keskiviikkona, elokuuta 18, 2010

Hyvässä seurassa

Vietimme melkein koko viime viikon Helsingissä (ja osin muuallakin eteläisessä Suomessa). Mieluusti olisin jäänyt vielä toiseksikin viikoksi, koska paljon jäi asioita tekemättä ja ihmisiä näkemättä.

Ruokablogituttuja sentään tapasimme vaikka kuinka paljon, sekä vanhoja että ihan uusia tuttavuuksia.

Tiistaina osallistuimme Valion ruokablogitilaisuuteen, jossa pääsin kokkaamaan Avaruusasema-blogin Ariettan kanssa. Lopputuloksena syntyi juustoinen sienipiirakka, jonka kanssa tarjoiltiin Pumpkin Jam -Marin stailaamaa kesäkurpitsasalaattia (samassa tiimissä hääri myös Cebicin keittiön Cebic).

Iltapalapiiras

pohja:
3 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3/4 dl juoksevaa Oivariinia
3/4 dl maitoa

täyte:
3 munaa
150 g Valion Alppi Kreivi -juustoa (tulee kauppoihin ilmeisesti syyskuun alussa)
2 dl ruokakermaa
ripaus jauhettua mustapippuria
1/2 tl suolaa
1 pieni paprika
1 dl (35 g) purjoa hienonnettuna
1 dl persiljaa
esikäsiteltyjä metsäsieniä (meillä tölkillinen suppilovahveroita, joita käytettiin pikaisesti pannulla ennen muuhun täytteeseen lisäämistä)

Yhdistä kuivat aineet. Lisää Oivariini ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele piirasvuoan pohjalle ja ylös reunoille.
Nosta vuoka uunin alimmalle ritilätasolle. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Tee täyte: Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää raastettu juusto, ruokakerma, pippuri, suola, paprika pieninä kuutioina, sienet sekä purjo ja persilja hienonnettuina.
Kaada täyte esipaistetulle pohjalle.
Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa n. 30 minuuttia tai niin pitkään, että piiras vaikuttaa kypsältä.


Kesäkurpitsa-fenkolisalaatti

1 pieni (50 g) sipuli
2 rkl sitruunamehua
4 tl sokeria
2 rkl avokado- tai rypsiöljyä
2 pientä (400 g) kesäkurpitsaa
200 g tuoretta fenkolia
1 rkl ruokosokerisiirappia

Kastike:
½ prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia laktoositon
1 rkl ruokosokerisiirappia

Paahdetut siemenet
1-2 dl pinjan- tai auringonkukansiemeniä (kuorittuja)
ripaus gourmet-suolahiutaleita, esim. Maldon

Hienonna sipuli ja laita salaattikulhon pohjalle. Lisää sitruunamehu, sokeri ja öljy. Sekoita ja anna marinoitua sen aikaa kun käsittelet muut ainekset.
Halkaise kesäkurpitsat. Poista mahdolliset siemenet pikkulusikan kärjellä kaapien. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna fenkoli. Yhdistä ainekset kulhossa.
Sekoita kastikeainekset. Laita erikseen tarjolle omaan kulhoonsa.
Paahda siemenet kuivalla, puhtaalla pannulla keskilämmöllä. Lisää hyppysellinen sormisuolaa. Lisää siemenet viimeiseksi salaatin pinnalle, että ne pysyvät rapeina.


Tuo salaatti oli oikeasti ihan mahtihyvää (ja siitä syystä oli pakko kirjata ohje tänne itselle talteen). En tiennyt, että kesäkurppari sekä fenkoli voisivat toimia tuommoisessa viileässä yhteydessä noin mainiosti. Ehkä marinoinnissa oli tämän salaatin salaisuus.

Piirakan pohja oli sämpyläjauhojen ansiosta mukavan rouhea, ja piiras muutenkin mukavan värikäs, kun päälle ei tullut semmoista perinteistä juustokantta. Pastanjauhannan ja Avaruusaseman miesosasto sai aikaiseksi yllä näkyvän mokkaisen tiramisun (menossa mukana myös ruis-puolukkarahka).

Seuraavana päivänä pääsimme kyläilemään Siskot kokkaa -Nellen kutsumina saaristoon. Nelle oli täsmälleen yhtä uskomaton kokki kuin hänen teksteistään pystyy päättelemään. Kaikki keittiössä loihditut sapuskat maistuivat suorastaan pökerryttävän herkullisilta.






Olen aina kuvitellut, ettei lisäkeohra voi ikinä olla yhtä hyvää kuin risotto, mutta näköjään se voi, jos osaa vaan kokata ja maustaa sen oikein. Mieleen jäivät myös ihanan aurajuustoinen kesäkurpitsakeitto, makoisat makrillileivät, hunajaiset munakoisot sekä marinoitu pekoni, joka sai sopivasti potkua itse kasvatetusta chilistä.

Tarjolla oli myös mielenkiintoinen kappale grillilihaa, jolle emme tainneet keksiä edes mitään virallista nimeä. Suoraan tilalta saa siis tämmöistäkin:

26 Comments:

At 18/8/10 12:26, Blogger Virpi said...

Nyt voi taas vaan todeta että: "oi jospa oisin saanut olla mukana".

Nam, mitä kuvia!

 
At 18/8/10 12:35, Blogger Rosmariini said...

Teikäläinenkin on kaikesta päätellen ollut viime aikoina muutamaan otteeseen herkkuruokien äärellä. ;)

Mutta hyvää oli, sekä ruoka että seura.

 
At 18/8/10 13:01, Blogger Virpi said...

No kieltämättä viime viikonloppu vierähti aika herkullisissa merkeissä :)

 
At 18/8/10 13:11, Anonymous HenniS said...

Löytyiskö tuohon herkullisen näköiseen lisäkeohraan jostain ohjetta? Itsekin painiskelen vähän ohran kanssa, halu käyttää sitä on suurempi kuin taito...

 
At 18/8/10 13:23, Blogger Rosmariini said...

Kannattaa seurata tuota Siskot kokkaa -blogia ja toivoa, että se sinne jossain vaiheessa ilmestyisi. :) Aion opetella tekemään sitä itsekin saman tien, kunhan saan ohjeen käsiini.

Maistui muuten harvinaisen hyvin myös Pastanjauhannan miesjaostolle.

 
At 18/8/10 13:37, Blogger Jael said...

Kuulostaa ihan mahtavan hyvältä jutulta,voi kun tuollaisessa olisi saanut olla mukana...
Ihana tuo piirakka ja salaatti varmaankin menee kokeiluun...

 
At 18/8/10 13:46, Anonymous Emma said...

Meinasin jo valittaa, että miksi ette tulleet käymään meillä, mutta sitten luin tekstin loppuun ja totesin, että en mäkään meille tulisi, jos Nellen keitoksia pääsisi maistelemaan :)
Tuo kesäkurpitsa-fenkolisalaatti kuulostaa todella houkuttelevalta, täytyy ottaa testaukseen ihan lähiaikoina!

Ja onneksi teitä näkee jo ihan pian! (mä aion tulla niille synttäreille, järjestettiinpä niitä tai ei ;-)

 
At 18/8/10 13:58, Blogger Rosmariini said...

Yaelian: Kunpa olisitkin ollut mukana!

Emma: Arvaa vaan, kuinka mieluusti olisin tulossa teille vaikka heti tänä iltana. :) Olisin tarvinnut toisen Helsinki-viikon ihan ehdottomasti, kun nyt ei ehtinyt paljon mitään.

Pitää tulla pian uudestaan.

Synttärisuunnitelmat ovat erittäin hyvässä vireessä, joten tänne vaan. Sieltä etelästä on kuuleman mukaan tulossa muitakin!

 
At 18/8/10 14:38, Anonymous -stjtr- said...

Ja TAASko ne ovat täällä käyneet, eikä mulle mitään ole kerrottu. ;-D

Murh...

 
At 18/8/10 14:39, Blogger Virpi said...

Mä jo ehdin tuosta emman viestistä huolestua, että eikai synttärisuunnitelmat ole vaarantuneet! Määkin kun olen rekrynnyt vara-aviomiehen (piti päivittää T:n status samalla kun oma siviilisääty vaihtui) mukaan edustamaan, kun se oikee aviomies menee muka Kaurismäkikänni-iltaan.

Nimimerkillä häistä jäi viinitonkkia, aion tuoda ainakin niitä!

 
At 18/8/10 14:54, Blogger Nelle said...

Kiitoksia vaan seurasta:) Ja joo, lisäkeohra tullee kyllä blogiin - tosin voi olla että joudun kokkaamaan sen uudelleen, jotta saan tarkat määrät. Ohraa tulee tehtyä silloin tällöin, mutten ole jotenkin tullut bloganneeksi niitä.


Lomalla tuli kokattua niin näppituntumalla etten tiedä arvostaisitteko hippunen sitä ja hyppysellinen tätä - tyyppistä speksiä! :)

Mutta joo, lomaltapaluuviikko on vähän verottanut. Tänään ajattelin kyllä livistää aikaisemmin ja ehkä jopa päivittää blogiin juttuja... :)

 
At 18/8/10 15:34, Blogger Rosmariini said...

Stjtr: Olisi ollut kiva sopia sunnuntaiaamuksi taas jonkinlaista ravintolabrunssia, mutta onneton matka-aikataulu sotki kaikki suunnitelmat. Plaah.

Seuraavalla tulokerralla sovin kyllä teikäläisen kanssa tapaamisen ihan ensimmäisenä. Josko vaikka joskus marraskuussa pidettäisiin jonkinlaista minipikkujoulua (siihen mennessä ehtisi ehkä tointua omista synttärikekkereistä)?

Virpi: Onneksi te T:n kanssa valitsette meidät Kaurismäen sijaan (toisaalta, niin kuin silloin viimeksi totesin, niin vähäpuheisuus ei ehkä ole ihan sinun juttusi). :D

Nelle: Kiitos vielä kerran! Oli niin rentouttavaa ja mukavaa. Ja hauska oli nähdä muitakin blogista tuttuja ihmisiä (erityisterveiset kätköilijä-A:lle).

Ohran bloggaaminen olisi tosissaan mainio juttu, kun niin monet haluavat tätä nykyä siirtyä riisistä enemmän kotimaisen ohran käyttöön. Suurpiirteisempikin ohje riittää, mikäli et ehdi kokata sitä ihan lähiaikoina uudestaan. (Hurahdin näköjään ohraan ihan kokonaan.)

Kotiinpaluukokkaamista ei muuten takuulla yhtään helpota omia aikojaan tyhjentynyt jääkaappi ja pakastin!

 
At 18/8/10 16:44, Blogger Nelle said...

No ei helpota ei! :) Eilen kävin kaupassa ja keräsin jotain peruskamaa sinne, kuten chilitahnaa, inkivääritahnaa ja pestoa...

 
At 18/8/10 17:45, Blogger Pekka said...

Riistan kanssa mallastettu ohra toimi varsin hyvin: ohrasuurimoita paistellaan voissa hetki, lihalientä, portteria ja vettä saman verran kuin paketissa käsketään vettä laittamaan.

 
At 18/8/10 18:31, Blogger Laura said...

Entäs tiramisun ja rahkan ohje?

 
At 18/8/10 19:25, Blogger Nath said...

Minua kiinnostaisi tuo piirakan ohje :)

 
At 19/8/10 09:10, Blogger Nelle said...

Rosmis: tein eilen ohraa ja kirjoittelin sen vielä A:n nukkumaanmenon jälkeen blogiin. Minusta teille tarjotusta, grillatuilla vihanneksilla ryyditetystä versiosta tuli vielä parempaa - se pieni paahtuneen maku sopii ohraan erinomaisesti.

ne oli muuten makrillileipiä ja pekoniin meni jerezin cherryviinietikkaa - vaikka viskikin voisi olla jännää! :) Mutta niistä lisää myöhemmin, olen ihan sinkkuna kaupungissa (!) perjantaina - mitähän sitä keksisi... Jos vaikka treenaisi vegaaniruokia... ;)

 
At 19/8/10 09:20, Blogger Nelle said...

äh, paitti että sherry, ei mitään kirsikkaviinietikkaa. Lopuviikon aamu-unisuus plus plus. ;)

ja siis ohran ohje täällä ja se kesäkurpitsakeitto löytyy täältä.

Iloista työpäivää kaikille!

 
At 19/8/10 09:48, Blogger Jytis said...

Oi mai, tuo munakoisokuva on niin herkullinen että pitää pyyhkiä kuolaa näppikseltä :) Ja kun maltan irroittaa katseeni siitä, suuntaan munakoiso-ostoksille.

 
At 19/8/10 10:06, Anonymous -stjtr- said...

Dylan muuten olisi sellainen brunssipaikka, jota tahtoisin joskus tsadissa kokeilla. Vinks.

http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Ylenpalttinen+Dylan/1135250513351

 
At 19/8/10 10:26, Blogger Rosmariini said...

Pekka: Tuo mallastettu ohra kuulostaa ihan siltä, että meidän pitää kutsua taas itsemme kylään. :)

(ei vaiskaan - eiköhän se ole meidän vuoromme kokata seuraavaksi)

Laura: Ruis-puolukkarahkan ohje löytyy täältä. Kahvi-tiramisutorttuun voisin naputella ohjeen vaikka myöhemmin tämän päivän aikana.

Nath: Tuon suolaisenko? Se on tuo tekstissä oleva Iltapalapiiras.

Nelle: Hehee, arvoin suurimman osan aineksista näköjään ihan metsään (korjailin niitä nyt tuohon alkuperäiseen tekstiin). :) :) Sen siitä saa, kun pitää aivoja liian pitkään lomatilassa, eikä ollut muistiinpanovihkokaan mukana.

Mutta ohjeita, jee! Loppuviikon ruokalista alkaakin olla selvillä. Tuota keittoakin suosittelen kyllä kaikille; aivan ihanaa saaristolaisleivän kanssa.

Mukavaa sinkkuelämäiltaa! :)

Jytis: Vähänkö tuntuu pöljältä, kun minullakin olisi ollut tuo samainen Marokkolainen keittokirja hyllyssä viimeiset pari vuotta, enkä ole tuotakaan ohjetta hoksannut sieltä ollenkaan. Ties mitä muita loistokkaita ruokaohjeita omaan keittokirjahyllyyn onkaan kätkeytynyt. Hmmm.

Stjtr: Sovitaanko Dylaniin treffit?

 
At 19/8/10 10:50, Blogger Rosmariini said...

Tässä se torttuohje jo tuleekin:


Kahvi-tiramisutorttu uunissa (10 annosta)

pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl Paulig Parisien kahvijauhetta tai pikakahvijauhetta
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa tiramisu (ei liene vielä kaupoissa)
1 prk (150 g) Valio crème fraichea 28%
1 muna
3/4 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja

koristeraitoihin
1 rkl Valio crème fraichea 28% (ota sivuun täytteeseen tulevasta)

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna, vatkaa seos kuohkeaksi. Lisää yhdistetyt kuivat aineet siivilän läpi. Jos käytät pikakahvijauhetta, murenna se hyvin. Sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija n. 25 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele reunat. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä vuoan pohjalle ja reunoille.
Ota crème fraiche purkista 1 rkl ja laita pieneen MiniGrip-pussiin. Säästä koristelupursotukseen.
Yhdistä täytteen aineet. Vatkaa seosta sähkövatkaimella n. 1 min, jotta täytteestä tulee kuohkea ja aineet sekoittuvat hyvin. Kaada vuokaan.
Leikkaa MiniGrip-pussin kulmaan pieni reikä. Purista crème fraiche kahdeksi ympyräksi symmetrisesti tortun pinnalle. Vedä veitsellä keskikohdasta reunoihin päin 4 - 5 viiltoa. Näin syntyy koristekuvio.
Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. 35 min tai kunnes kypsä. Jäähdytä. Irrota reunat vuoasta veisellä. Siirrä tarjoiluvadille.

 
At 19/8/10 16:24, Blogger Jytis said...

Rosmariini, heh, tiedän tunteen :) Ja hei Dylania on kehuttu meidänkin blogissa eli jos sinne joskus päädytte niin mä haluun mukaan!

 
At 19/8/10 16:24, Anonymous cebic said...

Mukava bloggaus! :) Mulla on vielä Valio-keissi bloggaamatta aikatauluongelmien takia, mutta tarkoitus on sitten laittaa kaikki ohjeet jne tulemaan ajallaan. Linkitän sitten teidät kanssa :)

Niin ja oli mukava tavata! :)

 
At 20/8/10 11:55, Blogger Rosmariini said...

Jytis: Minäpä ilmoittelen, kun ollaan seuraavan kerran tulossa, niin päästään Dylanin kimppuun porukalla.

Cebic: Mukavaa oli kyllä! Jos vaikka seuraavalla kerralla vähän pitemmänkin kaavan mukaan. ;)

Mansikkamäestä näyttäisi löytyvän vähän kattavampaa selostusta aiheesta (siellä on nähtävissä myös se uskomattoman hieno kala-annos, josta meillä ei ole kuvaa ollenkaan).

 
At 22/8/10 22:42, Blogger Merituuli said...

kylläpä olette ihania herkkuja saaneet mastaaksenne. on ihana tavata uusia ihmisiä blogien takana - siinäkin teitä on onnistanut :). kiva kun jaoitte tarinaa siitä meillekin, näitä on aina mukava lukea!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails