lauantaina, joulukuuta 19, 2009

Jouluisa kasvisruukku

Ajatuksenani on tehdä jouluna jonkinlaista juuresgratiinia (yhdessä talteen ottamassani ohjeessa on naurista, lanttua, perunaa ja palsternakkaa). Esimakua aiheeseen sain tekaisemalla jouluruukkua, kun oli sopiva satsi kasviksia saatavilla (juurisellerin käyttö tuntui muuten nyt jo ihan luontevalta).

Kasvikset saivat kaverikseen mukavan maustesikermän ynnä mehevän mustaleimaisen juustokastikkeen. Vinkin sapuskaan sain taannoisesta lempiruokakeskustelusta (kiitokset ohjeesta Lyylle!):
Jouluruukku

1/2 kg porkkanoita
1/2 kg lanttua
200 g mukula/juuriselleriä
2 isoa sipulia
1/2 rkl suolaa
2 tl timjamia
1 tl salviaa
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
150 g raastettua mustaleimaista emmentalia

Leikkaa kuoritut kasvikset ohuiksi viipaleiksi. Sekoita mausteet keskenään. Kaada kerma kattilaan ja vatkaa joukkoon jauho. Kuumenna sekoittaen. Lisää joukkoon juustoraaste muutamassa erässä ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Laita kasvisviipaleita, mausteseosta ja kastiketta kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Levitä päällimmäiseksi hieman kastiketta. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 175 asteessa noin 2 1/2 tuntia. Poista folio kypsentämisen loppupuolella, että ruoan pinta ruskistuu. Tarjoa esim. joulukinkun kanssa.

Tänään haimme metsästä joulukuusen, eväänä termospullollinen chilikaakkaota. Jouluun on kuulemma vielä viisi yötä.

7 Comments:

At 19/12/09 18:11, Anonymous Anonyymi said...

Aih nam! Mii laiks! Kuinka ollakaan, kuulin tänään ystävältäni, että samansisältöinen ruukku on hänen lapsuudenperheensä jouluruokaperinne - ja sitä hän aikoi juurikin valmistaa.

Pehkana vaan - omalla kohdalla - että tämmöinen on mitä luontevimmin "nuketettavaa" eli mikrolämmitettävää ruokaa (en omista mikroa). Mutta talteen pistän - mahdollisia kasvisruokatarpeita varten!

Pikkuenkeli

 
At 19/12/09 18:32, Blogger Rosmariini said...

Tämmöisiä ohjeita on aina hyvä olla jonkin verran jemmassa! :)

(Mitenköhän muuten kaikki ruukku-loppuiset ruuat kuulostavat aina niin makoisilta. Vrt. kasvisruukku <> kasvisvuoka.)

 
At 19/12/09 21:00, Blogger Jaana said...

Voi pahkeinen! Vietämme joulua omassa kotona pitkästä aikaa ja olen tässä mietiskellyt menyitä. Sille pääsee herkkumme vuosien takaa eli Valion Jouluruukku vuodelta 1995 tai 1996. En vielä ole jaksanut etsiä reseptiä, mutta tässähän se nyt sitten on. Ihailtavaa ajatustenluentaa!

 
At 19/12/09 23:03, Blogger Virpi P. said...

Tämä on hyvä! Jouluruukku, juuri tämä, on kuulunut joulupöytäämme vuosia ja se on ainoa, joka syödään loppuun jo aattona. Nuoriso muisti toivoa sitä taas.

 
At 20/12/09 14:25, Blogger Rosmariini said...

Tämä ohje oli tosiaan kasvisruokakilpailun satoa jostain 90-luvulta! Olisipa kiva päästä kurkkaamaan loputkin kilpailun reseptit.

 
At 21/12/14 11:23, Anonymous Anonyymi said...

Kävisikö tuon sellerin sijasta bataatti tähän? Meillä ei selleri uppoa.

 
At 24/11/17 17:39, Blogger Rosmariini said...

Miksei. Ainakin kannattaa kokeilla.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails