torstaina, elokuuta 05, 2010

Kesän paras tomaattisalaatti

Tästä ohjeesta on kiittäminen Englannissa asuvaa Annaa. Kyseessä on runsaasti tomaattia sisältävä leipäsalaatti, joka oli huomattavasti parempaa kuin perinteinen panzanella.

Olen aiemminkin hoksannut, että (hieman kuivahtanuttakin) vaaleaa leipää voi jalostaa hinkkaamalla siihen paahtamisen jälkeen puolikasta valkosipulinkynttä. Mutta sitä en ole hoksannut, että semmoista leipää voisi lisätä salaattiinkin.
Italialainen tomaatti-leipäsalaatti

vaaleaa leipää, leikattuna parin sentin siivuihin
kilon verran kypsiä tomaatteja (mieluusti pieniä, erivärisiä terttutomaatteja)
2 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja puolitettuna
6 rkl extraneitsytoliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa (tai balsamicoa)
puntti tuoretta basilikaa (pelkät lehdet)
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
pari kourallista tuoreita herneitä ja härkäpapuja (meillä pelkästään tuoreita herneitä)

1. Laita leipäviipaleet parilapannulle ja paahda ne molemmilta puolilta (me teimme tämän vaiheen grillissä). Leivän paahtuessa voit pilkkoa tomaatit: suurimmat lohkoiksi tai puoliksi, pienimmät voi jättää kokonaisiksi.
3. Kun leipä on paahtunut, hankaa niitä kauttaaltaan molemmin puolin valkosipulin leikkuupinnalla.
3. Ota kourallinen pilkottuja tomaatteja ja laita ne kulhoon oliiviöljyn ja etikan kanssa. Revi joukkoon basilikanlehtiä ja mausta. Sekoita kädellä rouheaksi kastikkeeksi (käden on tietenkin syytä olla hyvin pesty).
4. Maista kastiketta. Maku saa olla tässä vaiheessa hieman hapokas, koska sen maku miedontuu siinä vaiheessa, kun muut ainekset lisätään. Eli lisää etikkaa, jos on tarpeen.
5. Lisää salaattikulhoon loput tomaatit ja herneet. Kun olet valmis tarjoilemaan salaatin, revi paahdetut leipäviipaleet sopiviksi paloiksi ja lisää nekin kulhoon. Kippaa päälle kastike ja sekoittele kaikki yhteen. Tarjoile saman tien. Päälle voi roiskia vielä vähän oliiviöljyä sekä koristella tuoreilla basilikanlehdillä.

Ohje oli luonnollisesti ihan loistava (nimesin tämän jo kesän parhaaksi tomaattisalaatiksi), mutta seuraavalla kerralla voisin jättää ainakin osan leipäpaloista sekoittamatta kastikkeen joukkoon. Olisi mukava, kun ne säilyttäisivät vieläkin enemmän mahtavaa valkosipulista rapeuttaan eivätkä vettyisi liikaa.

Lisäksi oli hauska päästä käyttämään tuoreita, toripöydästä ostettuja herneitä johonkin erityiseen ruokalajiin. Mitähän kaikkea niistä voisikaan keksiä? Ainakin tuoreista herneistä saisi vähän tavallista raikkaampaa hernekeittoa.

(Reseptin rouheasta meiningistä voinee päätellä, että ohje on Jamie Oliverin käsialaa. Se on peräisin Sainsburyn mainoslehtisestä.)

7 Comments:

At 6/8/10 23:11, Anonymous Sinttu said...

Voi, jos nuo omat kirsikkatomaatit terassila joskus päättävät kypsyä, niin tässä on se, mitä niistä teen! (jos ei, niin mitä voi tehdä vihreistä tomaateista?!) Taas kiitos, teidän kaljatölkkikanaa (tosin sillä "kauniimmalla" nimellä testattiin alkukesästä, nyt vasta hoksasin/jaksoin postata.. oli aivan loistokeksintö!

 
At 6/8/10 23:14, Blogger Rosmariini said...

Minäkin olen täällä jo miettinyt, että mitä kaikkea vihreistä kirsikkatomaateista voisikaan kokata. ;)

 
At 8/8/10 14:31, Anonymous nutella said...

Tein & söin ja voin vahvistaa että tämä on kesän (ellei vuoden) paras tomaattisalaatti. Kerran tehty ja tunnen olevani jo koukussa...

 
At 9/8/10 01:44, Blogger Rosmariini said...

Kesän parhaista puheen ollen. Pakko linkittää kesän paras tomaattipiirakka, tosin neljän vuoden takaa.

 
At 10/8/10 00:44, Blogger The Star Anise said...

Nice photos!
Come visit amiaconnoisseur.blogspot.com

 
At 18/8/10 20:49, Anonymous Edith said...

Saako suositella "Kesän parasta tomaattipastaa"?

Tähän ei ole olemassa tämän tarkempaa ohjetta kuin, että keitetään kattilallinen spaghettia kanaliemikuutioilla maustetussa vedessä hyvin al dente. Pastan kiehuessa viipaloidaan/pilkotaan n.2 oikein kypsää tomaattia per ruokailija. Otetaan mukillinen keitinlientä talteen ja valutetaan pasta lävikössä. Heitetään keittäjän "rasvaomatunnosta" riippuen sopivan kokoinen nokare voita kuumaan kattilaan. Sinne sekaan 2 hienoksi hakattua valkosipulin kynttä. Annetaan hetki kiehua, kunhan valkosipuli ei tummu. Sitten myllystä mustapippuria sekaan ja mukillinen keitinlientä päälle. Sitten lisätään mukilliset silputtua tuoretta minttua ja persiljaa (sileä- tai kiharalehtistä) ja kipataan spaghetit läviköstä päälle. Sekoitetaan nopeasti ja sitten annostellaan tomaatit sekaan. Niitä ei siis kypsennetä laisinkaan. Sitten vaan syömään ja ripsitään vielä reippaasti parmesan-juustoa tai grana padanoa päälle. Bon appetit!

 
At 19/8/10 09:57, Blogger Rosmariini said...

Suuret kiitokset! Tomaattiset ohjeet ovat aina erityisen tervetulleita.

Tuohon pastaan olisi kätevästi kaikki aineksetkin kotona valmiina, eli voisin tehdä sitä vaikka saman tien.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails