keskiviikkona, syyskuuta 22, 2010

Yrttisuolan salaisuus

Toukokuusta asti kasvaneet yrttini ovat alkaneet näyttää viime päivinä jo aika virttyneiltä. Luulin, että ne olisivat tykänneet syksyn tullen sisälle siirtymisestä ja kokeneet ihan kunnollisen kasvupyrähdyksen, mutta kaikkea muuta.

Ehkä ulkona oli parempi huolenpito, kun sateesta sai sopivasti kastelua ja aurinkokin paistoi paremmin. Minttu luovutti jo kokonaan, eivätkä basilikatkaan ole enää elämänsä kunnossa. Ilmeisesti revin jossain vaiheessa niistä lehtiä vähän turhan reilulla kädellä. Pihalle jäänyt lehtipersilja viihtyy sentään toistaiseksi ihan hyvin, vaikka olen senkin kimpussa melkein yhtenään.

Telkkarissa pyörii parhaillaan mahtiohjelma nimeltään Camilla Plum ja säilöjän niksit, jossa tv-leipurinakin kunnostautunut Camilla laittaa kesän makuja talteen talven varalle. Camillan mielestä kuivaaminen ei ole (etenkään pehmytvartisten yrttien osalta) välttämättä ollenkaan paras säilöntämuoto, mistä syystä hän vannoo esimerkiksi suolaamisen nimiin.

Omatekoinen yrttisuola kuulosti aika hupaisalta siihen nähden, että en tykkää juuri ollenkaan kaupan valmiista aromisuolasta tai sitruunapippurista. Tuhersin ohjelman tällä viikolla nähdystä osasta itselleni yrttisuolaan liittyviä muistiinpanoja (tosin en ole ollenkaan varma, ymmärsinkö kaiken näkemäni oikein).
Yrttisuolaan tarvitset

karkeaa merisuolaa
runsaasti tuoreita yrttejä (riivi lehdet talteen; ei siis paksuja varsia mukaan), minulla persiljaa, timjamia, rakuunaa, rosmariinia sekä tietenkin myös basilikaa
(chiliä, valkosipulia)

Yrtit murskataan karkeaan suolaan: suola imee itseensä kaikki ne eteeriset öljyt ja mehut, joita yrteistä erittyy ja säilöö ne eri tavalla kuin kasveja kuivatettaessa. Laita yrtit ja suola yleiskoneeseen ja ajele karkeaksi mössöksi. (Suolan määrää saattaa olla vähän vaikea arvioida, mutta lopputuloksen on oltava hyvinkin vihreä.)
Aseta yrttisuola ilmavaan ja lämpimään paikkaan (mieluusti aurinkoon), minkä jälkeen sen pitäisi kuivua kokoon. Kuivumisaste pitää itse arvioida. Täysin kuivaa yrttisuolasta ei tule, koska suola imee ilmasta kosteutta. Kannattaa siis tarkkailla yrttien kuivumista. Yrttisuola säilyy Camillan mukaan ilmeisesti ikuisuuden, mutta maku on vahvimmillaan tuoreena. Sitä voi ryhtyä käyttämään saman tien.
Yrttejä voi yhdistellä eri tavoin, ja yrttisuolan sekaan voi laittaa muutakin kuin yrttejä ja suolaa, esim. chiliä ja valkosipulia. Minä laitoin itse kasvattamani valkosipulin sekä ihan pienen pätkän omaa chiliä.

Nyt huushollissamme leijailee hyvinkin tiukka yrttien ja valkosipulin tuoksu.

Jos jollakulla on hallussaan runsaasti tuoretta sitruunatimjamia, kannattaa kenties kokeilla Camillan ohjeistamaa sitruunasuolaa.

Camilla teki samaisessa ohjelmassa myös erilaisia pestoja, joita voi siis tehdä muustakin kuin basilikasta. Meillä on kokeiltu esimerkiksi tillipestoa, ja Sorsanpaistajan salviapesto on ollut vakaasti suunnitelmissa.

Netin kätköistä löytyi myös ideoita mausteöljyihin. Olisinkin jo säilönyt osan chilisadosta chiliöljyksi, mutta en jostain syystä löytänyt kätköistämme ollenkaan rypsiöljyä. Idolini Camillakin oli nimittäin ohjelmassaan sitä mieltä, että chili on oikein hyvä tuote edistämään mielenterveyttä.

20 Comments:

At 22/9/10 12:45, Blogger TiV said...

arrrrgggghhhh. arvaa onko jäänyt jostain käsittämättömästä syystä KAKSI viimeistä jaksoa Camillaa katsomatta.... harmi, kun sitä ei voi uusia Areenalla. No, hyvä että ovat laittaneet vihdoin noita reseptejä edes nettiin, kiitti linkistä.
Sitruunatimjami on ihan ehdoton juttu!

 
At 22/9/10 12:50, Blogger Rosmariini said...

Minulla jäi taas kaksi ekaa jaksoa näkemättä! Mutta yhteensä olemme nähneet niistä jokaisen, joten nythän voimme ovelasti yhdistää tietomme. :)

Mutta harmittaapa kyllä, että jäi se kiintoisa maitohappobakteeri-jakso näkemättä (ja vielä teknisten ongelmien vuoksi... gnääh).

 
At 22/9/10 13:12, Blogger TiV said...

mulla jäi kanssa toi maitohappojutska väliin - teen itse jugurttia,olisin mielenkiinnolla katsonut gurumme tekevän...
Kerroinko muuten aikoinaan, että lähetin kyselyn heidän sivustonsa kautta, löytyykö kirjoja jollain muulla kielellä kuin tanskaksi. Itse Camilla sieltä heti vastasi ystävällisen topakasti, että eikun tanskan kielellä vaan treenaamaan, ei se nyt paljoa ruotsista heitä... Well, kynnys oli mulla kuitenkin aika korkea,joten täytyy tyytyä noihin Ylen kääntämiin resepteihin.
Tuo yrttijakso olisi hyvinkin kiinnostanut myös... Nyt mun täytyy täsmällisesti yrittää ajastaa noita loppujaksoja, jotenkin pää ei jaksa ymmärtää, että maanantaina tulisi joku ruokaproggis...
Eikun yrttisuolan tekoon:)

 
At 22/9/10 13:28, Blogger Rosmariini said...

Minä jouduin joskus opiskeluaikana lukaisemaan yhden kirjan tanskaksi, kun yhteen tutkielmaan piti saada siitä aineistoa. Nyt Camillaa kuunnellessani en voi ymmärtää, miten moiseen hommaan tulin ryhtyneeksi. En oikeasti ymmärrä siitä puheesta sanaakaan!

Mutta vähänkö mahtavaa: teikä on viesteillyt guru-Camillan kanssa!

 
At 22/9/10 13:31, Blogger Rosmariini said...

Amazonista näyttää löytyvän Camilla Plumin nimellä The Scandinavian Kitchen: 100 Essential Ingredients with over 200 Authentic Recipes. Minkähänlainen tuo mahtaisi olla.

 
At 22/9/10 13:39, Blogger TiV said...

No olin kyllä intopinkeänä, kun sain häneltä meilin! Hän oli iloisin hämmästynyt siitä, että hänen leipä-sarjaansa näytettiin täällä! Sehän tuli jo uusintanakin ja sen lisäksi on tullut jo puutarha-sarjaa ja nyt säilöntää. Ei Suomi Camillasta pääse! Ja hyvä niin!!
En hänen omilta sivuilta löytänyt mainintaa tuosta linkittämästäsi kirjasta. Ettei vaan olis joku suuren yleisön turistikooste...

 
At 22/9/10 13:52, Blogger Rosmariini said...

Semmoiselta tuo kyllä vahvasti vaikuttaa, mutta ihan hyvä, että skandinaavista ilosanomaa viedään muuallekin maailmaan.

Skandiruoka on tietenkin muutenkin nyt kovassa nosteessa, kun Noma valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi.

 
At 22/9/10 13:53, Anonymous Anonyymi said...

Onko kukaan teistä kokeillut yrttien pakastamista, jos on niin minkä?

 
At 22/9/10 14:11, Blogger TiV said...

Minä pakastan persiljaa, tilliä, lipstikkaa, minttua, sitruunamelissaa. Vähän muistaakseni kokeilin rakuunaa, mutta ei oikein vakuuttanut. Kuivaan oreganon, timjamin, rosmariinin ja meiramin.

 
At 23/9/10 07:10, Anonymous Anonyymi said...

Uusanon yrtit ovat jo nuupahtaneet, yksi basilika on suostunut sisällesiirtoon ja pieni tupsu salviaa. Olikin ensimmäinen kesä, että meillä oli ulkona yrttejä, niitä tulikin sitten käytettyä kourallinen yhteen jos toiseen. Voiko niitä koskaan laittaa liikaa?

uusano

 
At 23/9/10 08:01, Anonymous -stjtr- said...

Yrttisuolaa on pakko kokeilla, mulla on nimittäin hirveästi thaibasilikaa, joka saattaa muuten kuolla kupsahtaa koska vain.

 
At 23/9/10 08:44, Blogger Nelle said...

Mäkin olen ajatellut tekeväni yrttisuolaa ja tuo sitruunasuola menee nuuskintaan, sillä mulla on sitruunatimjamia ;)

Mulla vaan alkaa olla jo kohta aika monta suolaa; tein persiljasuolaa jo aikaisemmin ja tietysti chilisuolaa... ;)

 
At 23/9/10 10:35, Blogger Rosmariini said...

Yrttejä ei voi koskaan kyllä olla kasvamassa liikaa. Aina tuntuu, että tarvitsisi just sitä, mitä ei ole (tänä vuonna jätin sitruunamelissan pois, ja kaipailin sitä sitten vaikka kuinka moneen otteeseen kesän aikana).

Ja etenkin tilliä, basilikaa, persiljaa ja minttua tarvitsee valtavia määriä.

Ehkä tämä ajankohta on sitten yrttien kulahtamisen kulta-aikaa, jos muillakin alkaa olla samaa ongelmaa. Ilmakin viileni pari päivää sitten jo ihan selvästi.

 
At 23/9/10 10:39, Blogger Rosmariini said...

Camilla muuten veivasi yhden noista yrttisuoloistaan saman tien kypsennystä odottavan kanan pintaan, eli niitä tosiaan voi käyttää saman tien vaikka ihan määrissä.

Lisäksi hän teki pestoja pakastimeen asti. Pestohan on ihanaa myös keitoissa, mm. minestronessa.

 
At 23/9/10 14:39, Blogger Klasu said...

Pitääpä kokeilla tehdä tätä illalla ennenkuin mun basilika ja pari muuta yrttiä ehtii nuupahtaa. Googlettelin vähän netistä vastaavia ohjeita ja niissä oli about 1/3 tai 1/4 verran suolaa yrttien tilavuuteen nähden. Joku ohje tais myös suositella uunia kuivaamiseen

 
At 23/9/10 15:57, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset suolan määrää koskevasta ohjeistuksesta! Toivottavasti oma yrttisuolani ei ole liian suolaista (pitää viimeistään viikonloppuna testata siitä ruuanlaitossa).

Uunikuivatusta voisi kokeilla myös.

 
At 23/9/10 19:12, Blogger Hannele said...

Basilikaakin voi pakastaa, jos ei välitä sulaneen yrtin ei-niin-ilahduttavasta-ilmeestä. Maku säilyy kyllä hyvin, mikä lienee tärkeintä. Minä oon hienontanu basilikanlehdet jäisenä, jolloin se on helpointa. (mikä lie kun basilika meinaa vääntyä väkisin balisika -muotoon - ei sillä Balilla olisi kiva käydä ;)

 
At 23/9/10 20:13, Blogger Rosmariini said...

Balisika kuulostaa vähän joltain eksoottiselta possulajilta! :D

 
At 24/9/10 14:59, Anonymous Kirsi JKLstä said...

Hyvä idea, kiitti vinkistä!

 
At 27/9/10 16:29, Anonymous Kirsikka said...

Mahtavaa, nyt tiedän mitä teen tuolle toistaiseksi rehottavalle salvialle, jonka hyvinvoinnista olen ilmojen kylmetessä ollut huolissani... Kiitos loistavasta vinkistä!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails