lauantaina, joulukuuta 12, 2009

Mitä ihmettä on karhunlaukka?

Minulla on mielessäni tavallistakin pehmeämpi kohta semmoiselle tomaattikastikkeelle, jonka seassa on jonkinlaisia papuja. En tiedä, mikä ihme yhdistelmässä oikein viehättää, mutta kyseistä muonaa on pakko saada aina silloin tällöin.

GoodFoodin marraskuun numerosta nappasin ohjeen tomaattiselle papupadalle, ja kun löysin lihatiskistä vielä yrttisiä tuoremakkaroita, niin ei muuta kuin kokkaamaan:
Lämmittävä papu-makkarapata

3 rkl kasvisöljyä
1 sipuli, hienonnettuna
2 sellerinvartta, hienonnettuna
jonkin verran pekonia (esim. 4 liuskaa?), hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä (tai semmoinen pikkutölkillinen)
2 x 400 g kannullista säilöttyjä tomaatteja
2 rkl ruskeaa sokeria
2 tl Dijon-sinappia
pari timjaminoksaa
2 tl Worcestershireä
2 x 400 g kannullista vaaleita papuja, huuhtaistuna ja valutettuna (cannellini beans)
2 punaista paprikaa, siemenet poistettuna ja kuutioituna
yrttimakkaroita
kourallinen lehtipersiljaa, pilkottuna (voi jättää pois)

1. Kuumenna pannulla tai padassa 2 rkl öljyä. Lisää sipuli, selleri ja pekoni ja paista sitten 5-10 minuutin ajan, kunnes sipulit sun muut pehmenevät. Käännä lämpöä isommalle ja lisää tomaattipyree. Keittele parin minuutin ajan, lisää sitten (kuutioidut) tomaatit (liemineen), sokeri, sinappi, timjami, Worcestershire ja 200 ml vettä, anna kiehahtaa. Keittele ilman kantta matalalla lämmöllä noin vartin verran. Lisää pavut ja paprikat, hauduta taas 15 min. Lisää vettä, jos on tarpeen.
2. Kuumenna sillä välin uuni 190 asteeseen. Pyyhkäise makkaroihin 1 rkl öljyä ja levitä ne pellille tms. paistoalustalle. Paista makkaroita uunissa noin puolen tunnin ajan, välillä käännellen, kunnes ne ruskistuvat sopivasti. Kippaa sen jälkeen makkarat muun padan joukkoon, peitä kannella ja pistä pannu uuniin. Jatka paistamista vielä puolen tunnin ajan. Sen jälkeen voit halutessasi ripotella padan päälle persiljaa. Aseta tarjolle yhdessä paistettujen perunoiden tai esim. uuniperunoiden kanssa.

Etenin muuten aika uskollisesti ohjeen mukaan, mutta laitoin joukkoon vielä pientä chililisää. Ihan vaan varmistaakseni, että pata varmasti sitten kans lämmittäisi! (Hmmm, olenkohan jo joutunut kapsaisiiniaddiktion valtaan?)

Mekin saimme paljon puhutun Meiran maustepaketin, ja padan kaveriksi tekemiini perunoihin lisäsin tulinen paprika -perunakuorrutetta. Osan saamistamme mausteista jaoimme oululaisille bloggaajakollegoillemme, mutta pidimme itse Tulisen Afrikan (jotenkin se suunta nyt vaan on jaksanut kiehtoa, etenkin täällä kaamoksen keskellä).

14 Comments:

At 12/12/09 17:26, Anonymous Taru said...

Karhunlaukka on villi ruohosipuli, eli sitä ruohosipulii ku kasvaa luonnossa :p

 
At 12/12/09 20:36, Anonymous johku said...

Tämä on ihanan kuuloinen ohje. Pitää varmasti poikalastenkin nälän kauan loitolla. Meillä tykätään pavuista.

 
At 13/12/09 09:46, Blogger E said...

Reseptistä huomaa että on englanninkielisestä suomennettu, löytyi nimittäin samoja hassuja sanoja mitä itse on ruvennut käyttämään ihan puolivahingossa kun jenkeissä suomi ja english meinaa mennä sekaisin Kiinnitin vain huomiota tuohon tomaattien 400g kannuihin. Englanniksi can joo mutta suomeksi tölkki :D itsekin nimittäin väännän ko. sanan kannuksi, ohjelmia ei enää nauhoiteta telkkarista vaan teipataan (tape), kattila taipuu aika usein soossipannuksi (saucepan) ja kyllähän näitä riittää :D Vaikutti oikein maukkaalta ohjeelta, pitänee laittaa kokeiltavien listalle :) (voi myös olla että savolaisuus ei tässä kohtaa kohdannut oululaisuutta ja siellä pohjoisessa päin tölkit on kannuja, Suomen kieli on niin monimutkaista :D)

 
At 13/12/09 21:24, Blogger Tusla said...

Keväällä Sloveniassa matkaillessamme oli parsasesongin lisäksi menossa karhunlaukkasesonki. Maistelimme sitä keitossa, mieto, hienostunut vähän valkosipulinen maku.

Tästä keitosta intoutuneina ostimme torilta pussillisen lehtiä mukaan koto-Suomeen, mutta nolo tunnustaa että ei niistä sitten oikein mitään syntynyt jaloista tavoitteista huolimatta. Olisi pitänyt tajuta vaikka kuivata tai pakastaa ruohosipulin tyyliin. Mutta aina ei kai voi voittaa...

 
At 13/12/09 22:10, Anonymous Anna said...

karhunlaukka namsnams !
Asuessani Baijerissa oli karhunlaukan (saks.Bärlauch) aikaan mm. torilla juustonmyyjällä karhunlaukkatuorejuustoa nams! Luontaiskaupasta lähti mukaan karhunlaukalla maustettua tofua myös.

ah se on niin hyvää :D paljon parempaa kuin tavallinen ruohosipuli tms.

 
At 14/12/09 01:12, Blogger Rosmariini said...

Suuret kiitokset karhunlaukkatietäjille! Tuo kysymys tuli ilmoille maustesekoituksia ihmetellessämme, joten se jäi kummittelemaan postauksen otsikkoonkin. :)

Mietin mielessäni, että karhunlaukka muistuttaa nimenä kynsilaukkaa, eli jännä juttu, että makukin on hieman valkosipulinen. Voi, kun pääsisi joskus maistamaan.

E: Joo, tuttu juttu. Enkunkielinen ruokasanasto tunkee puheeseen/tekstiin jatkuvasti, kun sikäläisiä reseptejä niin paljon selailee ja lueskelee. Just viikko sitten käskin laittamaan tinin hobille, kun oli tarkoitus laittaa pelti hellalle. (Ja minä olen sentään vanhastaan vannonut yli kaiken suomen kielen nimiin!)

 
At 15/12/09 00:36, Anonymous Anonyymi said...

Kukas tietävä ny kertois mikä sit on 'kettle:n' ja soossipannun ero? Minusta kun soossipannu olisi korkealaitainen paistinpannu eikä kattila...

Nimim. Kaalipata jo käännettynä ;)

Pikkuenkeli

 
At 15/12/09 00:47, Blogger Rosmariini said...

Keittoastioiden suomentaminen on ikuinen kompastuskiveni. Tässäkin ohjeessa pannun piti olla semmoinen, että sen pystyi lykkäämään lopulta uuniinkin...

 
At 20/12/09 20:52, Anonymous Anonyymi said...

Meilläpä kasvaa karhunlaukkaa mökillä!

 
At 13/1/11 13:21, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä karhunlaukka on aivan oma kasvilajinsa, siis eri laji kuin ruohosipuli eli ruoholaukka. Suomessa karhunlaukka on luonnossa harvinainen ja eteläinen, sen sijaan ruohosipulia löytyy merenrannoilta yleisesti.

Lisää karhunlaukasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Karhunlaukka

 
At 11/4/12 13:39, Anonymous floral canvas said...

Hello from the UK, I enjoy your blog!

 
At 3/5/12 14:26, Anonymous new york canvas said...

Really great work, thanks a lot I really enjoyed the blog!

 
At 8/5/12 16:13, Anonymous Anna said...

Luontaiskaupasta lähti mukaan karhunlaukalla maustettua tofua myös.

 
At 22/5/12 12:24, Anonymous city canvas said...

Awesome, thanks so much for sharing this with us!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails