torstaina, joulukuuta 23, 2010

Joulun taikaa

Tässä vielä pari joulun alla tehtailtua ruokalajia, joiden onnistumisesta ei siis vielä tässä vaiheessa ole juuri minkäänlaisia takeita. Ensiksi suppilovahverohilloke, joka toteutui kätevästi netistä poimitulla ohjeella:
Ravintola-Teatterin suppilovahverohilloke

1/2 l tuoreita suppilovahveroita
1 1/2 dl kuivattuja aprikooseja
1/2 punasipuli
1 rkl voita
1/2 dl valkoviinietikkaa
1/2 dl vettä
1 1/3 dl sokeria
1 rkl tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
ripaus suolaa

Liota kuivattuja aprikooseja yön yli vedessä.
Kuutioi liotetut aprikoosit ja hienonna timjami. Pilko punasipuli pieneksi. Kuullota sipuli voissa. Lisää etikka ja sekoita.
Lisää pannulle vesi, aprikoosit, mausteet ja yrtit. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
Puhdista ja paista suppilovahverot ja lisää hillokkeeseen. Jatka hauduttamista vielä 5 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi rucolan, pähkinöiden ja sinihomejuuston kanssa alkuruokana.
(ohje: kalle lindroth)

Maku oli keittelyn jälkeen hyvinkin suppilovahveroinen, mutta saa nähdä, josko yön aikana tapahtuisi tasoittumista. Ihan mukavasti tuohon tuli kuitenkin makuja ja vastamakuja.

Antti Vahteran ja Visa Nurmen Skandimania-kirjassa on aivan mahtavia ohjeita joulukaloihin, joten sieltä oli luonteva poimia vinkkiä myös suunnitelmissa olleeseen jääkellariloheen.
Jääkellarilohi

1-2 kg tuoretta lohta

Liemi:
2 litraa vettä
200 g merisuolaa
80-100 g sokeria
1 tl kuminaa
5-6 maustepippuria
tillinvarsia

Hanki tuoretta lohta (ei kirjolohta) 1-2 kg:n pala. Nypi selkäruodot pois tukevilla kalapinseteillä. Valmista suolaliemi kiehauttamalla vesi, suola, sokeri ja mausteet. Jäähdytä liemi.
Pane kala, liemi ja tillinvarret astiaan ja laita vuoka tai lautanen painon kera päälle. Tärkeää on, että kala on kokonaan suolavedessä! Pane kala jääkaappiin (mielellään nolla-asteiseen) vähintään 4 päiväksi. Tarjoa reiluina, vajaan sentin paksuisina, viipaleina tumman leivän ja sinappimajoneesin kera.

Saa nyt sitten nähdä, miten tuon kanssa käy. Ei oikein viitsi säätää omaa jääkaappia nolla-asteiseksi, ja ulkonakin on juuri nyt hiukan liian kylmä. (Skandimania-kirjan kuvassa suolaliemi oli nimittäin jäässä.)

Mutta nyt jauhantapajamme toivottaa kaikille oikein tunnelmallista joulua (sekä ryhtyy itse joulusinapin keittoon).

8 Comments:

At 23/12/10 23:03, Blogger Virpi said...

Mua jänskättää mitä tuosta mun konjakkigraavatusta lohesta tulee, vai tuleeko siitä pelkkää hävikkiä.

Toivottavasti kaikki teidän herkut onnistuvat täydellisesti ja joulunne on muutenkin maistuva, rentouttava ja tuoksuva! <3

 
At 23/12/10 23:18, Blogger sarihoo said...

Hyvää joulua pastanjauhanjille. Laitoin juuri kinkun paistumaan ja te ja teidän leivinuuni tuli mieleeni :) Selasinpa viime joulunkin reseptejä ja piti kysyä, että oliko bataattilaatikko hyvää? Minulla oli ajatuksena tehdä sitä, mutta vielä se ei ole edennyt ajatusta pidemmälle.

 
At 24/12/10 00:41, Blogger Rosmariini said...

Maistuvaa ja rauhaisaa joulua vaan teidänkin koteihinne. Innostuin sitten vielä yllättäen leipomaan, mitäpä sitä ihminen yöllä muutakaan.

Virpi: Graavattu lohihan on aika varma ruoka + teikä on mainio kokki, joten kannattaa suhtautua luottavaisesti. :)

Sarihoo: Hello, mukava nähdä taas pitkästä aikaa!

Bataattilaatikko oli oikeinkin maistuvaa. Tein aika pienen annoksen, niin meni mukavasti vaihteluna. Nytkin on bataatti varattuna, mutta tänä vuonna siitä syntyy tätä.

 
At 24/12/10 09:51, Blogger Virpi said...

Kokki-itseluottamus kyllä alkaa kehittymään mutta tuo kala on aina semmonen monsteri että sen suhteen oon epäileväinen omien kykyjeni kanssa.

Onneks hirvestä ainakin tuli hyvää, se kun paistettiin uuniruuhkan vuoksi jo illalla. Nyt siellä muhii luomupossun kinkku <3

Ihanaa kun saa laittaa joulunakin ruokaa!

 
At 24/12/10 10:21, Blogger Rosmariini said...

Tosiaan, unohdin sen ruotokammon. :)

Hirvi ja luomupossu. <3

Mutta jospa tässä ryhtyisin itsekin ruokahommiin. Mahtavaa kyllä, kun ehtii taas pitkästä aikaa värkkäillä keittiössäkin (näköjään vaikka yötä päivää).

 
At 24/12/10 14:40, Blogger Virpi P. said...

Hyvää joulua sinne insiraatiopajalle!

 
At 26/12/10 19:38, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset, ja oikein hyvää joulun ja joulukuun jatkoa sinne Omenapuun alle!

 
At 27/12/10 20:43, Blogger Rosmariini said...

Makukommentit, pienellä viiveellä:

-Lohen maku erinomainen, mutta rakenteesta ei tullut ihan tavoiteltu (syksyllä maistamani jääkellarinlohi oli vähän semmoista katkarapumaista). Pakkasasteita siis tarvittaisiin.

-Hilloke sopi tosiaan erinomaisesti yhteen sinihomejuuston kanssa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails