torstaina, marraskuuta 11, 2010

Jauhelihakeitto (hirvestä)

Tämän kilpareseptin lähetti meille Anu, ja ohje on hänen siskonsa kehittelytyön tulos. Me pidimme lopputuloksesta todella paljon, eli keiton maku oli meidän molempien mielestä ihan ällistyttävän hyvä. Tätä meillä tehdään ihan varmasti vastakin.

Perisuomalaisten raaka-aineiden ohella keittoon saatiin myös itämaista häivähdystä, kun kasvikset suikaloitiin ja keiton sekaan lorautettiin vähän soijaakin. Tässä Anun ohjeistusta (sisältää myös mainiot ehdotukset alku- ja jälkiruuaksi sekä myöskin ruokajuomaksi):
Sadonkorjuuajan hirvikeitto

300 g hirven jauhelihaa
rypsiöljyä
300 g porkkanaa suikaleina
200 g lanttua suikaleina
100 g palsternakkaa suikaleina
100 g purjoa renkaina
2 valkosipulinkynttä murskattuna
450 g perunaa suikaleina
2 l vettä
3 rkl soijakastiketta
1 kpl "Fond du Chef" lihaliemitiivistettä
1 rkl sitruunamehua
1 tl tummaa ruokokidesokeria
mustapippuria
suolaa
pieni ruukullinen lipstikkaa
250 g kylmäsavuporo-Koskenlaskijaa
2 dl kermaa (laitoin itse alle puolet tästä)
runsaasti tuoretta persiljaa keiton pinnalle

Ruskista jauheliha öljyssä paistinpannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja suikaloi juurekset ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä kattilassa ja freesaa muut kasvikset paitsi peruna. Sekoittele vähän aikaa, kunnes kasvikset vähän pehmenevät. Lisää vesi, lihaliemitiiviste ja soijakastike ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunasuikaleet ja hirven jauheliha ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää hienonnettu lipstikka, kerma ja juusto nokareina. Hauduta vielä, kunnes juusto on liuennut keittoon. Mausta sitruunamehulla ja sokerilla, tarkista suolan ja pippurin määrä, ja lisää valmiin keiton pinnalle runsaasti silputtua tuoretta persiljaa. Tarjoa ruis- tai saaristolaisleivän kanssa.

Ruokajuomaksi keitolle sopii kotimainen tumma-arominen pienpanimo-olut, Beer Hunter'sin Muflon Stout. Alkuruoaksi aterialla napsitaan torimyyjältä ostettuja ruisjauhoissa pyöriteltyjä muikkuja, joiden pinnalle puristetaan sitruunamehua. Jälkiruoaksi tarjotaan jäätelöä karpaloiden ja kinuskikastikkeen kera tai puolukkapiirakkaa jäätelöllä.

7 Comments:

At 12/11/10 13:57, Blogger Seija Kurunmäki said...

Kas tästä saan hyvän hirvikeiton.
Jauhelihasta ei viitsi koko ajan lihapullia tehdä.

 
At 12/11/10 14:01, Blogger Rosmariini said...

Lähipäivinä on luvassa toinenkin mainio jauhelihaohje. Ja reseptikilpailun voittajakin paljastuu jo muutaman päivän päästä.

 
At 12/11/10 17:40, Blogger Anna said...

Nam, onpa hyvänoloinen ohje!

 
At 13/11/10 07:03, Anonymous Sinttu said...

Mikä kumma on tämä Pastanjauhantaa-kauppa tuossa sivussa? :)

 
At 13/11/10 20:02, Blogger Eme said...

Juuri miekkosen kanssa nautittiin kyseistä keitto kyseisellä reseptillä ja ai että oli hyvää! Ruokosokerin tilalla käytin fariinisokeria ja fond du chef liemitiivisteen tilalla riista fondia, toimi todella hyvin. NAM!

 
At 15/11/10 01:40, Blogger Pippurimylly said...

Sinttu - kokeilemme tuollaista blogikauppaa, johon voi poimia myyntiin kolmansien osapuolten toimittamia tuotteita. Tällä hetkellä myynnissä on vain Led Lenserin myllyjä.

 
At 22/11/10 21:41, Blogger Virpi P. said...

Maku oli loistava, kuten lupasittekin:) Kiitos!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails