keskiviikkona, marraskuuta 10, 2010

Punajuuriohratto

Punajuuri oli sienten ohella yksi reseptikilpailureseptien ylivoimaisesti käytetyimmistä sesonkiraaka-aineista. Punajuurta käytettiin myös tähän ohrattoon yhdessä suppilovahverojen, lähikaupasta ostetun oluen ja parmesaanijuuston kanssa.

Ohjeen lähetti meille Ahmija, jonka blogista löytyy runsaasti muitakin sesonkituotteiden ympärille rakentuvia ruokaohjeita. Tähän punajuuriohrattoon liittyvä postaus oli tunnelmansa puolesta suuri suosikkini. Harmi, ettei itselläni ollut seuraa vielä kokkailuhetkellä (eikä ruuanlaittoruokaakaan).
Vahvero-punajuuriohratto

230 g suppilo- tai kosteikkovahveroita (punnittu tuoreena)
1 rkl voita
270 g kypsäksi keitettyjä (säästä keitinvesi!) punajuuria soseutettuna (sauvasekoittimella näppärää)
1 rkl rypsiöljyä
2 dl esikypsytettyjä kokonaisia ohrasuurimoita
150 g sipulia oikein hienoksi hienonnettuna
2 dl olutta (suomalaista lageria)
n.7 dl punajuuren keitinvettä johon on lisätty puolitoista kasvis- ja/tai lihaliemikuutiota
1 rkl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
200 g raastettua parmesan-juustoa
maun mukaan suolaa

Käytä suppilovahverot paistinpannussa voinokareen kanssa muutama minuutti (kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut) ja jätä odottelemaan.
Kuullota öljyssä sipulia ja ohrasuurimoita muutama minuutti, lisää olut ja pienennä lämpöä. Anna oluen imeytyä kokonaaan ohraan jonka jälkeen ala pikkuhiljaa lisäillä ohran sekaan punajuuri-kasvis/lihalientä. Sekoittele ohrattoa ja lisäile lientä sitä mukaan kuin se uhkaa pannusta loppua. (Kannattaa käyttää isoa kannellista kasaria- lasikansi ei annan aromien karata ja sen läpi on kiva kurkkia milloin lientä pitää lisäillä! Ilman kantta nestettä kuluu enemmän.) Kun ohra on kypsynyt viitisentoista minuuttia, lisää sekaan myös soseutetut punajuuret, timjami ja suppilovahverot. Maistele ohrattoa pitkin matkaa! N. 40min päästä purutuntuma pitäisi olla sopiva: ohra on kypsää mutta vielä vähän ”purtavaa”. Ohratto on myös sopivan löysähköä- ei liian kuivaa eikä liian puuroa. Tässä vaiheessa lisää sekaan parmesaani ja mustapippuria. Maista, ja lisää halutessasi suolaa jos juusto ei tuonut tarpeeksi suolaisuutta.
Paahda seuraksi pinjansiemeniä, höylää perunankuorimaveitsellä parmesanista ohkaisia lastuja ja riivi koko komeuden päälle tuoreita timjaminlehtiä.

Minä etenin muuten ohjeen mukaan, mutta pinjansiemenet taisin korvata auringonkukansiemenillä. Jossain vaiheessa tunsin kiusausta tuunata ohrattoani sinihomejuustolla, mutta maltoin kuitenkin antaa parmesaanin päästä pitkästä aikaa päärooliin. Hyvin maistui.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails