keskiviikkona, kesäkuuta 23, 2010

Bouillabaisse (eli keitä-lopeta)

”Bouillabaissea tehdessä on muistettava kaksi asiaa, mon petit. Ensiksikään sitä ei koskaan saa tehdä pienemmälle joukolle kuin kahdelletoista hengelle. Toiseksi ei pidä käyttää pelkästään tuoretta kalaa. Ainoastaan vastapyydetty on kyllin hyvää. Bouillabaissen salaisuus on se että siinä sekoittuvat kaikenlaisten kalojen erilaiset parfums propres vaiheessa jolloin niissä vielä on suolaveden ja levien suurenmoinen aromi.”

Edellinen lainaus on otettu Joseph Wechsbergin kirjasta Herkkusuun kasvatus, jossa on kokonaan oma lukunsa bouillabaisselle eli kuuluisalle ranskalaiselle kalakeitolle (keiton ranskalaisuus tosin asettuu kyseenalaiseksi, koska joidenkin bouillabaisse-historioitsijoiden mukaan sen alkuperä voisi olla Provencen sijaan jopa muinaisessa Karthagossa).

Tomaattipohjainen bouillabaisse on yksi ehdottomista suosikkikalakeitoistani (toinen suosikkini on ollut hyvin tulinen kiinalainen kalakeitto, jonka seassa makoili runsaan chilin lisäksi kokonainen keitetty kala).

Tein bouillabaissea lauantaina luotto-ohjeella, joka on alkujaan Ylimuuli Mukkeliksen sekä Jamie Oliverin käsialaa (alkuperäinen ohje löytyy kirjasta Jamien keittiössä). Kalaksi pyydettiin Kauppahallin kalatiskiltä aikaisemmin samana aamuna ahventa, siikaa sekä pätkä jättisuuresta lohesta. Lisäksi keiton sekaan meni muutamia kuorittuja katkarapuja.

Tämän kalakeiton kaveriksi on suorastaan pakko tehdä aiolia (tai Jamien mukaan rouillea, joka on sahramilla ja chilillä höystettyä valkosipulimajoneesia). Jos nurkissa sattuu lojumaan vaaleaa leipää, mukaan kannattaa askarrella myös jonkinlainen satsi krutonkeja. Majoneesin ohje löytyy täältä (perusannokseen lisättiin kolme pieneksi silputtua valkosipulinkynttä) ja krutonkien täältä (keittoon tarvittavia krutonkeja ei välttämättä kannata maustaa millään erityisellä yrtillä).
Bouillabaisse

oliiviöljyä
1 fenkoli
2 porkkanaa
1-2 varsisellerin vartta
2 isoa sipulia
valkosipulia
kourallinen persiljaa
2 laakerinlehteä
1 tl fenkolinsiemeniä (murskattuna)
2 tölkkiä tomaatteja (yhteensä 800 g)
ripaus kurkumaa
ripaus sahramia
1 litra kalalientä
2 kg kalaa, äyriäisiä (kalat suomustettuina, perattuina ja paloiteltuina sopivankokoisiin keittopaloihin)
(meri)suolaa, mustapippuria
tarjoiluun aiolia (tai rouillea), krutonkeja

Silppua kasvikset ja kuullota niitä öljyssä (persiljasilpun, fenkolinsiementen ja laakerinlehtien kanssa) ison kattilan pohjalla pehmeiksi kohtuullisen pitkään, mieluiten jopa 40 minuuttia (levy pienelle ja kansi päälle). Lisää kuullotuksen loppuvaiheessa lämpöä, sekoita ahkerasti ja anna kasvisten karamellisoitua hetken aikaa.
Lisää tölkkitomaatit, kalaliemi, sahrami, kurkuma sekä suola ja pippuri, anna hautua tunnin verran. Soseuta blenderissä tai sauvalla ja siirrä takaisin hellalle. Lisää kalat & äyriäiset (ne voi sitä ennen maustaa suolalla ja pippurilla) ja keitä kymmenisen minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Maistele ja säädä suolan määrä tarvittaessa kohdilleen. Tarjoile höyryävänä cayennepippurilla ja sahramilla maustetun aiolin ja rapeiden krutonkien kanssa. Tuoretta persiljaakin voi ripotella pintaan.

Keiton kanssa tarjoiltiin valkoista ranskalaista Parallèle 45 -viiniä. Hedelmäisen kepeää ja kesäistä.

7 Comments:

At 23/6/10 14:39, Blogger Nelle said...

Oih, nyt alkoi tehdä mieli tuota ihanaa kalasoppaa. Olin joskus tonys delissä kokkauskurssilla jossa tehtiin bouillabaissea, missähän se resepti on...

 
At 23/6/10 15:30, Blogger Rosmariini said...

Toivepostaus herkkukalakeitosta jossain vaiheessa kesää, jookosta joo?

 
At 28/6/10 21:37, Blogger Meri, Helsinki said...

Bujabeesi on ihan ykköstä! <3 Ja olen edelleen otettu siitä, kuinka hyvin keitokseni teille maistui.

 
At 28/6/10 22:15, Blogger Rosmariini said...

Me ollaan tästä ruokaideasta teikäläiselle ihan loputtomassa kiitollisuudenvelassa. Olen yleensä niin kehno kokeilemaan mitään ranskankielisiä ruokalajeja (ne kuulostavat jotenkin jo nimiensä perusteella niin kamalan vaikeilta;).

Mutta tätä kannatti kokeilla!

 
At 28/4/12 19:11, Anonymous Anonyymi said...

En ole ennen blogianne kommentoinut, vaikka olenkin jo jonkin aikaa sivuja seuraillut. Nyt on pakko kommentoida.

Tein tänään bouillabaissea. Sanat eivät riitä ihan oikeasti siihen, miten hyvää tämä on!! Olen ohjeesta niin kiitollinen! Keitto on suht helppo vaikka viekin aikaa ja on aivan TAJUTTOMAN HYVÄÄ! Rakastuin niin palavasti. Kiitos x 100000 ja vielä kerran kiitos! :)

 
At 10/11/12 17:48, Anonymous Anonyymi said...

Tänään teimme jälleen kerran tätä kalasoppien kalasoppaa ja erittäin hyvää oli. Nyt oli viininä Chapotierin Belleruche ja lisukkeena matkalta tuotua Rouiellea. Molemmat nekin huippua.

 
At 7/2/15 19:45, Anonymous Anonyymi said...

Varsiselleriä ja sahramia en ennen ole laittanut Bulapaisseen mutta täytyypä kokeilla seuraavalla kerralla. Kuulostaa hyvältä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails