lauantaina, tammikuuta 09, 2010

Pakkomielle pahenee

Jonkin aikaa jo kuvittelin, että tomaattipakkomielle on hallinnassani, mutta jos löytää itsensä availemasta tomaattimurskapurkkeja useampana peräkkäisenä päivänä, niin mopon on täytynyt taas karata, ja pahasti. Voisin oikeasti ottaa kasan sipulia, valkosipulia sekä tomaattituotteita ja muuttaa niiden kanssa tyytyväisenä autiolle saarelle.

Paitsi että voisin ottaa mukaan myös yhden aviomiehen, muutaman kirjan ja kaikki kaverit. Sekä Greyn anatomian kolmannen tuotantokauden, kun siihenkin jo joululomalla koukutuin.

Mutta tässä pari tomaattista tuotosta. Katkarapucurryyn sain vinkkiä Jensenin kiusauksesta, ja tomaattikastikkeen ynnä lihapullien yhdistämiseen otin ohjeen vanhalta kunnon Sorsanpaistajalta.
Jamien parhaat lihapullat

pullataikina:
400 g jauhelihaa
pari kourallista leipämurskaa (tai korppujauhoja)
juustokuminaa
korianteria
chiliä
oreganoa
suolaa ja pippuria
kananmuna

tomaattikastike:
oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
(valkosipulinkynsi)
puolikas sipuli palasina (tai yksi pieni)
basilikaa
suolaa ja pippuria

päälle:
mozzarellaa
parmesaania
oliiviöljyä

1. Laita ensin tomaattikastike tulelle. Kuullota valkosipuli ja sipuli oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska. Keitä vähintään 15 minuuttia, mausta suolalla, pippurilla ja runsaalla basilikalla.
2. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen ja paistinpannu kuumaksi. Pyöräytä mausteet pannun kautta, jos haluat. Sekoita kaikki lihapullamassan ainekset ja pyörittele niistä märin sormin palloja. Laita kuumalle pannulle oliiviöljyä ja ruskista lihapullat pinnalta kauniin ruskeiksi.
3. Laita uunivuokaan pohjalle tomaattikastiketta, päälle lihapullat ja niiden päälle runsaasti mozzarellaa, parmesaania ja liraus oliiviöljyä. Paista uunissa kultaisiksi (noin 20 minuuttia) ja tarjoa heti spaghetin kera.

Lisäksi tein vähän aikaa sitten suorastaan jumalaista bolognesekastiketta. Soosin salaisuus piilee porkkanassa, sellerissä, sipulissa sekä pekonissa. Eikä pieni loraus punaviiniäkään ole pahitteeksi.

18 Comments:

At 9/1/10 16:50, Blogger Mari Wee said...

Mä olen jo vuosikausia tehnyt pastan kaveriksi lihapullia tomaattikastikkeessa, tosin oma suosikkipulleroreseptini on rakentunut leipämurujen, parmesaanin ja pinjansiementen varaan. On kyllä niin nannaa!

 
At 9/1/10 17:25, Blogger Rosmariini said...

Vähän tarkemmallekin reseptille voisi olla käyttöä. ;)

 
At 9/1/10 18:45, Blogger Mari Wee said...

Rosmariini, minäpä bloggaan tässä päivänä muutamana ja pistän sitten sulle linkkiä :) Pidä nyt muutama päivä lomaa tomaattipurkeista tässä välissä ;)

 
At 9/1/10 21:34, Anonymous sarihoo said...

Jestas. Pakko kokeilla tämä ohje ihan lähipäivinä. Onko ohje muuten jostain Jamien kirjasta vai nettisivuilta?

 
At 9/1/10 23:56, Blogger Merituuli said...

en viitsi edes sanoa enää...:)

 
At 10/1/10 18:21, Blogger Rosmariini said...

J: Eilen en avannut ensimmäistäkään! Että jospa se tästä. :D

sarihoo: Hmmm, olisikohan ohje ollut jostain tv-ohjelmasta. Sorsanpaistajaan ei jostain syystä just nyt pääse, niin ei pysty tarkistamaan.

Merituuli: Voi juku. Meillä on nyt kyllä kunnon korkeamman tason yhteys.

 
At 10/1/10 19:52, Blogger Pekka said...

Mmm... hyviä oli lihapullat, tosin oli sen verran suolankaipuu, että korvasin mozzarellan fetalla. Toimi varsin mainiosti. Jeera + feta aiheutti vähän ristiriitaisuutta, kun toinen huutaa vahvasti "Intia" (laitoin jeeraa aika paljon, kun se on hyvää) ja toinen "Kreikka" (laitoin fetaa aika paljon, kun se on myöskin hyvää). En siis tiedä mistä tuo ruoka oli kotoisin, mutta mahdottoman maukasta se silti oli :D

Ja kyllä, mirepoix au gras on bolognesen avain. Siihen vielä hyvää lihalientä (pitäisi jaksaa alkaa keittelemään noita itse :) ), punkkua ja 3-4h haudutus <3

 
At 10/1/10 20:00, Blogger Rosmariini said...

Mirepoixin avulla pötkii kyllä pitkälle. Ja pitkä haudutus on tosissaan tomaattisoosissa yhtä tärkeää kuin hyvät raaka-aineet.

 
At 10/1/10 20:43, Anonymous Anonyymi said...

Tuli tästä tomaattijutusta mieleen, että tuliko perille asti kun lähetin oikeinoikein tomaattisen kasvislasangen ohjeen teidän sähkopostiin ? 8--)

 
At 10/1/10 21:32, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä käydä kurkkaamassa (joskus postia menee spämmipuolelle, enkä ole hetkeen käynyt sitä osastoa selailemassa).

 
At 10/1/10 21:45, Blogger Rosmariini said...

Löytyi! Tässähän onkin hyvä (teko)syy avata taas pari tomaattipurkkia...

KASVISLASANGE

5 isoa tomaattia
3 paprikaa
(munakoisoa, jos mieli tekee)

kastike:
pari tötsää paseerattua tomaattia
5 valkosipulin kynttä
0.5-1 dl valkoviiniä
maun mukaan suolaa, pippuria ja basilikaa

mozzarellaa, kolme palloa riittänee

lasagnelevyjä

Kokkailuosio menee niinkin helposti, että ensin lykkäätte murskatut taikka ihan vaan ohueksi pilkotut valkosipulit lorauksen oliiviöljyä kanssa kattilaan, kuullotatte hetken. Sitten mukaan paseerattu tomaatti, valkoviini ja mausteet. Kiehauta hetki, laske lämpö suht matalalle, kansi päälle ja anna porista itsekseen. Tässä vaiheessa kaiva esiin veitsi, paprikat ja tomaatit sekä isohko kulho. Sitten pilkkomaan, tomaatit ja paprikat palasiksi, semmoisiksi hyviksi suupaloiksi vaikka. Vihannekset voi heittää sopivasti siihen kulhoon sitten ja sekoitella vähän. Jos mielii käyttää munakoisoa, ne on kannattanut jo itkettää ja paistaa pannulla. Sitten vaan mozzarella sopiviksi paloiksi ja johonkin kulhoon kanssa.
Sitten alkaa kasaamisosio. Ensin kannattaa voidella vuoka jonkin sortin nestemäisellä kasvirasvalla. Sitten kauhallinen tai pari tomaattikastiketta, sopiva kerros lasangelevyjä, taas kastiketta, sitten vihanneksia jonka jälkeen ripotellaan mozzarellaa. Levyjä kiva pieni kasa, kastiketta, kasviksia, mozzarellaa ja niin etiäppäin. Viimeinen kerros rakentuu niin, että kun levyt on aseteltu paikoilleen, päälle kunnolla kastiketta ja mozzarellaa. Uunihan on jo tässä vaiheessa valmiina odottamassa, 200 astetta. Sitten koko hoito uuniin ja paistele sellaiset 45-50 minuuttia keskimäärin, kunnes levyt ovat pehmenneet ja pinnassa on kivasti väriä. Sitten vähän aikaa antaa jäähtyä ja ladatkaa lautaset täyteen ja siitä vaan naatiskelemaan.

 
At 11/1/10 15:45, Anonymous Anonyymi said...

Noniin siitä koittamaan ! Kaikki on siitä tykännyt ja reseptiä on saanut aika paljon maistajille saanut jaella =)

 
At 12/1/10 13:07, Anonymous Hanna Jensen said...

Nam nam. Tässä on nyt se ongelma, että kohta jää työt kesken ja pitää lähteä keittiöön tekemään jotain tomaattista.

 
At 12/1/10 16:46, Anonymous Anonyymi said...

Kun mainitsit tuosta bolognesestä, Rosmariini ...
Vinkkaan, että lorauta ensin sipuli-porkkana-pancetta-varsiselleri-jauhelihapaistokseen (tulipas pitkä sana!) loraus maitoa, hauduta ja anna imeytyä, sitten saman verran punkkua ja samat toimenpiteet. Sitten tomaatit yms. Tuo maito oli minulle yllätys, mutta antaa hyvän ja vähän raamatullisenkin säväyksen yhdessä viinin kanssa. :) Opin oman bologneseni BBC Good Food-lehdestä. Jutun otsikko piti kutinsa: Your best Bolognese ever!
Kiitos kivasta blogista ja hyvää alkanutta vuotta!

 
At 12/1/10 19:31, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi: Tuo lasagne kuulostaa jo pelkän ainesosalistansa perusteella niin takuuhyvältä, että testaukseen menee ilman muuta. Ihanan paljon valkosipulia!

Hanna Jensen: Sepäs vasta olisikin, kun voisi keskittyä tomaattikeitosten keittelyyn päätoimisesti (työ haittaa aina niin harmillisesti harrastustoimintaa).

Anonyymi nro 2: Maito oli tässä yhteydessä kyllä melkoinen ylläri! :D

 
At 13/1/10 15:46, Anonymous Anonyymi said...

Muuten, huomautan tuosta lasangesta vielä, että suolaa kannattaa lisätä ihan reilulla kädellä. Kasviksia on niin paljon ja tomaatti kun tykkää suolasta, tulee parempaa kun ei hirveästi siinä arkaile ! Jotain 2,5-3 tl on varmaan sopiva =)

 
At 9/12/11 10:14, Blogger Unknown said...

Eilen pitkästä aikaa tehtiin taas lihapullia tän ohjeen mukaan. Oli ne vaan hyviä, NAM!

Pastanjauhannasta tulee katottua aika usein mitä tekisi, selvästi useammin kuin perinteisistä keittokirjoista. ;)

 
At 15/2/23 21:42, Anonymous Anonyymi said...

Se oli unelma, kun entinen rakastajani soitti pyytääkseen anteeksi, että jätti minut, ja se on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen minut takaisin. Olin sanaton, kun hän sanoi kaiken tämän puhelimessa, koska tämä oli minun pyyntöni, kun otin yhteyttä tohtori DAWNiin, ja muutamassa tunnissa tohtori DAWN teki siitä totta, ota yhteyttä tohtori DAWNiin, jos haluat saada ex-henkilösi takaisin.
*Jos haluat tavata uudelleen rakastajasi.
*Jos haluat tulla raskaaksi.
*Jos haluat parantaa minkä tahansa sairauden.
*Jos haluat onnenloitsua.
Sähköposti dawnacuna314@gmail.com
WhatsApp: +2349046229159

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails