torstaina, marraskuuta 18, 2010

Punajuuri-vuohenjuustopasta

Joku lukija kyseli meiltä vähän aikaa sitten ideoita vuohenjuustoiseen punajuuripastaan. Meillä ei ollut tilanteeseen sopivaa ohjetta arkistoissamme ollenkaan, mutta onneksi Mari osallistui reseptikisaamme punajuuri-vuohenjuustopastalla.

Kokkailukokemus oli tällä kertaa vielä tavallistakin mieleenpainuvampi. Suikaloin nimittäin kolme raakaa punajuurta kunniakkaasti kuorimaveitsellä, ja olin sen jälkeen yltympäriinsä pienissä punajuuriroiskeissa. Harvoin sitä joutuu kuitenkaan kokkailun yhteydessä kasvoja pesemään. Ja essunkin voisi joskus muistaa pukea päälleen.

Mutta tässäpä Marin antamaa ohjeistusta:
Punajuuri-vuohenjuustopasta

öljyä
valkosipulin kynsi tai monta
noin yksi punajuuri / syöjä
kasvislientä
ruokakermaa
suolaa ja pippuria
vuohenjuustoa (nuori eli mieto juusto käy ehkä parhaiten)
tuoretta basilikaa
hunajaa
pastaa (olen itse tällä hetkellä suosinut luomuspelttipastaa)

Pese ja kuori punajuuret ja raasta krouvia raastetta tai suikaloi (kuorimaveitsellä saa ehkä parhaat suikaleet, vaikkakin se on työläin tapa suikaloida).
Kuullota öljyssä murskattua valkosipulia ja lisää hetken päästä punajuurisuikaleet. Lisää kasvislientä ja hauduta hetken aikaa kannen alla. Lisää ruokakermaa niin, että suikaleet melkein juuri ja juuri peittyy. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta punajuuri kypsäksi (minulle sopiva kypsyys tulee noin kymmenessä minuutissa) ja laita pasta kiehumaan sopivassa kohdassa.
Lisää al denteksi keitetty pasta punajuuren joukkoon, sekoita ja lisää paloiteltu vuohenjuusto. Laita kansi päälle hetkeksi, niin että juusto sulaa joukkoon. Ripsauta joukkoon myös juoksevaa hunajaa mausteeksi. Annostele lautasille ja laita pastan päälle tuoretta basilikaa.
(Itse kokeilin ohjetta myös niin, että ostin kypsyneempää vuohenjuustoa, jonka paistoin pannulla ja asettelin annoksen päälle. Hunaja ja basilika vielä annoksen päälle viimeiseksi. Näin sain kauniimpaa ruokaa mutta en ehkä ihan niin hyvää. Juusto antaa kastikkeelle kuitenkin niin mahtavan täyteläistä makua ja sakeuttaa kastikkeen kivasti, että esteettisyys jää makunautinnolle toiseksi.)

Minä pidän kovasti sekä vuohenjuuston ja punajuuren että myöskin vuohenjuuston ja hunajan yhdistelmästä. Lisäulottuvuutta makuun saattaisi saada vielä jostain makeahkosta chilituotteesta. Eli jos seuraavalla kerralla asettelisi osan juustosta pastan pinnalle ja roiskisi juustojen päälle vaikka hiukan chilihilloa. Tai en tiedä, menisikö lopputulos sitten liikaa eri makujen sekasotkuksi.

Vuohenjuustosta ja chilisoosista tuli joka tapauksessa mieleeni eräs herkullinen vuohenjuustosalaatti. Täällä Oulussa on ollut jo jonkin aikaa ihan kunnon talvi, joten ehkä tässä voisi vähitellen siirtyä kokkailemaan talvisempiakin salaatteja.

12 Comments:

At 18/11/10 08:39, Anonymous kati said...

Tuota vuohenjuustosalaattianne onkin muuten pitänyt kehaista. Chilikastikkeen ja vuohenjuuston yhdistelmä toimii! Salaattia on syönyt hyvällä halulla myös se taloutemme osapuoli, joka ei usko pitävänsä vuohenjuustosta, vaikka onkin kovasti pitänyt kaikista ruoista, joihin sitä olen sadistisesti tunkenut.

Vuohenjuustorajoitteisemme toinen vieroksunnan kohde on punajuuri, joten tätä pastaa voisi kokeilla uutena siedätysruokana.

 
At 18/11/10 09:25, Blogger Jael said...

Ihanan värinen ja herkulliselta kuulostava pasta.Punajuuri antaa kyllä ihanan värilisän vaikka mihin:-)

 
At 18/11/10 10:03, Blogger Unknown said...

Uusi yritys, onnistuin jotenkin poistamaan edellisen kommenttini...

Täälläkin on kokkailtu tuota vuohenjuustosalaattia tänä syksynä pariinkin otteeseen (viimeksi eilen!), vaikka talvi tuli virallisesti vasta tänään. Erittäin hyvää - vuohenjuuston ja sweetchili-saucen kombo pelaa kyllä mainiosti!

Täytynee ottaa kokeilulistalle myös toi vuohenjuustoinen punajuuripasta. :)

 
At 18/11/10 10:31, Blogger Rosmariini said...

Kati: Tämä onkin oikein sopiva ruoka ihmiselle, joka ei siedä punajuurta eikä vuohenjuustoa. :D

Yaelian: Punainen ruoka on parasta! Mistä tuli mieleen, etten ole tehnyt vähään aikaan tomaattiruokia ollenkaan, kun punajuuri on valloittanut köökkimme ihan kokonaan...

Tänään pääsee onneksi korjaamaan tilanteen.

Noora: Täällä on ollut kyllä ällistyttävä marraskuu. Ei sitä ankeaa harmaata märkyyttä vaan mukavan jämäkkä pakkasilma ja sopivasti luntakin maassa.

Vuohenjuustosalaatista jälleen kerran kiitokset ihanaan Puolen voikilon keittiöön.

 
At 18/11/10 13:23, Anonymous Klasu said...

Onpa kauniin näköinen pasta. Luulen, että pitää ottaa kokeiluun itellekkin tämä resepti. Tähänastisista reseptikilpailun ohjeista tämä on ollut ehdottomasti mielenkiintosin.

 
At 19/11/10 11:29, Blogger Rosmariini said...

Tätä kannattaa kyllä kokeilla, jos vuohenjuusto vaan suinkin maistuu.

Nyt on voittajareseptikin julkaistu. Ja tulevina viikkoina on luvassa vielä lisää kilpareseptejä, joten jospa jokainen löytäisi niistä oman suosikkinsa.

 
At 20/11/10 07:06, Anonymous Kaisa said...

Nam! Ihan mielettömän hyvää pastaa!
Jopa mieheni joka ei ole PASTAn suuri ystävä(syö kyllä mutta mieluummin valitsee jotain muuta), kehui maasta taivaisiin ja pyysi tekemään toistekin... Ja käytin tätä aterian lisukkeena, vierellä oli karitsan sisäfilettä ja salaattia.
Nam!Nam!Nam!Nam!

 
At 20/11/10 09:34, Blogger Rosmariini said...

Kiva, kun maistui! :)

 
At 2/12/10 10:25, Anonymous Anonyymi said...

Täällä kirjoittelee sama anonyymi, joka reseptiä aiemmin kyseli. Kiitos tuhannesti, tämä menee kokeiluun heti huomenna! Mukava huomata, että lukijoiden toiveet/kyselyt otetaan tosissaan ja niiden eteen nähdään vaivaa, ISO kiitos siitä :)

 
At 3/12/10 20:54, Blogger Rosmariini said...

Tämä on vielä siitä ihana ohje, että joku toinen lukija on tätä kotonaan moneen otteeseen testaillut ja hyväksi havainnut. :) Tämmöisen ohjeen pistää jakoon hyvinkin mielellään.

 
At 8/12/10 20:53, Blogger Marika said...

En tainnutkaan vielä kommentoida tänne! Tätähän piti alkaa kokeilla, tosin taisi tulla ihan eri ruoka jo, kun vaihdoin vuohenjuuston sinihomeeksi. Mutta aivan ihana ruoka tästä tuli!

PS. Oletko muuten kokeillut Tupperwaren kuorimaveistä? Ainakin itse tykkään siitä (vaikken mikään Tuupovaara-fani olekaan), sillä punajuuren höylääminen sujui ilman pahempia roiskeita :)

 
At 10/12/10 10:06, Blogger Rosmariini said...

Semmoinen Tupperwaren kuorimaveitsi on tosi ihana. Meilläkin oli semmoinen joskus, mutta se katosi mystisesti. :-/

Että joulupukille vinkkiä. ;)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails