lauantaina, lokakuuta 23, 2010

Lihapullat ja muusi

Minun lempiruokaani ovat lihapullat ja perunamuusi. Rakastan myös itse keiteltyä tomaattikastiketta, aurinkokuivattuja tomaatteja ja fetaa, ja marjoista karpalo on ehdoton suosikkini.

Arvatkaapa vaan, olinko mielissäni, kun näin, minkälaisia ruokia Jonna Tervomaa oli valinnut Rokkimenut-kirjaansa: helsinkiläis-kreikkalaiset lihapullat, yrteillä maustetun perunamuusin sekä jugurtista ynnä karpaloista laaditun jälkiruuan. Lisäksi kokonaisuuteen kuului jokin simpukkaruoka, jota en tällä kertaa tehnyt, vaikka simpukatkin ovat tietenkin ihan ylihyviä.
Kreikkalais-helsinkiläiset lihapyörykät

2 dl vaaleaa kuutioitua leipää
1 dl tomaattimehua
2-3 dl kivettömiä tummia oliiveja
4-6 aurinkokuivattua tomaattia
fetaa
400 g jauhelihaa (nautaa ja/tai lammasta)
2 kananmunaa
loraus Jaloviinaa
1 tl kuivattua minttua
ripaus mustapippuria
suolaa

Turvota leipää tomaattimehussa kymmenisen minuuttia. Pilko oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit ja murenna feta. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi ja muotoile lihapulliksi. Paista lihapullat kypsiksi pannulla tai 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Yrttinen pottumuhennos

1 kg perunoita
1 puntti rukolaa
1 puntti persiljaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa

Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Soseuta yrit öljyyn tehosekoitimessa. Soseuta perunat perunansurvimella tilkkaan keitinvettään. Mausta muhennos yrttiöljyllä ja suolalla.

Kylässä kokkaushetkellä käynyt siskonpoikani ihmetteli tädin vihreää muusia. Oli kuulemma omituisen näköistä. Maistamiskehotuksen jälkeen taisin saada kuitenkin synninpäästön: "Näyttää pahalta, maistuu hyvältä."

Minäkin tykkäsin muusista, mutta monia makuja sisältävien lihapullien ja tomaattikastikkeen kanssa se jäi vähän muiden varjoon. Eli ihan hyvin noiden pullien kanssa olisi voinut tarjota tavallista muusia. Tai toisaalta tuon perunamuusin kanssa vähän tavallisempia pyöryköitä. Mutta olipahan mukava kokkailla!

8 Comments:

At 23/10/10 10:56, Blogger Uusano said...

Minä teen usein samantapaisia lihapalleroita, sanomme niitä turkkilaisittain köfteiksi ja niihin tulee niin paljon yrttejä, kuin ikinä saa kasaan haalittua. Rosmariinin kanssa saa kyllä olla varovainen sen tikkuisuuden takia:-)) Ja pallerot lytistetään minipihveiksi, ne paistuvat grillin parillalla nopsasti jääden meheviksi. Ja aina parempi, jos on lampaanlihaa saatavilla. Myös poro ja hirvi kelpaavat, vaikka mehmet vähän nypristäisikin. Köftet voi tehdä hyvin jo tuntia paria aikaisemmin ja jääkaapin kylmimmässä osassa viihtyvät huomiseenkin, maut vaan tulevat intensiivisemmiksi, kun taikina vähän tekeytyy. Ja muusin tuunaaminen, se vasta mukavaa onkin!

 
At 23/10/10 11:01, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa niin hyvältä, että melkein voisin kutsua itseni teille jolloinkin syömään.

Rosmariini saattaa olla kyllä toisinaan vähän puisevaa (ellei pidä varaansa). :)

 
At 24/10/10 23:12, Blogger Hannele said...

Voi taivas että rakastan teidän ruokia. Ikuisesti. Vaikka en oo ees ikinä maistanut mitään :D.

Iskee aina aivan järjettömät himotukset kun kiertelen täällä hetkisen.

Kiitos siitä. <3

 
At 24/10/10 23:55, Blogger Italiansalaatti said...

Onpa hyvän näköistä! Ehdottomasti kokeiluun nämä!! :) Minäkin pidän paljon lihapullista ja muusista ja aina välillä täällä kaukomailla iskee kova lihapullahimo. Niinkuin nyt!! :D
Nuo reseptit ovat raaka-aineidensa puolesta myös hieman Italia-henkisiä - voisin kokeilla vaihtaa fetan vielä johonkin paikalliseen, laktoosittomaan juustoon (kuten provolone tms.) niin ei tule jälkeenpäin ongelmia.... Kiitos ihanasta reseptistä! :)

 
At 25/10/10 13:42, Anonymous Anonyymi said...

Kuvassa olevan tomaattikastikkeen ohjetta kaipailisin! Älyttömän herkullisen näköistä.

 
At 25/10/10 18:14, Blogger Rosmariini said...

ChoCo: Kiitokset itsellesi vaan harmaata päivää piristävästä kommentista. <3

Italiansalaatti: Palleroiden makumaailmaa hallitsivat selvästi oliivit. Esim. yleensä niin voimakas feta häipyi jostain syystä taka-alalle.

Anonyymi: Tässä tulee:

Tomaattikastike

1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
1 kuivattu pieni chili
2 rkl öljyä
1/2 dl tomaattipyreetä
1 tlk tomaattimurskaa
hyppysellinen suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria
1 dl parmesaaniraastetta
1 dl jukurttia
1/2 dl tuoretta minttua hienonnettuna

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Murskaa joukkoon chili. Kuullota sipuleita ja chiliä kuumassa öljyssä muutama minuutti. Lisää pannulle tomaattipyree ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Soseuta valmis kastike tasaiseksi teho- tai sauvasekoittimella. Lisää parmesaani, jukurtti ja tuore minttu kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.

 
At 31/10/10 16:42, Blogger Sussu said...

Tein tänään ruokavieraille pitkälti tämäntyyppistä ruokaa (yrttimuusin ja tomaattista lihapullakastiketta) ja oli ihan mielettömän hyvää! Yleensä olen sitä mieltä, että muusin kanssa ei passaa tomaattikastike, mutta nyt uppos kyllä aivan mainiosti. :) Varmaan myös tuo jukurtti tomaattikastikeessa auttoi asiaa.

 
At 1/11/10 09:45, Blogger Rosmariini said...

Mukava, että maistui!

Muusin ja tomaattikastikkeen yhdistäminen oli tosiaan aika epätavallinen juttu. Ja samaten tomaattikastikkeen ja jonkin maitotuotteen yhdistäminen! Jukurtti toimi mielestäni paljon paremmin soosin seassa kuin esim. kerma, jota en mielelläni tomaattikastikkeeseen lisää.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails