maanantaina, marraskuuta 30, 2009

Suolainen baklava

Kirjoitin joskus täällä Jauhannassa ruokalajeista, joita en ikinä aio kokeilla, ja nimesin silloin baklavan yhdeksi vahvaksi kokeilemattomuuskandidaatiksi. Ei sillä, että minulla mitään baklavaa vastaan olisi (olen syönyt sitä joskus jälkiruokapöydässä hyvinkin sujuvasti), mutta en ole jotenkin voinut kuvitella itseäni laatimaan moneen kertaan taidolla kerrostettua jälkiruokaherkkua.

Ällistykseni oli sitäkin suurempi, kun huomasin viikko sitten lauantaina kokkaavani jonkinsorttista baklavaa - ja minä kun luulin tekeväni ihan vaan piirasta porkkanasta ja fetajuustosta. Eikä suolaisenkaan baklavan teko lopulta kovin helppoa ollutkaan. Valitsin tarkoitusta varten liian suuren vuoan (kokonaisen uunipellin...), ja maustamisessakin oli huomattavissa selvää mamoilua. Ensi kerralla reippaasti kanelia porkkanaseoksen sekaan!

Kirjaan ohjeen joka tapauksessa talteen, vaikka en nyt täysin tyytyväinen lopputulokseen ollutkaan - eikä valmistuneella piirakalla ollut juurikaan yhtymäkohtia todelliseen baklavaan. Seuraava kokkauskerta nimittäin toden sanoo.
Baklava porkkanasta, tillistä, mantelista ja fetasta (lähde Good Food, elokuu 2009)

2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli, ohuina viipaleina
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
750 g porkkanoita, kuorittuna, puolitettuna ja ohueksi viipaloituna
20 g tilliä, hienonnettuna (tai 3 tl kuivattua)
3 tl jauhettua kanelia
sitruunankuori ja puolikkaan sitruunan mehu
filotaikinaa (9 pientä levyä tai 5 suurta puolitettuna)
85 g voita, sulatettuna
100 g mantelilastuja
250 g fetaa, murustettuna
1 rkl juoksevaa hunajaa

1. Kuumenna öljy isolla pannulla ja paista sipulia matalalla lämmöllä noin 15 minuutin ajan. Lisää valkosipuli, porkkanat, tilli, kaneli, sitruunankuori ja -mehu + keittele kahden minuutin ajan. Mausta suolalla. Lisää 8 dl vettä ja hauduttele sen jälkeen keskilämmöllä (silloin tällöin sekoitellen), kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja porkkanat ovat pehmenneet sopivasti.
2. Siirrä pannu levyltä ja lusikoi kolmannes porkkanaseoksesta yleiskoneen soseutuskulhoon. Surauta tasaiseksi ja siirrä valmistunut sose takaisin pannulle muiden porkkanoiden joukkoon.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota sulanut filotaikina paketistaan, levitä pöydälle ja peitä taikina kostealla pyyhkeellä, jotteivät levyt pääse kuivumaan. Voitele uunipannu (30 x 20 cm) voilla. Levitä pannulle filolevy ja sen päälle ohuelti sulatettua voita. Toista kaksi kertaa, kunnes päällekkäin on kolme voideltua filolevyä.
4. Levitä puolet porkkanaseoksesta filolevyjen päälle, ripottele sitten päälle puolet fetasta ja manteleista. Niiden päälle taas kolme filolevyä (filolevyjen väliin sivellään taas sulatettua voita). Levitä loput porkkanat, fetat ja mantelit levyjen päälle, ja niiden päälle kerroksittain vielä kolme voideltua filotaikinalevyä.
5. Viiltele piirakan pintaan terävällä veitsellä harva ristikkokuvio. Voitele voilla, pirskottele päälle hieman vettä ja paista 35 minuutin ajan, kunnes pinta on kullankeltainen. Jäähdytä hieman, pirskottele päälle hunajaa ja tarjoile (esim. porkkanoista, korianterista ja manteleista tehdyn salaatin kanssa).

Muistakaahan muuten käydä kertomassa lempiruuistanne edellisen postauksen kommenttilaatikkoon.

12 Comments:

At 30/11/09 13:48, Anonymous Viiriäinen said...

Oijoi, kuulostaa herkulliselta! Olisikohan tässä ainesta pikkujoulujen tai uudenvuoden bileiden suolapalaksi?

Millaista tuo on rakenteeltaan - sopiiko syötäväksi sormin pikkupaloina kuten makea baklava, vai nostellaanko lautaselle ja syödään haarukalla ja veitsellä?

 
At 30/11/09 14:00, Blogger Rosmariini said...

Ohje on hyvinkin kehityskelpoinen ja aion ilman muuta tehdä tätä jolloinkin uudestaankin. Omaan versiooni ei tullut tällä kertaa tarpeeksi makua, kun liian suuresta vuoasta johtuen täytettä ei riittänyt joka paikkaan tarpeeksi (eikä porkkanaseos ollut alkujaankaan kovin maistuvaa). Rakenne oli aika hösyinen (miten ihmeessä sen ylimmän filolevyn saisi pysymään muun leivonnaisen yhteydessä?), mutta kyllä tuota siitä huolimatta pystyi syömään suurin piirtein sorminkin.

Miinuksena myös suuri tiskien määrä.

Lihansyöjille muuten löytyy arkistostamme herkullinen jauheliha-porkkanapiiras (salaisuutenaan reilulla kädellä lisätty chilikastike).

 
At 30/11/09 14:47, Blogger Jael said...

Kuulostaa hyvältä;filotaikinan avulla voi tehdä aika monta juttua.Muuten,itse baklawan valmistus ei ole mitenkään vaikeaa,tein sitä usein vielä Suomessa asuessani.Nyt täällä,jossa sitä saa melkein joka paikasta,on himo siihen kadonnut...

 
At 30/11/09 14:54, Blogger Rosmariini said...

Jonkinlainen (omena)struudeli voisi olla myös omaan makuuni. Sekin tehdään muistaakseni filotaikinasta.

 
At 30/11/09 17:47, Anonymous Anonyymi said...

mistä löytyy filotaikinaa? en koskaan ole huomannut sitä missään kaupassa (tosin en ehkä tarpeeksi tehokkaasti ole etsinytkään..)

 
At 30/11/09 18:20, Blogger Rosmariini said...

Pakastealtaasta/kaapista pitäisi löytyä, filot ovat kai yleensä aika pitkulaisissa pakkauksissa ja luultavimmin lähellä muita valmistaikinoita.

--
Delicious-lehdessä on muuten klassikkoruokalajien ohjeita sovitettuna vegeversioiksi, aika hauska idea (ryhdyin haaveilemaan ensi viikonlopun ruokalistasta, mistä syystä ajauduin tuota sivustoa selailemaan). Meitsille voisi maistua etenkin kasvisbolognese.

 
At 30/11/09 20:02, Anonymous Anonyymi said...

Heippa,

Kutsuisin teidän ruokaanne börekiksi enkä baklavaksi ( baklava on aina makea). Börek on monesti aamupala tai sitten välipala täällä Turkissa ja täytteeksi käy mikä vaan suolainen ( vuohenjuusto-persilja, sucuk, mausteinen jauheliha tms.) Molemmat täällä tehdään kuitenkin yufkasta eli vähän filomaisesta.

 
At 30/11/09 20:33, Blogger Rosmariini said...

Kiitos vinkistä! Netistä näyttäisi löytyvän aika houkuttelevia börek-ohjeita. Pitääkin perehtyä aiheeseen tarkemmin.

Ja hmmm, sucuk... se näyttäisi olevan ilmeisesti jonkinlaista makkaraa. Tässähän oppii kätevästi paljon uutta.

 
At 30/11/09 21:16, Blogger Meri, Helsinki said...

Börek... Mmmmmm... Melkein kuin beurre... :-P

Nanosekunnin otsikon luettuani ajattelin, että olette tehneet suolaisen pavlovan :-D Melko hilpeetä! Alko heti porista pää ideoita. Ehkä PAKKO kokeilla jos taas tää kokkuuinnostus nostais päätään eilisten blogaajabrunssikekkereiden ansiosta :-)

 
At 1/12/09 10:44, Blogger Rosmariini said...

Suolainen pavlova (ja marenki!?), kä-kä-kääk! Hillitön idea.

 
At 1/12/09 16:30, Blogger Rosmariini said...

Nyt itsekin onnistuin lukemaan tuon otsikon väärin: suoMAlainen baklava. Oujee.

 
At 1/12/09 16:41, Anonymous Anonyymi said...

Täytyy kyllä yhtyä anomyymin kommenttiin tuosta börekistä, baklava kun aina on makea. :) Mutta resepti vaikuttaa mainiolta. Kiitoksia upeasta blogista !

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails