perjantaina, marraskuuta 19, 2010

Syysruokakilpailu: hunajaisesti huipulle

Me olemme miettineet täällä päämme puhki, millä perusteella päättäisimme syksyisen sesonkiruokakilpailun voittajan. Arvostaisimmeko erityistä kekseliäisyyttä vaiko syksyisten raaka-aineiden mahdollisimman monipuolista käyttöä? Vai olisiko mahdollisimman yksinkertainen ruokaidea sittenkin paras?

Lopulta päätimme kuitenkin keskittyä siihen kaikkein tärkeimpään asiaan eli makuun. Sre:n kustantaman ravintolalahjakortin voittaisi siis omakseen se onnekas osallistuja, jonka ohjeella kokkailtu ruoka maistuisi meille kaikkein parhaiten.

Hyviä makuehdokkaita oli vaikka kuinka paljon, ja pidin jo muutamaakin reseptiä ihan varmana voittajaehdokkaana, kunnes saimme maistaaksemme hunajaista hirvipalapaistia. Ja yhtäkkiä voittaja oli meille molemmille täysin selvä. Vaikka minä ruuasta paljon pidänkin, niin harvoin olen innostunut mistään omasta kokkailustani niin paljon kuin tästä. Putsasimme padan viimeiseen tippaan asti, ja heti ruuan loputtua olisi tehnyt mieli tehdä sitä saman tien uudelleen.

Reseptin lähetti meille Lily, joka on siis täten syksyisen Hyvinsyöjä-reseptikilpailumme voittaja. Onneksi olkoon! Lily oli saanut ruokaa syödäkseen jonkun tuttunsa lakkiaisjuhlissa, ja ohje on alkujaan peräisin jostain Pohjanmaalla ilmestyneestä paikallisjulkaisusta. Tässä Lilyn ohjeistusta:
Hunajainen hirvipalapaisti

noin 500g hirven paistia
1 pieni tai keskikokoinen sipuli
1 purkki (2dl) kermaa
voita
1 rkl hunajaa
suolaa
pippuria

Kuutioi hirven paisti sopiviksi paloiksi. Ruskista lihapalat voissa pienissä erissä ja siirrä uuninkestävään pataan. Kuori ja pilko myös sipuli ja lisää pataan. Sipuleita voi myös halutessaan hetken kuullottaa voitilkassa, mutta melkoiseksi muhjuksi ne kuitenkin sulavat padassa haudutettaessa. Lisää pataan kerma, hunaja ja suolaa ja pippuria maun mukaan (Varsinkin suolaisuus kannattaa tarkistaa vasta valmiista ruoasta, ettei tule yllätyksiä.) Laita uuniin alatasolle 130-150 asteeseen hautumaan vähintään kolmeksi tunniksi. Hauduttamisen aikana lihoja kannattaa sekoitella, etteivät ne pääse palamaan päältä, ja pitää padan päällä kantta tai foliota. Jos neste tuntuu kuivuvan liikaa kokoon, niin pataan voi lisätä tilkan vettä.
Tätä hirvipataa voi nauttia yksinkertaisesti keitettyjen perunoiden tai yrttisen peruna-juuresmuhennoksen kanssa (perunaa ja vaikkapa porkkanaa, lanttua tms. maustettuna rakuunalla tai timjamilla). Lisänä voi tarjoilla myös raikasta lehtisalaattia (jossa kurkkua, tomaattia, punasipulia, kesäkurpitsaa ym. mukana).

Etenin muuten ohjeen mukaan, mutta sipulia laitoin (suurina lohkoina) sekaan vähän enemmän.

Pahoittelen omituista kuvaa. Lautaselle tämän kanssa päätyi muun muassa lytättyjä pottuja, mutta siitä tilanteesta emme jostain syystä saaneet ikuistettua kuvaa. Eli saamme tyytyä tällä kertaa pikaiseen uunivuokaräpsyyn, vaikka se ei tee lopputulokselle ollenkaan oikeutta.

***
Suuret kiitokset kaikille sesonkiherkkukokeille vielä kerran! Monta hyvää reseptiä odottaa vielä julkaisuaan, eli palaamme aiheeseen tulevien viikkojen aikana.

10 Comments:

At 19/11/10 13:02, Blogger Merituuli said...

Kieltämättä minäkin mietin millä perusteella aiotte voittajan julkaista, kun niin monta hyvää, täysin erilaista reseptiä on kisaan ilmoitettu. Mukavaa ettei tarvinnut pähkiä kummemmin :).

Ansioituneesti olettekin kilpailiehdokkaita kokanneet, siitä pointsit teille. Vaikka tuskin se kovin vastenmielistä on ollut ;).


Oikein mukavaa viikonloppua sinne Ouluun <3! Täälläkin saimme eilen lunta ja nyt vielä kaupan päälle auringonpaistetta. Ulkona on todella kaunista!

 
At 19/11/10 13:10, Blogger Rosmariini said...

Eilen tehtiin sitä teikäläisten kaalilaatikkoa, ja sekin oli kyllä superihanaa. Juuri kukaan muu ei hoksannutkaan käyttää tomaattikorttia hyödykseen, eli kiitokset! Pitää palkita teidät siitä joskus jollain muulla tavalla. ;)

Ja kiva, että sinne eteläänkin tuli talvi. Rentouttavaa viikonloppua koko teidän poppoolle!

 
At 19/11/10 13:15, Blogger Virpi said...

Ihana resepti! Menee varmasti kokeiluun talven aikana meilläkin, kun sitä hirveä nyt kuitenkin tuppaa pakasteeseen aina ilmiintymään :)

Ihanaa viikonloppua jauhantapajalle ja kohtahan mekin taas treffataan, jee!

 
At 19/11/10 13:21, Blogger Nanna said...

Täytyy kokeilla. Kuulostaa todella yksinkertaiselata, mutta parhaat mauthan usein ovat. Meillä hirvirepertuaari on aika suppea, kun rakastamme tiettyjä takuuvarmoja (hirveltä maistuvia) herkkuja kaikki ja sitten taas emme tykkää jos sitä liikaa työstetään jonnekin suuntaa. niin hyvää esim, kuin punaviini on ykeensä lihan valmistuksessa, en esimerkiksi voi sietää makua jonka hirvenpaisti saa punaviinimarinadista. (ja tämä tietekin makuasia!)
Mutta onnea voittajalle, kuulostaa siltä että pitää kokeilla!

 
At 19/11/10 13:30, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Jepsan, pikkujoulujuhla lähestyy! Olenkin jo täällä pikkuisen mietiskellyt sopivaa tarjottavaa. :)

Oikein aurinkoista viikonloppua teillekin! Ihanaa kyllä, kun on perjantai.

Nanna: En olisi kyllä pelkän ohjeen perusteella arvannut, että tämä on voittajaresepti. Mutta yksinkertaiset jutut ovat yleensä kaikkein parhaita, kunhan vain raaka-aineet ovat kunnossa.

Monet kokithan muuten kritisoivat just tuota, että hirveen sekoitetaan punaviiniä ja valkosipulia. Kun hirven oma maku on jo yksistäänkin niin mainio.

Jemmassa on edelleen kaksi ihanaa hirviohjetta. Kunhan vaan ehtisi laatia niistä postaukset.

 
At 19/11/10 14:17, Anonymous Annika said...

Onnea voittajalle! Aivan tuskaa on ollut odottaa tuloksia siinä toivossa, että omalla reseptillä olisi mahdollisuuksia. Kiitos siitä, että päästitte viimein meidät piinasta. Hyvää syksyä ja kiitos kivasta kilpailusta! T. Anun sisko :)

 
At 19/11/10 14:29, Blogger Rosmariini said...

Se teikäläisen keitto oli pitkään vahva voittajasuosikki: tykkäsin kasvisten monipuolisesta käytöstä, ja se tärkein eli maku oli meidän molempien mielestä ihan huikean hyvä. Kiitokset mainiosta ohjeesta!

 
At 21/11/10 21:21, Anonymous annepa said...

Kokeilin tätä tänään. Käytin paistin sijasta luutonta lapaa ja laitoin kaks pienehköä sipulia. Soppa oli uunissa savipadassa jossa on kansi. Sanotaanko että.... kyllä tätä tehään uudestaanki <3 Ei tarvinu paljon hampaita käyttää ko liha oli muhinu 3h uunissa. Tosi hyvä ohje!

 
At 25/11/11 13:54, Anonymous Anonyymi said...

Kuivuuko noin pienellä nestemäärällä ja jääkö siihen "kastiketta" ollenkaan? Olisi tarkoitus tehdä ensimmäistä kertaa ruokaa hirvestä ja tämä ohje kuulostaa hyvältä nuo asiat vain askarruttaa..

 
At 26/11/11 16:16, Blogger Rosmariini said...

Nesteen määrä on tässä tosiaan vähän kinkkinen. Olemme kokeilleet ohjetta runsaammallakin nesteellä, mutta silloin hunajainen meininki jäi puuttumaan kokonaan.

Mutta kannattaa tosiaan pitää kantta päällä ja vilkuilla välillä vuokaan, ettei pääse kuivumaan kokonaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails