keskiviikkona, joulukuuta 22, 2010

Salmiakkiset suklaatryffelit

Olen tuskaillut useammankin ihmisen kanssa, kuinka ankeaa on joutua tekemään joulukuussa ylenmäärin töitä. Tai ei se töiden tekeminen sinänsä tietenkään ankeaa ole, kun työssäni ei ole mitään vikaa, mutta joulukuussa pitäisi olla runsaasti aikaa myös kynttilöiden polttelemiseen, kokkailemiseen ja yleiseen tunnelmoimiseen.

Uusien reseptien kokeilu taitaa jäädä tänä jouluna aika vähäiseksi, mutta toki tällaisen pinttyneen ruokabloggaajan pitää kokkailla aina jotain vähän entuudesta poikkeavaakin. Tänä vuonna haaveissa on suppilovahverohilloke, mutta se haave saattaa kaatua suppilovahveroiden puutteeseen. Syksyisten reseptikilpareseptien kokkailu nimittäin verotti taloutemme sienivarantoja varsin mukavasti.

Suunnitelmissa on ollut myös erään lukijamme taannoin suosittelema Brandied Candied Sweet Potatoes -ohje, ja tietenkin punajuuresta on pakko tehdä tarjolle jotakin. Salaattiosaston voisi hoitaa vanhalla kunnon isoäidin salaatilla, vaikka ohje onkin paremmin kesäkuukausiin sopiva.

Perinteikkäitäkin juttuja on tietenkin pakko saada pöytään. Minulle ainoa pakkomielle taitaa tosin olla ylikypsäksi paistetun joulukinkun ohella lanttulaatikko, joka on meikäläisen jouluherkku numero yksi.

Joulun ruokaviemiset hoituvat juustoilla, mädillä ja saaristolaisleivällä. Monet antavat lahjaksi myös vähän makeampia juttuja. Minä olen aina harmitellut joulun suurta suklaatarjontaa, kun kerran salmiakki on ollut omasta mielestäni niin paljon parempaa. Tässä tuleekin salmiakinystävien vastaisku, turkinpippurirouheella höystetyt suklaatryffelit. Ohje on uudesta Ruokatorstain joulu -kirjasta:
Salmiakki-suklaatryffelit

1/2 dl turkinpippurirouhetta
1/2 dl vettä
250 g suklaata
1 dl kuohukermaa
25 g voita
Päälle: turkinpippurirouhetta

Mittaa kattilaan vesi ja turkinpippurirouhe. Keitä, kunnes rouhe on sulanut.
Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa ja kaada suklaan päälle. Sekoita lastalla, kunnes suklaa on täysin sulanut.
Lisää suklaan joukkoon voi ja turkinpippuriliemi. Sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin kohmettumaan.
Muotoile seoksesta palloja ja pyöritä turkinpippurirouheessa. Säilytä jääkaapissa, mutta ota ajoissa huoneenlämpöön ennen tarjoamista.

Joulukarkeista puheen ollen, viikonloppuinen karpalo-valkosuklaafudge -ohje on nyt saatavilla. Kannattaa ilman muuta kokeilla.

14 Comments:

At 22/12/10 11:34, Blogger Virpi said...

Minä testasin vähän vastaavanlaisia palluroita mutta sekoitin joukkoon mariannemurskaa. Ja päällystinkin ihan vaan tylsästi tomusokerilla.

Mutta sun pallerot on paljon tyylikkäämpiä, mulla se massa ei ehkä sit ehtinyt kohmettua jääkaapissa tarpeeksi kauan ja palloista tuli vähän vähemmän fiinejä, mutta ihan hyviä maultaan kuitenkin :)

 
At 22/12/10 11:47, Blogger Rosmariini said...

Eihän nuo sun pallerot kuulosta ollenkaan tylsiltä. Innoissani odotan muuten niitä teikäläisen tulevia joulupostauksia, joista ei vielä voi puhua. ;)

Noista pyörylöistä tuli muuten mieleen suklaapallot, joita aina lapsena siskojen kanssa väännettiin. Niihin ei kyllä tullut suklaata vaan muistaakseni kaakaota. Ja kauraryynit taisivat olla aika keskeisessä roolissa. Ei ole tullut muutamaan vuosikymmeneen tehtyä niitäkään, mutta olihan se silloin aina niin juhlallista. Melkein samaa sarjaa mokkaneliöiden kanssa. :D

 
At 22/12/10 11:51, Blogger Rosmariini said...

Ei vaan hitsi, siellähän on jo lähdetty liikkeelle.

 
At 22/12/10 14:01, Blogger Virpi said...

Joo ja katsos kun salakavalasti siihen pikkujoulupostaukseenkin sain kätkettyä yhden reseptin :D

Noi karkkihommat vielä oottaa postaustaan, tosin ne toiset epäonnistuivat joten en tiedä viitsinkö edes laittaa niistä reseptiä, vaikka vika oli todennäköisesti ihan vaan tekijässä eikä reseptissä. Ja osa syntyi aiemmilla resepteillä.

Unohtui muuten maistella sitä snapsia lauantaina!

 
At 22/12/10 14:09, Blogger Rosmariini said...

Salakavalaa ruokabloggausta. :D

Napsu tosiaan unohtui! Meille jää nyt ehkä ikuiseksi arvoitukseksi, miltä tämä vuosikerta olisikaan maistunut.

 
At 22/12/10 14:22, Blogger Virpi said...

Napsua tuli sen verran rutkasti tänä vuonna tehtailtua että mulle luultavimmin jää yksi kotipullokin, joten mahdollisuudet tämän vuosikerrankin maistamiseen ovat vielä olemassa!

 
At 22/12/10 22:19, Anonymous Emma said...

Suklaa ja salmiakki yhdistettynä kuulostaa houkuttelevalta, miltäs ne maistuivat? Joskus testasin sitä suklaalevyä, jonka sisällä on salmiakkimönjää mutta se oli mun makuuni liian imelää.
Tosin karpalofudge kuulostaa silti myös aika houkuttelevalta :)

Kun en kuitenkaan muista myöhemmin, niin sanon jo nyt hyvän joulun toivotukset teille molemmille! Nähdään taas ensi vuonna hyvän ruoan merkeissä :)

 
At 23/12/10 07:41, Blogger Uusano said...

Hyvää joulua Pastanjauhantapajaan täältä kirpakan kylmästä Keski-Suomesta!!

 
At 23/12/10 08:18, Anonymous Klasu said...

Mäkin tein noita. Ei vaan tullu ihan noin nättejä kun ite murskasin turkinpippurit jolloin niihin tuli myös harmaata jauhetta mukaan. Lisäksi tuplasin sen sisuksen turkinpippurinesteen määrän. Ois melkeen voinut vielä tonkin määrän tuplata, et ois saanu kunnolla salmiakkista. Mut tosi hyviä.

 
At 23/12/10 13:48, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Voisinpa vaikka järjestää alkuvuodelle taas jonkinlaiset ruokakekkeröinnit.

Emma: Joo, se kaupan salmiakki-suklaalevy oli kyllä aika kiinnostava kokemus, kun kerran pari palaa semmoisesta maistoin. :) Mieluummin salmiakki salmiakkina.

Suosittelen kyllä tuota fudgea. Se oli tällaiselle karpalointoilijalle ihan ällistyttävän makoisa nami. Mukavat joulut sinnekin!

Uusano: Hyvää joulua! Pakkanen vissiin paukkuu kunnolla siellä etelämpänäkin. Jossain Rovaniemen korkeuksilla on vissiin kaikkein lämpimintä.

Pitää toivoa, että kuusi kestää 50 asteen lämpötilanvaihdoksen (onneksi meillä on viileä eteinen, niin voi jättää sen sinne hetkeksi huilimaan).

Klasu: Muitakin salmiakki-ihmisiä täällä!

Salmiakin määrä oli tuossa ohjeessa tosiaan liian vähäinen (enkä edes hoksannut tuplata määriä).

Mietin muuten, mahtaisiko tuo toimia paremmin tummalla vai vähän vaaleammalla suklaalla.

 
At 23/12/10 15:53, Blogger Italiansalaatti said...

Herrrkullisen näköisiä palleroita!! :) Oikein hyvää ja ruokaisen rauhaisaa joulunaikaa sinne!! :D

 
At 23/12/10 20:18, Blogger Rosmariini said...

Rauhaisa joulu kyllä kelpaa tähän väliin, kiitos toivotuksista! Paluupostissa voisin lähettää oikein ihanaa ja rentouttavaa joulujuhlaa sinnekin. <3

 
At 25/12/10 10:32, Blogger aleksi said...

tuntuu että tossa ruokatorstain joulukirjassa joka ohjeessa on jotain kummaa.. miksei sitä rouhetta voi sulattaa suoraan kermaan.. tulisi maistuvampaa ja olisi helpompi tehdä..

 
At 26/12/10 19:36, Blogger Rosmariini said...

Nyt jää askarruttamaan, mitä kaikkea kummaa sieltä löytyy. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails