torstaina, helmikuuta 11, 2010

Kedgeree!

Voiko ruokaa laittaa ihan vaan sen takia, että sen nimi kuulostaa hauskalta? Kedgereestä tulee heti hyvälle tuulelle, ja kaiken lisäksi kyseinen intialais-brittiläinen riisiruoka sisältää usein savulohta, jota on vaan pakko saada syödäkseen aina silloin tällöin.

Valitsin arki-illan kokkailuun mahdollisimman nopean kedgeree-reseptin. Seuraavalla kerralla voisin harkita mukaan hieman monipuolisempia mausteita. Lisäksi värimaailma ja meininki olisi piristynyt vaikkapa vihreistä herneistä (pastanjauhajien miesjaosto tosin kannatti papuja, koska herneitä on kuulemma hankala saada haarukkaan).
Kedgeree

300 g basmatiriisiä
100 g suolatonta voita (laitoin itse vain 50 g)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl tulista currytahnaa
1 pieni punasipuli, hienonnettuna
225 g savustettua lohta, paloiteltuna
4 kovaksi keitettyä munaa , kuorittuna ja lohkottuna
4 kevätsipulia pilkottuna (laitoin itse pätkän purjoa)
limen mehu
tuoretta korianteria ja sileälehtistä persiljaa (meillä vain viimeksi mainittua)

Kaada riisi kattilaan, kaada päälle 7 dl vettä ja ripottele joukkoon reilusti suolaa. Peitä ja anna kiehahtaa. Poista sitten kansi ja anna veden imeytyä riisiin (tämän pitäisi kestää n. 15 minuuttia). Käännä tämän jälkeen virta pois ja peitä kannella.
Sulata 50 g voita suurella paistinpannulla. Sekoita joukkoon currytahna ja paista sekoitellen, kunnes tuoksut tulvahtavat ilmoille. Lisää sitten sipuli ja paista niin pitkään, että sipuli alkaa pehmetä ja ehkä hieman ruskistuakin.
Kippaa sitten sekaan keitetyt riisit ja sekoita nopeasti: niin, että pannun pohjalla oleva soosi imeytyy riisiin mahdollisimman tasaisesti. Sekoita varovasti joukkoon lohi, munat, kevätsipulit ja limestä puristettu mehu. Tämän jälkeen päälle olisi pitänyt sommitella yrttejä ja 50 g voita nokareina, mutta minä sekoitin yrtit epähuomiossa sekaan jo aiemmin ja jätin voinokareet kokonaan lisäämättä.

Ohje on kotoisin BBC GoodFoodista. Samasta paikasta voi halutessaan kurkata myös kuumimmat vinkit ystävänpäivän tarjoiluihin.

15 Comments:

At 12/2/10 02:06, Blogger E. Birdie said...

Oi nam, tätä on pakko kokeilla! Kuinkakohan paljon "terveellisemmän" makuinen siitä tulisi, jos vaihtaisi herkku-riisin täysjyväriisiin..?

 
At 12/2/10 09:31, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä testata tätä seuraavalla kerralla täysjyväriisiin ja raportoida kokemuksista.

 
At 12/2/10 11:52, Blogger Virpi P. said...

Kuulostaa hyvältä kokeilulta perjantai-iltaan, tarpeeksi yksinkertainen, mutta makuja on silti paljon mukana. Täysjyväriisiä minäkin käytän kaikkeen.

 
At 12/2/10 12:16, Blogger Rosmariini said...

Tähän muonaan on kätevä käyttää myös tähteeksi jääneet jämäriisit.

 
At 12/2/10 17:50, Anonymous Marko said...

Tämä on herkkua ja erilaisia variaatioita on vaikka mitä! Ja ne herneet siellä joukossa on ainakin meidän muksujen mieleen... :)

 
At 12/2/10 20:21, Blogger Rosmariini said...

No niin! Lasten suustahan se totuus kuullaan, eli herneitä joukkoon siis.

 
At 13/2/10 11:52, Blogger Aurinkotuuli said...

Kyllä voi! Nimittäin kokeilla reseptiä paljolti vain nimeen perustuen. Tarkemmin ajatellen olen tainnut tehdä niin ainakin
kolmesti.

Ja jos linkit eivät toimi, pahoittelen kämmenen keskellä kasvavaa nettipeukaloistani.

 
At 13/2/10 11:54, Blogger Aurinkotuuli said...

Jostain syystä nuo ovatkin muuten näköjään olleet kaikki leipomusreseptejä :)!

 
At 13/2/10 13:13, Blogger Rosmariini said...

Rommimummot!? :D Luinkohan nyt varmasti oikein.

 
At 13/2/10 16:06, Blogger Aurinkotuuli said...

Kyllä vain! Resepti on lainattu lähinaapuristamme, jossa se kulkee nimellä Rummikook. Se tarkoittaa rommileivosta, joten ovat tainneet olla Maku-lehden toimituksessa huumoripäällä :).

 
At 13/2/10 21:20, Anonymous Sinttu said...

Ai, tälläinen resepti on oikeasti olemassa? Testattiin joskus huvikseen lähes saman tyylistä (tosin huomattavasti pliisumpaa) ihan itse soveltaen ja hyvää oli! Pitääkin ottaa kokeiluun, tällä kertaa ihan ohjeistettuna :)

 
At 14/2/10 22:32, Anonymous Kirsikka said...

Mahtavan hauskan ja helpon kuuloinen ruoka. Lupaan testata, pian!

 
At 15/2/10 15:12, Blogger Merituuli said...

Kedgereetä olisin veikannut ensin tanssiksi, jos olisi pitänyt arvata. Mainio nimi, joka ei yhtään kalpene reseptoinnillaan. menee ehdottomasti kokeiltavien listalle!

 
At 15/2/10 15:59, Anonymous Anonyymi said...

Kedgeree oli aivan erinomaista!
Tarttui makuhermoon niin että uudestaan on tehtävä. Mies vähän luimisteli kun katseli kauppakassin sisältöä mutta lopputuloksena tuli meidän uusi suosikkiruoka (ja uskoakseni monen muunkin kun olen siitä vouhkannut...)

 
At 15/2/10 22:39, Blogger Rosmariini said...

Minä pistin kedgereen loput ukkokullalle lounaslaatikkoon ja söin itse loput kylmänä salaattina. Yllättävän maistuvaa oli niinkin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails