tiistaina, lokakuuta 19, 2010

Ajatuksia viljattomasta viikosta

Alun perin aikomuksenani oli viettää viljatonta viikkoa jo elokuussa. Ajatus siirtyi aina mielitekojen tieltä: ”Nyt on kyllä pakko saada mustikkapiirakkaa, kun mustikat ovat parhaimmillaan” tai ”Testaisin niin mielelläni tätä uutta leipäohjetta”.

Toisinaan taas vilkaisu kalenteriin onnistui siirtämään viikkoa etäämmälle: ”kun olen menossa kyläilemään henkilön X luokse, niin täytyyhän minun syödä siellä sitä, mitä minulle tarjotaan”. Onneksi edellisen viikon sosiaaliset riennot olivat sitä lajia, etteivät viljatuotteet olleet kanssakäymisessä mitenkään merkittävässä roolissa.

Perjantain raclette-illassa oli kyllä hiilaripitoista perunaa, mutta viljatuotteita raclettegrillailuun ei tarvitse sisällyttää lainkaan. Lauantain juustoillassa oli puolestaan tarjolla patonkia, mutta sen pystyi sivuuttamaan hyvinkin ongelmitta. Ihmeteltävää tuli sitten sunnuntaina tien päällä huoltoasemalla piipahdettaessa. Kaikki tarjolla oleva rakentui jollain tapaa viljan varaan! Otin sitten pelkkää pillipurkkiin pakattua puolukkamehua. (En kyllä ole muutenkaan erityisen ihastunut huoltoasema- tai tienvarsiruokien tasoon, joten en kokenut jääväni mistään paitsi.)

Viljatuotteita on muutenkin maailma pullollaan. Ennätin yhtenä päivänä poikkeuksellisesti pyörähtämään Kauppahallissa jo arkisena aamupäivänä, ja voi minkälainen itsekieltäytymisen taival se olikaan. Ei sushia, ei kevätkääryleitä, ei mehevältä näyttävää kalaisaa piirakkaa. Punnitse & Säästänkin lakut piti jättää (vehnäjauhoja sisältävinä) odottamaan viljattoman viikon päättymistä. Psylliumjauhetta kuitenkin ostin, ja siitä leivoin satsin suosikkisämpylöitä.
Suosikkisämpylät

5 kananmunaa (tai 4 jos ovat oikein suuria)
200 g mozzarellaraastetta
3-4 rkl hienoa pellavarouhetta (suomalainen luomu)
2 rkl psylliumjauhetta (fiber husk)
2 tl leivinjauhetta
+ unikonsiemeniä taikinaan tai pinnalle maun mukaan

Vatkaa rikotut munat lusikalla hieman ilmaviksi, lisää juustoraaste, sekoita. Ripottele sekaan pellavarouhe ja psyllium (ja halutessa unikonsiemet), sekoita voimakkaasti. Lisää lopuksi leivinjauhe varovasti sekoittaen. Nosta taikina leivinpaperille isolla lusikalla keoiksi, yhdelle pellille mahtuu yleensä korkeintaan 9 kpl. Paista 220 asteessa n.12 minuuttia.

Kaikilla viljaton elämä ei ole oma valinta, sillä esimerkiksi keliakia pakottaa ihmisen luopumaan viljatuotteista hyvinkin tehokkaasti. Keliaakikkovieraidemme kannalta onkin hyvä, että olen nyt ottanut edes jonkin verran tuntumaa omatekoiseen viljattomaan leipään. Kaupan valmiit tattarisämpylät eivät nyt niin kamalan houkuttelevilta kuitenkaan vaikuta (riisi, maissi ja tattari ovat siis ymmärtääkseni sallittujen viljojen listalla).

Pitäisi vaan etsiskellä enemmän reseptejä vaikkapa Keliakialiiton kotisivuilta.

Viljattomuus ei sovi mielestäni kamalan hyvin yhteen sen kanssa, että yrittää viedä ruokavaliotaan kasvisvoittoisempaan suuntaan. Ainakin itse söin viikon mittaan tavallista enemmän munia, lihaa ja maitotuotteita, jos kohta myös runsaasti tomaatteja, porkkanoita, marjoja ja pähkinöitä. Yllä kuva viikonlopun englantilaisesta aamiaisesta, johon osallistui myös alimmassa kuvassa näkyvä Marmite.

Viljattomuus ei siis ole jatkossakaan valintani, vaikka olikin mukava huomata, että ainaiselle leivän puputtamiselle on olemassa vaihtoehtoja. Kun aineksia ei voi kasata leivän päälle, niistä tulee tehneeksi ihan itsestään salaatin. Viljaakin on onneksi monenlaista, eikä puhdistettu valkoinen vehnäjauho saa luultavasti enää koskaan kovinkaan keskeistä sijaa ruuanlaitossamme (makeat leipomukset ovat eri asia, mutta niitähän meillä ei harrasteta juuri ollenkaan).

Kokojyvää ja ruista meillä kuluu aika lailla, mutta ohran merkitystä olisi syytä kohottaa. Sitä on ilmeisesti syöty paljon myös Kreetalla, jonka perinteistä ruokavaliota on vuosikymmenten ajan pidetty maailman parhaana.

Eilen kävin tietenkin pitkästä aikaa ruisleipäostoksilla. Leipäosastolla minusta tuntui, kuin olisin kokonaan jonkin uuden ja jännittävän asian äärellä. Eli jospa jokapäiväistä leipää ei tämän jälkeen pitäisi aivan liian itsestään selvänä asiana.

Mukavaa leipäviikkoa kaikille!

19 Comments:

At 19/10/10 13:21, Anonymous Markus Varha said...

Hei!

Mistä tuo sämpylöiden alla oleva ritilä on hankittu? Olen sellaista metsästänyt jo jonkin aikaa :)

Kiitos!

 
At 19/10/10 14:07, Blogger Virpi said...

Mulla/meilläkin olisi tarkoitus pitää jonkinlainen viljaton/vähähiilarinen viikko, ihan testimielessä. Tekisi mieli kokeilla, miten vatsa reagoi.

Kokonaan kieltäytyminen ei mulla kyllä tule toimimaan niin kauan kuin vain ei mitään allergiaa tai muuta tule, mutta mielenkiinnosta voisi kuitenkin hetken aikaa kokeilla.

 
At 19/10/10 14:20, Anonymous Anonyymi said...

Pakko tulla kiittämään blogistasi! En muista mitä kautta tänne olen eksynyt, mutta samantien jäi suosikkeihin! :)
Ihanien reseptien ansiosta olen jaksanut alkaa panostaa ruuanlaittoon ja löytänyt paljon uusia herkkuja.

Niin että kiitos erittäin paljon iiiihanasta ruokablogistasi! :))

 
At 19/10/10 14:40, Blogger Rosmariini said...

Markus: Se on tuliainen Ameriikasta, sikäläisestä keittiötarvikekaupasta.

Suomessa jäähdytysritilöitä näyttäisi saavan ainakin UllanUnelmasta.

Virpi: Ruokatempaisut ovat kyllä näköjään ihan jänniä, (vaikka viikko nyt onkin periaatteessa aika lyhyt aika).

Harmi, että tuo postaus jäi reseptien osalta aika köykäiseksi. Olen kokkaillut viime aikoina reseptikilpailun satoa, enkä viitsi ennen marraskuuta liiemmin pistää niitä tänne blogin puolelle.

(Vielä ehtii muuten osallistua!)

Anonyymi: Kiitokset päivää piristävästä kommentista!

 
At 19/10/10 15:45, Blogger Uusi Musta said...

Kiitokset hyvästä raportista! Uuden Mustan puolella on menossa riisin vaihtoehtojen testaus (kokkailuja ohrasta, tattarista, speltistä ja kaurasta), jos kiinnostaa enemmänkin tuo ohran arvonylennys. :)
- Katja

 
At 19/10/10 16:06, Blogger Rosmariini said...

Tattari muuten kiinnostaa myös! Pitäisikin kokeilla vaikka ihan omatekoisia tattarisämpylöitä (niihin tosin kannattanee panna myös vehnää sekaan?).

Suomalaisista viljatuotteista tulee mieleen myös talkkuna, joka on tätä nykyä monille varmasti huomattavasti eksoottisempaa kuin riisi. Itsekin olen törmännyt talkkunaan viime vuosien aikana vain kerran, kun pääsin aamupalapöydässä maistamaan kainuulaisen kaverin valmistamaa talkkunapuuroa.

 
At 19/10/10 16:54, Anonymous kati said...

Tuo eläinperäisten tuotteiden käytön lisääntyminen minuakin on viljattomuudessa arveluttanut. Jotain kun on kuitenkin syötävä. Mutta onneksi voi aina hakea kultaita keskitietä.

Meillä tulee käytettyä paljon spelttijauhoja. Sopii loistavasti niin suolaisiin leivonnaisiin kuin makeisiinkin (joista jälkimmäisiä meilläkin tulee tehtyä varsin vähänlaisesti).

Tattarijauhoista tulee muuten tosi maukas (suolainen) piirakkapohja, kerran tein keliaakikkovieraan vuoksi ja tykästyin kovin.

 
At 19/10/10 17:44, Blogger Rosmariini said...

Loistoidea tuo tattaripohjainen piirakka. Minkälaisella ohjeella siinä onnistuit?

(Tulipa tästä muuten mieleen kaurapohjainen aurapiiras viiden vuoden takaa.)

 
At 19/10/10 19:39, Anonymous kati said...

Jauhopussin kyljestä tattaripiirakkapohja:

100 g margariinia/voita
3 dl tattarijauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa tai vettä

Pehmeään rasvaan kuivat aineet ja neste, sekoitetaan tasaisesti, esipaisto 10 min 225 asteessa ja täytteen lisäämisen jälkeen vielä 15 minuuttia. Täytteen varioimisessahan on taivas rajana.

(Nyt alkoi tehdä mieli blinejä, kun tattaripussia käpälöin.)

 
At 19/10/10 20:12, Blogger Santeri said...

Itselläni on puolestaan (lähes) viljattoman ruokavalion myötä vähentynyt eläinperäisten tuotteiden käyttö munia lukuunottamatta selvästi. Samaan aikaan vihannesten, kasvisten, marjojen ja pähkinöiden kulutus on noussut kiivasta tahtia. Ja samaa tahtia on kohentunut yleiskunto sekä energiatasot.

Luulin itsekin kaipaavani leipää päivittäin, mutta nykyään tarjottukin leipä tulee usein sivuutettua. Poikkeuksena tietenkin vastapaistetut ja muuten erityisen hyvät leivät (luomuriihiruisleipä) silloin tällöin. Tällä hetkellä Italiassa asuessani tulee silloin tällöin herkuteltua myös pizzalla :)

 
At 20/10/10 19:49, Blogger Uusano said...

Mitä se tuo Marmite taas olikaan? Olen niitä purnukoita kaupassa nähnyt jossain, mutta on jäänyt epäselväksi miten sitä käytetään ja mitä se varsinaisesti on:-)

 
At 21/10/10 13:41, Blogger Jenni said...

Moi jauhajat,

aloittelen omaa blogiani (http://leivastasirkushuveihin.blogspot.com) ja laitoin juuri teidät sinne suosikkeihini. Suosikki tosiaan olettekin, tulen tänne aina kun en keksi, mitä ruokaa laittaisin. Että kiitos blogista, ja jatkossa sitten linkkailen aina sivunne, kun saan sen avulla inspiraation blogiini asti päätyvään ruokaan.

 
At 21/10/10 16:20, Blogger saija said...

hei! Hieman jäi ihmetyttämään kommenttisi siitä, että viljattomaan ruokavalioon on vaikea lisätä kasviksia, wtf!!
Olen aloittanut tammikuussa vhh-ruokavalion ja sen myötä käytän paljon enemmän kasviksia kuin koskaan ennen. Ei vhh tarkoita pelkää pekonia ja munaa.

Oliko tarkoituksesi noudattaa vhh-ruokavaliota vai pelkästään viljatonta? Eivät ne ole sama asia...

 
At 22/10/10 14:57, Blogger Virpi said...

Kävin tänään aamusta ruokaostoksilla Stockalla ja lihaosaston setä tiesi kertoa että viikolla 44 heille tulee kokeiluerä kyyttöä tarjolle. Notta ihan vaan vinkkinä, jos perinnelehmä kiinnostaa :)

Ja nyt siellä oli tarjolla mm. hirvenjauhelihaa (ja poroa paistina), vinkkinä nämäkin.

 
At 22/10/10 16:22, Blogger Rosmariini said...

Kati: Kiitokset! Blinit tulivat tattarista itsellekin mieleen (nam).

Santeri: Jos minä asuisin Italiassa, niin eläisin ihan vaan pelkillä tomaateilla. :)

Uusano: Marmite on hiivalevitettä! Makuelämyksenä vähän samaa luokkaa duriankarkkien kanssa (yhtä unohtumattomia molemmat).

Pitää luovuttaa loppupurkki jollekin brittiläiselle tutulle (jos siihen on lapsesta asti tottunut, siitä saattaa kuulemma jopa tykätä;).

Jenni: Kivakiva, uusi ruokablogi! Pitääpä lisätä lukulistalle.

Saija: Taisin muotoilla tuon kohdan huonosti, koska tuota en tosiaankaan tarkoittanut. Viljattoman viikon aikana tuli vain syötyä tavallista enemmän munia ja maitotuotteita (niitä meni esim. noihin jauhottomiin sämpylöihin), mikä tuntui äkiksestä vähän oudolta. Mutta kasviksiakin kului tietenkin kasapäin.

Ja viljattomuus oli päämäärä, ei kaikkien hiilarien vältteleminen.

Virpi: Mahtavaa, kiitoksia tiedosta! Pitääpä pistää ihan kalenteriin tuosta merkintä.

Huomenna onkin tarkoitus kokkailla jotain porosta tai hirvestä.

 
At 22/10/10 17:24, Blogger Virpi said...

Olkaatten hyvät vaan. Ajattelin, että pitää tuosta vinkata tahoille, joita se saattaa kiinnostaa koska muuten vois mennä ihan ohi.

Asian takana oli muuten kuulemma joku Kalevan toimittaja (:D) joka oli kyytön perään kysellyt ja tästä lihaosaston setä sitten oli intoutunut selvittämään ihan tosissaan, että voiko kyyttöä saada tännekin asti tarjolle. Ja voihan sitä. Ilmeisesti jos menee hyvin kaupaksi, niin vois saada sitten useamminkin.

 
At 22/10/10 17:31, Blogger Rosmariini said...

Pitää tiedotella siitä sitten vielä lähempänä, jos joku sattuu sitä tiskissä pongaamaan (jänskättää, jos se loppuu saman tien kesken eikä ehdi kyyttöostoksille ollenkaan).

 
At 1/11/10 17:58, Blogger Pekka said...

Kyyttö koeponnistettu entrecoten muodossa hunajabalsamicoglaseerattujen juuresten kera. Toimi. Bordealaisea jäi kaipaamaan, vaan ei näin maanantaina jaksanut tuusata kun oli mahdoton nälkä jo kauppaan mennessä, niin piti tyytyä pikaruokaan.

Huomenna varmaan kyytönlihapullia. Mieli tekisi melkein grillata maalaiskana, pilkkoa nahat lihapullataikinaan ja lähettää resepti sille yhdelle tädille, vaan taidan malttaa mieleni :D

Oli muuten myös maistiaisiakin tarjolla lihaliemi & paistettu kyyttöjauheliha muodossa, *slurp*!

 
At 1/11/10 19:14, Blogger Rosmariini said...

Meille ei ollut maistiaisia, mutta lihhaa oli onneksi vielä jäljellä! Pitää veivata sitä saman tien pannulle paistumaan. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails