maanantaina, helmikuuta 21, 2011

Teeruokaa: matcha

Helmikuun ruokahaasteen aiheeksi annettiin Japani. Erinomaista. Jos minun pitäisi valita yksi maa, jossa valmistettua ruokaa söisin loppuelämäni, valintani kohdistuisi luultavimmin Japaniin. Se saattaisi voittaa jopa Kreikan, jossa saisi kuitenkin loputtomasti fetaa, lammasta, tomaatteja ja oliiviöljyä.

Olemme kokkailleet jauhantavuosien aikana useampaakin japanilaistyylistä lämmintä ruokaa, joten nyt päätin kokeilla jotain ihan muuta. Siispä valinta kohdistui matchaan eli hienoksi jauhettuun vihreään teehen.

Ongelmaksi muodostui heti alkuun se, että suuri osa löytämistäni matcha-ohjeista oli makeita leipomuksia, joita meillä ei tule liiemmin harrastettua. Mutta joka tapauksessa matchalla voisi värjätä esimerkiksi macaronseja ja muita leivonnaisia. Tai vaikka tämmöisen R-kakun.

Mutta jotain vähän yksinkertaisempaa meikäläiselle, kiitos. Matchaa yhdistetään ohjeissa aika usein valkosuklaaseen, ja siihen päädyin itsekin. Löysin netin syövereistä kiinnostavan DashiDashi-nimisen blogin, jossa oli kokeiltu aiheeseen liittyvää ganache-ohjetta.
Matcha-valkosuklaaganache

100 g valkosuklaata
50 ml kermaa (tai mahdollisesti enemmän)
matcha-jauhetta (maun mukaan)
sopiva silikonivuoka

Lohko suklaa pieniin paloihin ja aseta palat kulhoon. Kiehauta kattilassa kerma ja anna sen hautua minuutin verran. Vatkaa sekaan matcha-jauhetta. Anna kerman jäähtyä hetken aikaa. Sen pitäisi sulattaa suklaa, mutta ei leikata sitä. Kaada kerma suklaapalojen päälle ja sekoita.
Kaada seos vuokiin ja anna viiletä huoneenlämmössä. Pistä vuoka sen jälkeen jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Sen jälkeen voit tarjota vihreää suklaata kaikille halukkaille.

Noin helppo ohje, ja senkin voi näköjään mokata. Pistin kerman kattilaan ja kattilan hellalle. Sitten ryhdyin kaivelemaan matcha-pussia metallisesta rasiastaan. Kaivelin ja kaivelin, mutta en meinannut millään saada pussukkaa purkistaan pois. Ja minulla (jos jollakin) on kuitenkin runsaasti kokemusta siitä, miten hankalanmuotoisista purnukoista houkutellaan sisältöä ulos. Mutta purkki oli joka tapauksessa liian pieni ja pussi suhteessa liian iso.

Kun viimein onnistuin, kerma oli tainnut haihtua jo suureksi osaksi ilmaan. Joka tapauksessa sitä oli niin vähän, ettei se pystynyt sulattamaan kulhoon pilkottua suklaata. Jouduin kippaamaan suklaapalat kattilaan ja antamaan niille hiukan sulatusapua hellalla. Loppujen lopuksi suuri osa suklaamassasta taisi jäädä vuokien reunoille, koska siitä riitti ainoastaan kolmeen matcha-konvehtiin.

Vähäinen määräkään ei olisi haitannut, jos lopputulos olisi maistunut ja mahdollisesti näyttänytkin hyvältä. Kuvaaja viimeisteli epätoivon kysymällä, että "kuuluuko näissä olla tämmöisiä reikiä?". Eikä makukaan ollut mitenkään erityisen ihmeellinen. Taisin laittaa matchaa sekaan hiukan liikaa.

Nyt kun sitten huomasin, että haasteen ilmoittautumisaika on loppunut jo eilen, niin tämähän meni kaikin puolin ihan putkeen. Voisin siitä huolimatta kokeilla lähiaikoina sukiyakia. Tai suolaista ja makeaa yhdistelevää soijakalaa.

15 Comments:

At 21/2/11 10:40, Blogger Paletti said...

Jotenkin lohdullista, että kaltaisenne protkin joskus epäonnistuvat! :-) Mulle kävi samantapaisesti tämän ruokahaasteen kanssa. Aioin osallistua siihen matchakakulla, mutta siitä tulikin mauton epämuodostunut littana. Ja vihreä väri ilmestyi vasta, kun syömättä jäänyt kolmannes oli muhinut riittävän kauan pöydällä muovikuvun alla...

 
At 21/2/11 11:00, Blogger Rosmariini said...

Todelliset prot. :D Onneksi en sentään ryhtynyt tekemään macaronseja, kun ne tuntuvat epäonnistuvan usein kokeneemmillakin leipureilla.

Mutta hupaisa yhteensattuma, että jossain muussakin blogikeittiössä on taisteltu vihreän teen kanssa. :)

 
At 21/2/11 11:06, Blogger Krisse said...

Koreassa vieraillessani päädyin kahvilaan jossa tarjoiltiin matchaa sorbettina ja jäätelönä. Olen tehnyt kesäisin macha-jäätelöä pehmittämällä perus vanilijajäätelön ja sekoittanut siihen macha jauhetta. Mun mielestä hyvää ja raikasta :)

 
At 21/2/11 11:09, Blogger Rosmariini said...

Ryhdyinkin just miettimään, että mitä kaikkea teeruokaa sitä voisi tehdäkään. Joten kommenttisi tuli sopivaan saumaan, kiitokset!

 
At 21/2/11 11:33, Blogger Virpi said...

Ei voi aina kaikki onnistua, *taputtaa lohduttavasti olkapäälle*

 
At 21/2/11 12:16, Blogger Rosmariini said...

Onneksi erehdyksistä oppii koko ajan. Jos muistellaan, kuinka kammottavan huono kotikokki olin vielä joskus 15 vuotta sitten (jauhelihataikina ei suostunut muotoutumaan pihveiksi, sämpylätaikina juuttui aina pöytään kiinni, maito paloi kattilassa pohjaan), niin onhan tässä kehitystäkin tapahtunut.

Ehkä minusta voisi tulla harjoituksen avulla myös ganache-mestari. :) (Täytyy myöntää, etten tiennyt, mitä koko sana edes tarkoittaa.)

 
At 21/2/11 12:39, Blogger Anne said...

Minusta noi on hienon näköisiä!! Yritin itsekin kokeilla saman tapaisia valkosuklaa-matcha "juttuja" jokin aika sitten. Tarkoitus oli saada niistä tryffelimäisiä palloja ja koko juttu meni pieleen pahasti ja maku oli aivan karmea. Aineina mulla silloin oli myös valkosuklaa, matcha ja kerma... en edelleen tiedä mitä siitä kävi...

No joka tapauksessa olen aivan rakastanut tuohon matcha-jauheeseen ja itse kokeillut esim.niitä macaroneja ja muffinsseja :) niin ja sekoittelen sitä ihan vaniljajäden kanssa, jos en muuta ehdi tehdä, sekin on hyvää :)

 
At 21/2/11 13:01, Blogger Rosmariini said...

Ihanoita! Vitsit, kun tekisi mieli joskus kokeilla.

 
At 21/2/11 13:11, Blogger Jael said...

Matchan olin ihan unohtanut Japani-aihetta miettiesssä,vaikka sitä on jääkaapissa.Kiva ohje ja varmaankin namia!

 
At 21/2/11 13:12, Blogger Jael said...

Hups,eivät siis olleetkaan kamalan hyviä,mutta nätit ainakin;D

 
At 21/2/11 20:24, Blogger Anni said...

Matcha on jäänyt itselleni hieman mysteeriksi. Maku on ollut hyvin mömmöinen. Saattaa tosin olla tottumuskysymys!

 
At 21/2/11 20:41, Blogger aleksi said...

no ganachet on vaikeita.. ja mitä parempaa suklaata käyttää sen hankalampia vaikka on noin yksinkertaisia. voi muuten kuuluu musta ganacheen aina.

omia matcha-mango konvehteja parin vuoden takaa.. pinaattikeitolle se ganache musta silti maistuu vaikka ois kuinka hienossa paketissa :)

mulla on tohon ganacheen ohjekin jossain..

 
At 22/2/11 13:04, Blogger Rosmariini said...

Tuo matchan maku voi kyllä vaatia vähän totuttelua. Minä olen tykännyt reissussa juoda matcha lattea, mutta siihen on varmaan jossain Starbucksissa lykätty kilo sokeria sekaan.

Osuipa nauruhermoon tuo pinaattikeitto. (Tai ehkä paremminkin hymyilyhermoon... en minä sentään yksikseni täällä nauraa hohota.)

 
At 27/2/11 21:52, Blogger Corde said...

Mun makuun Matcha maistuu kalalta, joten en sitä käytä. Tein kyllä herrasväen pikkuleipiä kaapissa olleesta matchasta, mies ne söi minä en.

Toki sekin mitä machaa ja kuinka laadukasta se on vaikuttaa makuun.Meillä ollut jauhe oli Japanista, merkkiä en muista kun sen on mies sieltä tuonut. Itse kun tykkää ja mikä ettei kun kerta Japanilaisessa ravintolassakin on töissä.

Japanilainen ruoka muuten kyllä maistuu minullekkin, parasta on tonnikalamajo makit ja avokaado nigirit, plus pari muut herkut Marusekistä :)

 
At 14/4/13 01:31, Anonymous Anonyymi said...


Gotcha Matcha - Matcha Tea For Smoothies, Lattes and Desserts - Available in 3 Sizes









 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails