla. Mikäli lukijoiden joukossa sattuu olemaan vihannesportulakka-asiantuntijoita, he voisivat nyt valottaa meille muille kyseisen yrtin saloja.

Ainesosalistaan sisältyvä retiisi oli mukava yllätys. Sitä tulee käytettyä kesäkokkailuissakin ihan liian harvoin:
Fattoush

puntti romainesalaattia, revittynä
vihannesportulakkaa (meillä pinaattia)
kurkkua
muutama paloiteltu tomaatti
muutama viipaloitu retiisi
kevätsipulia, viipaloituna
kourallinen persiljaa ja kourallinen tuoretta minttua
vihreää paprikaa paloiteltuna
pari pientä pitaleipää

kastike:
2 pienen sitruunan mehut
reilun desin verran oliiviöljyä
2 reilua ruokalusikallista sumakkia + vähän ekstraa pitaleipätikkujen päälle ripoteltavaksi
2 (tai enemmän) kynttä valkosipulista, puserrettuna (tai murskattuna pienen suolatilkan sekaan?)

Sivele pitaleipiin runsaasti oliiviöljyä ja ripottele pinnalle sumakkia. Leikkaa leivät saksilla leipätikuiksi. Paahda 175-asteisessa uunissa (tai näin kesällä esim. grillissä) niin pitkään, että tikut ovat mukavan rapeita. Aseta sivuun.
Sekoita salaattiainekset keskenään ja yhdistä kastikeaineet toisessa kulhossa. Sekoita ennen tarjoilua kastike salaattiaineksiin ja tarjoile yhdessä leipätikkujen kanssa.

Sumakki ei ollut ollenkaan hullumpi salaatin mauste. Mukavan kirpeänä se sopi kuumaan kesäiltaan ihan mahdottoman hyvin. Nyt sitten vaan odottelemaan, josko blogipiknikin salaatti tulisi jossain vaiheessa Ketun keittiöön. Se oli vielä tätäkin parempaa (ja tomaattisempaa).

Salaatin lisukkeeksi teimme kaljatölkkikanaa ja kastiketta kevätsipulien varsista:



13 Comments:

At 7/7/11 02:31, Blogger Jaana said...

No nyt on ruokapornoa! Kukko kanassa!

 
At 7/7/11 09:42, Blogger Rosmariini said...

Uusi teline vaati kuulemma aiempaa suuremman putelin! :)

 
At 7/7/11 10:34, Blogger Marja said...

Hauskaa, mulla kasvaa tuota vihannesportulakkaa ruukussa, mutta en ole vielä oikein perehtynyt siihen miten ja mihin sitä voisi käyttää. Mutta täällähän tupsahtikin vastaan hyvältä kuulostava resepti :). Muutaman lehden olen tuosta kasvista maistanut ja maku muistutti lähinnä ketunleipää. Lehdet ovat kylläkin paljon paksummat ja mehevämmät (kasvi kuuluu kai mehikasveihin).

Saatan muuten olla Oulussa juuri silloin, kun teillä oli suunnitteilla se piknikki. Miten käytännön asiat hoituu, ilmoittaudunko jollekin, jos haluan osallistua?

 
At 7/7/11 11:01, Blogger haunopauno said...

Mä aina tyrin näiden tarkistuskirjainten kanssa, toivottavasti tämä ei tule kahteen kertaan.

Olen ostanut sumakkia Suomesta, mutten muista, mistä viimeksi. Ekan kerran muistan, ostin sitä turkkilaisesta ravintolasta.

Mun pinaatit eivät ole vieä oikein valmiita, mutta mangoldit on komeita. Taidan kokeilla niitä.

 
At 7/7/11 20:26, Blogger Merituuli said...

kieltämättä mietin ihan samaa kuin Jaana :D

 
At 7/7/11 20:44, Anonymous Geranium said...

Minulla kasvaa portulakkaa mökin pienellä yrttimaalla. Se ei ole kasvanut yhtä vauhdikkaasti kuin salaatit, mutta mAistiaiset kävin nappaamassa. Aika miedon makuista ja lehdet on paksuhkot. Innostuin kokeilemaan terveellisyyden vuoksi. Ymmärtääkseni on yksi kreetalaisen ruokavalion aineksia ja sisältää omega3:a.
Tuolla mökkiblogin puolella on pikkukuva yrttimaasta. Portulakka kasvaa kello viiden sektorissa. Edustalla samassa sektorissa pienilehtinen basilika.

 
At 7/7/11 22:00, Blogger Kuukkeli said...

Kävin etsimässä Helsingissä Hämeentien etnisistä kaupoista sumakkia ja yhdestä löytyi. Maharadja taisi olla nimi.

 
At 10/7/11 08:24, Blogger Ketturouva said...

Toiveesi on toteutunut, piknikkisalaatti löytyy nyt Ketun keittiöstä. :)

 
At 12/7/11 07:56, Blogger Virpi said...

Marja: Voit laittaa sähköpostia pastanjauhajille tai mulle (peruspoperoa(a)oululainen.com) niin ilmoitellaan tarkempia speksejä :)

 
At 13/7/11 13:57, Blogger Rosmariini said...

Vihannesportulakka näyttää noiden paksujen lehtiensä takia aika erilaiselta kuin mikään muu syötävä kasvi. Ja kreetalaisesta ruokavaliostahan se muuten onkin entuudestaan tuttu.

Ketturouva: Kiitos! (Ja pahoittelut lievästä painostuksesta;).

 
At 30/7/11 11:13, Anonymous Suvi said...

http://kemikaalikimara.blogspot.com/2011/07/soisitko-kemikaalikanaa.html

^ Eipä tullut tuo edes mieleen

 
At 31/7/11 14:34, Blogger Rosmariini said...

Jenkkilässä (ja varmasti muuallakin) myydään tarkoitusta varten valmistettuja telineitä. Joten vaihtoehtoja tölkille löytyy, jos vähänkään arveluttaa.

 
At 12/8/11 14:33, Anonymous Anonyymi said...

Hei!

Sumakkia löytyi täältä Turusta kauppahallista (Linnankadun puolelta sisään, oikea käytävä ensimmäinen etninen myymälä). Halpaakin se oli, 50 g pussillinen maksoi 1,20. Kokeilin tuota salaattia, hyvää oli. Sumakkia voi ripotella myös hummuksen koristeeksi.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails