keskiviikkona, kesäkuuta 22, 2011

Tarte tatin tomaatista

Kotikeittiössä häärätessään pääsee toisinaan syvään tyytyväisyyden tilaan. Minulla semmoinen hetki oli viime perjantaina, kun ihailin tomaattiostoksiani. Ja maistelinkin tietenkin pikkuisen.

Kesä-heinäkuun ruokahaasteena on nimittäin tomaatti, joten jauhantapajalla on suoranainen velvollisuus osallistua haasteeseen muutaman kuukauden tauon jälkeen.

(Tomaatit ovat kuvassa SPR:n lahjoittamassa kestohedelmäpussissa. Yritän käyttää niitä mahdollisimman ahkerasti. Olen vaan vähän huono suunnittelemaan ruokaostoksilla käyntiä, ja monesti kaupassa tulee poikettua ihan vaan ohikulkumatkalla.)

Minä laitan tomaatista ja tomaattimurskasta ruokaa koko ajan, mutta haastetta varten pitäisi keksiä jotain uutta ja vähän jännempää. Jossakin muistin nähneeni tomaattisen tarte tatinin eli eräänlaisen keikauspiirakan, ja semmoista päätin kokeilla nyt sitten alkuun.

Haaste oli tavallista suurempi siinä mielessä, että perinteinen tarte tatin on ollut meille molemmille aina aikamoinen kompastuskivi. Edellisellä omenakokkauskerralla tuloksena oli epämääräisen leivonnaisen ohella haljennut puukauha (sillä yritettiin koputella piirakkaa irti vuoastaan).

Eikä lopputulos ollut kovin onnistunut tälläkään kertaa. Tomaateista irronneet nesteet kastelivat pohjan ja se jäi ikävän vaaleaksi (tarjoilussa pohjalle jäänyt puoli ruskistui kyllä ihan mukavasti). Maku oli sen sijaan aika hyvä, kun parmesaani toi pohjaan makua, ja lisäksi tomaatin yhdistäminen karamellisoituun sipuliin oli varsin onnistunut toimenpide.
Tarte tatin tomaatista (BBC GoodFoodista)

karamellisoidut sipulit:
50 g voita
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli, ohuina suikaleina
1 tl sokeria

taikina:
85 g voita
175 g jauhoja (lisäsin sekaan ripauksen leivinjauhetta, mutta en tiedä, oliko se kovin kannattava veto… alkuperäisessä ohjeessa oli nimittäin jauhona self-raising flour)
50 g parmesaania, hienoksi raastettuna
tuoreita timjaminlehtiä
munankeltuainen

tomaatit:
25 g voita
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 iso valkosipulinkynsi, ohuina suikaleina
5 luumutomaattia, pitkittäin halkaistuna
timjamin oksia
300 g kirsikkatomaatteja

Laita sipulit karamellisoitumaan: Kuumenna voita ja öljyä paistinpannulla niin pitkään, että voi sulaa. Paista sipulia (aina välillä sekoitellen) keskilämmöllä 10 minuutin ajan, kunnes se on kullankeltaista. Sekoita joukkoon sokeria ja jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan. Kippaa sipulit mehuineen kulhoon ja aseta sivuun. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Tee taikina: Sekoita jauhot ja voi (esim. käsin) murusiksi. Lisää sekaan parmesaani, timjami sekä ripaus suolaa. Muotoile sitten taikina kiinteäksi lisäämällä sinne keltuainen sekä 2 rkl kylmää vettä. Kääri kelmuun ja pistä jääkaappiin.
Tomaatit: Kuumenna voita ja öljyä sopivassa tarte tatin -vuoassa (20 cm), sekoittele joukkoon sokeri ja valkosipuli. Asettele sen jälkeen tomaatit leikattu pinta alaspäin vuokaan (itse mokasin tässä kohti: olin leikannut tomaatit osin pienemmiksi lohkoiksi, joten niiden nestepinta pääsi koskettamaan taikinaa), ja sommittele sekaan kokonaiset kirsikkatomaatit. Timjamiakin voi vielä lisätä sekaan. Ota vuoka pois levyltä ja levittele tomaattien päälle sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kauli taikina hiukan vuokaa isommaksi ja rullaa se koko komeuden päälle (varo samalla, ettet polta sormiasi).
Paista piirasta 25 minuutin ajan, kunnes se saa kauniin värin. Anna jäähtyä viiden minuutin ajan. Aseta sitten lautanen vuoan alle ja keikauta torttu siihen. Ripottele päälle halutessasi vielä timjamia sekä mustapippuria.

Vaikka tomaattinen tarte tatin maistui ihan makoisalta, voisin jatkossa tehdä tomaattipiirakkani taas ihan perinteisin menetelmin. Kannattaa muista vaikka vanha kunnon sudennälkäpiirakka.

Tomaatista vielä sen verran, että Etelä-Suomen maakuntakierrokselta tarttui mukaan hauska kynttilä. Jos joku kynttiläntekotaitoinen tuttavani innostuu ideasta, niin minulta saa vuoden mittaan ihan mukavasti tölkkimateriaalia tämmöisiin:

12 Comments:

At 22/6/11 16:24, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Kiinnostavan kuuloinen ohje! Minulla on yhden tarte tatinin kokoinen kokemus, mutta ensi kuussa sitä pitää kokeilla uudelleen haasteen merkeissä:) Mutta tämä tomaattiversio myös on mielenkiintoinen.

 
At 22/6/11 16:29, Blogger Rosmariini said...

Minulla on ollut pitkään jääkaapin ovessa Calvados Tarte Tatin -ohje. Ehkä sitten syksymmällä omppuaikaan taas uutta (epätoivoista?) yritystä.

 
At 22/6/11 19:06, Anonymous Anonyymi said...

Olen tehnyt tomaatti-vuohenjuustotatinia, sitä en kyllä muista mistä alkuperäisen ohjeen sain, mutta on hyvää ja helppoa. Nestettä kannattaa haihduttaa reilusti pannulla ennen uuniin laittamista tai poistaa sisukset osasta tomaatteja.

T. Sanna

 
At 22/6/11 20:10, Blogger Pekka said...

Omnom. Omenatatinia pitää ainakin haudutella ja heilutella huolellisesti, jos meinaa häävin näköisen lopputuloksen saada.

Tomaattiversiossa voisi koittaa karamelisoida niitä tomaatteja uunissa
tähän tyyliin? Sitten sipulin kanssa ladellaan nätisti pannuun, taikina päälle ja hetkeksi uuniin.

Vähän kyllä huijaamista olla karamelisoimatta pannussa, vaan vois jopa toimia.

 
At 22/6/11 20:16, Blogger Virpi said...

Hauska idea tuo tomaattikeikaus :)

Ja supersöötti kynttilä!

 
At 22/6/11 21:07, Blogger lintsi said...

Ooo! Kivankuuloinen ohje! Täytyykin jättää ajatuksiin hautumaan...:)

 
At 22/6/11 23:08, Blogger Rosmariini said...

Kiitos tuotekehittelyideoista! Ehkä sittenkin pitää ottaa tomaattikeikauspiiras vielä joku kerta työn alle.

 
At 23/6/11 09:17, Blogger Klasu said...

Tarte tatin on yllättävän vaikea. Itekkään en ole siinä koskaan onnistunu niin, että oisin ollu kovin tyytyväinen. Pitäis varmaan vaan jatkaa kokeiluja, kun kaikki sitä kehuu.

 
At 23/6/11 10:06, Anonymous Nenna said...

Todella söpö tuo kynttilä ja hyvä idea joltakulta. Olen ihan kynttiläfriikki, joten keittiössä tuollaiset kynttilät olis just ihania! (=

 
At 23/6/11 10:49, Anonymous Inez said...

Ihana idea tuo tomaattinen tarte Tatin - menee kokeiluun varmaan jo nyt jussina!

Minä en ole (ihan ;)) mikään huippuleipuri, mutta tykkään tarte Tatinista paljon, ja olen tehnyt sitä useita kertoja. Joka kerta se on onnistunut ja tulos on ollut paitsi kaunis niin myös maukas - siksipä luinkin vähän hämmästyneenä näitä kommentteja, että se on vaikea leivonnainen :?
Teen Tatinin aina valurautapannussa alusta loppuun asti, voisikohan se vaikuttaa onnistuneeseen lopputulokseen?

Maukasta jussia kaikille!!!

 
At 23/6/11 15:23, Blogger Jaana said...

Loistoidea tämä tomaattiversio! Se taitaa saada minun ääneni ;-)

Pari vuotta sitten Glorian ruoka & viinissä oli nauris Tarte Tatinin ohje, jota tuli kokeiltua. Tykkäsin kovasti.

 
At 23/6/11 15:31, Blogger Rosmariini said...

Pitäisi kaivella julkaisemattomien kuvien arkistoja. Josko sieltä löytyisi todistusaineistoa taidokkaista (heh) keikaustortuistamme. :) Tarte tatin on minusta yhtä kinkkinen ruoka kuin taikinakuoressa paistettu liha (wellington siis). Hankalaa, kun ei voi tietää, mitä siellä taikinan alla tapahtuu.

Tuo Jaanan naurispiirakka näyttää just siltä miltä tarte tatinin pitääkin.

(Keittiö olisikin tuolle kynttilälle hyvä sijoituspaikka. Minulla se on tällä hetkellä olohuoneessa. Kuinkahan moni vieras on jo ihmetellyt hiljaa mielessään, miksi joku pistää avatun säilykepurkin takan reunalle...)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails