keskiviikkona, syyskuuta 01, 2010

Ohratto (näin minä onnistun)

Viimeaikaisten kokkailutuokioiden paras ruoka on nyt virallisesti tässä. Sain tätä lisäkeohraa syödäkseni taannoin siis ruokabloggaaja-Nellen tarjoilemana, ja nyt huomasin ilokseni osaavani tehdä sitä myös itse.

Lisäkeohra on näköjään erityisen hyvää jo siinä vaiheessa, kun sen on keittänyt kanaliemessä, ja grillikäsittelyn saaneilla kasviksilla ja hedelmillä lopputuloksesta tuli aina vaan makoisampi. Lisäksi mausteissa oli huomioitu mainiosti happamen ja makean välinen tasapaino, joten tätä meillä tehdään vielä moneen kertaan. Ohra on kuitenkin harvinaisen mukavaa pureskeltavaa.

Minä noudatin annettuja mittoja hyvinkin tarkasti (tosin sitruunan ja korianterin jätin alkuperäisestä ohjeesta pois), ja lopputuloksena oli pannullinen erinomaisia makuja:
Nellen hedelmäinen ohralisäke (n. 5:lle)

1 litra kasvis- tai kanalientä
3 dl ohrasuurimoita (esikeitettyjä, kokonaisia)
1-2 kevätsipulia
reilu 1 tl garam masalaa
1-2 valkosipulin kynttä
30-40 g voita
1/2 tl kanelia
grillattua ananasta, kesäkurpitsaa ja paprikaa (viipaloitu siis jo ennen grilliin päätymistä)
n. 1 dl keltaisia rusinoita
1 chilipalko, pilkottuna (minulla pieni, mutta ärhäkkä itse kasvatettu)
3 rkl hunajaa
2-3 rkl vaaleaa balsamicoa
3-4 rkl hyvää oliiviöljyä + oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria maun mukaan
nippu lehtipersiljaa
ruohosipulia

Omat ohrasuurimoni eivät olleet ilmeisesti esikypsyteltyjä, joten annoin niiden liota alkuun muutaman tunnin kylmässä vedessä ja keitin niitä myös hiukkasen pitempään (alkuperäinen ohjeistus oli puoli tuntia). Sammutin levyn siinä vaiheessa, kun neste oli aika lailla imeytynyt ja jätin ohran odottelemaan kannen alle.
Sen jälkeen edettiin Nellen mukaan:
Hienonna sipuli ja kuullosta sitä hieman öljyssä ja voissa. Lisää garam masala ja chili, kaneli sekä silputtu valkosipuli. Sekoita kunnes mausteet alkavat tuoksua.
Kaada sekaan ohrat ja paista niitä käännellen voi-öljy-mausteseoksessa. Pilko mukaan mahdolliset grillivihannekset, hedelmät ja kaada mukaan rusinat. Sekoita, niin että mausteet ja lisäkkeet kunnolla leviävät ohran sekaan. Maista ja lisää tarvittaessa garam masalaa tai kanelia. Lisää sitten vaalea balsamico sekä öljy. Lisää hunaja. Sekoita ja tarkista maku. Mausta suolalla ja pippurilla.
Juuri ennen tarjoilua sammuta levy ja siirrä pannu pois tulelta. Sekoita mukaan silputtu ruohosipuli sekä tuoreet yrtit.

Nuo mustat kohdat kuvassa ovat muuten peräisin hieman hiiltyneistä grillikasviksista. Eli en sentään polttanut ohralisäkettäni pohjaan, valurautapannusta huolimatta.

Seuraavaksi kokeiluun voisi ottaa vaikka Nellen sitruunaruohosiirapin, koska keväällä hankittu sitruunaruoho sattuu olemaan edelleen hengissä.

18 Comments:

At 1/9/10 12:01, Blogger Nelle said...

Minä niin iloitsen, että onnistuitte ja saitte ohrasta kotiin vietävää:) Kieltämättä olisin voinut ihan vähän stressata teille tarjottavista ruuista, ellei loman loppu olisi ollut niin vilaksta kuin oli. Aina sitä ei edes tajua, että jokin itselle tuttu vakkarijuttu voisi olla toiselle elämys. :)

Kiitos vielä muuten visiitistä, oli oikein hienoa kun saatin teidät vieraaksi - otataan joskus toivottavasti uusiksi, vaikka isommallakin porukalla! :) t. se ruokabloggaaja ;)

 
At 1/9/10 12:18, Blogger Rosmariini said...

Minä olen niin tyytyväinen itseeni, kun valitsin ihan uudentyyppisen ohran enkä niitä vaihtoehtona esitettyjä seesamiperunoita (jos kohta nyt jäi vaivaamaan, että mikä juju niissä olisi kenties ollutkaan). :)

Niin, ja meitsi ei olisi stressaamalla eikä pitkäaikaisella etukäteisvalmistelullakaan saanut yhtä maukkaita tarjoiluja aikaiseksi. Enpä ole kyllä juuri kenenkään nähnyt kokkailevan yhtä näppärästi ja luontevasti. Makujen rakentelu ei ole kuitenkaan mitään kovin helppoa puuhaa.

 
At 1/9/10 12:27, Blogger Nelle said...

Rosmis: jaa-a :) Mun kokkaus menee niin fiiliksen mukaan - ei voi tietää mitä perunoihin olisi sitten mennyt. :)

Mä olen huono punastumaan, mutta hämääntyneenä saatan mennä vähän lukkoon. Niin että parasta kai sanoa vaan kiiitos kehuista. :)

Sitruunaruohosiirappia muuten jos keität, niin sen lopun voi käyttää vaikka hilloon. Luulen, että saattaisit tykätä tästä V:n synttäriaamupalalla tarjoamastani hillosta. Jos siirappia on jäämässä, kokeile ihmeessä. Jos löydän jostain vielä punaherukoita keitän sitä lopusta siirapista itsekin lisää ennenkuin se vielä homehtuu!

 
At 1/9/10 12:51, Blogger Rosmariini said...

Slurps, saattaisin tykätä myös banaani-inkivääripannareista, joten ehkä rupean kokkaamaan teidän reseptiarkistonne suosiolla vaan läpi. :)

Monien ohjeita noudattamattomien bloggaajien ongelma on nimenomaan tuo, että reseptiä on hankala palauttaa mieleen jälkikäteen tarkkoine mittoineen sun muineen. Ja siitä tuli mieleen, että videobloggaaminen yleistyy ruokablogeissa ällistyttävän hitaasti. Ja kuinka valovoimaisia kotikokkeja tuttujenkin bloggaajien joukosta löytyisikään (vinkiksi vaan kaikille).

 
At 1/9/10 13:48, Blogger TiV said...

Tässäpä voisin taas mainita sanasen, olenko kenties koskaan ennen maininnutkaan... :) :)
PAINEKATTILA!! Esikäsittelemättömät liottamattomat kokonaiset luomuohraryynit passelisti 18-20min.

 
At 1/9/10 14:39, Blogger Virpi said...

Minä olen blogia lukemalla ja livenä Nellen ruokia maistamaan päässeiden kehuja kuunnelleena niin vakuuttunut siitä, että minunkin tulee joskus päästä niistä osalliseksi, että ihan näin vaan ilmottaudun vapaaehtoiseksi suurentamaan tarjoiltavien joukkoa jos Nelle joskus haluaa tavata suuremmalla joukkiolla ;)

Ja täytyy kyllä kokeilla tätä ohralisäkettä itsekin, sillä mun kokeilut ohran kanssa on olleet aika mauttomia tai vaan outoja. Harmi vaan että tuo grillikausi vetelee jo viimeisiään.

 
At 1/9/10 16:08, Anonymous Anonyymi said...

Mahtaako riisinkeitin passata myös ohran keittämiseen?
T: se sama anonyymi uusi lukija viime viikolta:-)

 
At 1/9/10 16:16, Blogger TiV said...

Minä olen kyllä joskus keittänyt ohraa riisinkeittimessä. Silloin ohran pitää olla sitä esikypsennettyä sorttia.

 
At 1/9/10 17:34, Blogger Nelle said...

Rosmis: heh, no etkä kyllä rupee, sitten meiltä jää saamatta kaikki ihanat vinkit joita täältä teidän blogista pääsee lukemaan! :) Sitähän niitä ideoita syntyy kun näkee mitä toiset tekee eri tavalla.

ja siihen videbloggaamiseen: luulen, että ne jotka blogeja kirjoittelevat tykkäävät nimenomaan kirjoittaa. Ainakin minä tykkään. Se antaa usein pienen hetken aikaa ihan kaikessa hiljaisuudessa myös kasailla ajatuksiaan ja siinä kirjoittaessa syntyy niitä uusia ideoitakin sitten seuraavaa kertaa varten... Sitäpaitsi musta olis ainakin ihan kamalaa katsella itseäni videolta, ei voisi enää käyttää omaa blogia arkistona :)

Virpi: enköhän minä johonkin mittiin vielä pääse korteni kekoon kantamaan, vaikka Oulu näyttää jäävän minulta nyt välistä. Vähän liikaa asioita meneillään juuri nyt.

 
At 1/9/10 18:15, Blogger Rosmariini said...

TiV: :) :) :)

Mutta hyvältä kuulostaa noin ällistyttävän lyhyt keittoaika! Pitänee toivoa tuommoista kattilaa joulupukilta.

Ryynit ja suurimot muuten ovat ilmeisesti sama asia, kun asiaa vähän aikaa sitten googlettelin.

Virpi: Minunkin kokkaamani ohra on ollut aina jotenkin mautonta ja ankeaa. Siksi olen kai kuvitellut, että riisi on muka jotenkin parempaa. :)

Anonyymi & TiV: Riisinkeittimessä voi tosiaan keittää muutakin kuin riisiä!

Nelle: No niinhän se menee, että kirjoittamisen takia tätä hommaa tietenkin tekee. Minäkin rakastan näppäimistöä, mutta kammoan kameroita. :)

Ja olisi kieltämättä vähän hankalaa, jos ei kehtaisi katsella koskaan omia reseptiarkistojaan. :D

 
At 2/9/10 10:54, Blogger Unknown said...

Kiitos kivasta blogista!

Ihania, hieman erilaisia reseptejä!

-Tiskivuoren emäntä

 
At 2/9/10 11:25, Blogger Rosmariini said...

Tiskivuoren emäntä = loistava nimi blogille! :)

Piti käydä heti klikkaamassa se seurattavien listalle.

 
At 4/9/10 17:49, Blogger Sini said...

Tämä menee kyllä kokeiltavien listalle.
Teillä on todella mielenkiintoinen blogi ja ruokakuvat tosi kauniita! Itse vasta aloittelen (ruoka)bloggailua, katsotaan nouseeko se lähellekään samaa tasoa :)

 
At 5/9/10 10:36, Blogger Rosmariini said...

Kiitos, Sini! Ja paljon onnea ja pitkää ikää tuoreelle ruokablogille!

 
At 14/9/10 13:00, Anonymous Terhi said...

Kiitos hyvistä ohra- ja muistakin lähiruokaresepteistä! Tässä muutama ohraohje lisää sekä selvennystä noista eri ohratuotteista (ks. myös jutun kommentit):

http://www.uusimusta.fi/etusivu/2010/9/10/ohra-korvaa-riisin-ja-kuskusin.html

Ja jos aihe kiinnostaa enemmänkin - tän blogin kirjoittajia tai ketä tahansa - meillä on alkamassa riisin lähivaihtoehtojen testaus, johon haemme innokkaita testaajia:
http://uusimusta.squarespace.com/testit/2010/9/13/testiryhma-7-riisin-lahivaihtoehdot.html

Tervetuloa siis testaamaan ja ainakin lukemaan testituloksia myöhemmin syksyllä!

 
At 1/9/11 15:42, Blogger Iskä said...

Aika tutun oloinen eväs! En muista mistä reseptin nappasin, mutta meillä jakoi aika vahvasti mielipiteet kahtia. Minä tykkäsin.

 
At 25/10/13 07:58, Anonymous Anonyymi said...

Meille avuttomammille kokeille olisi ollut kiva kertoa mihin tuo litran kanaliemi käytetään! Itse en ymmärtänyt, ennen kuin oli liian myöhäistä, että ohra oli kai tarkoitus liottaa/kypsentää siinä, vai? ;)

 
At 25/10/13 08:43, Blogger Rosmariini said...

Juurikin näin. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails