sunnuntaina, lokakuuta 11, 2009

Syyssikermää

Täältä pesee syksyruokaa! Hurahdin kesän lopulla ruokien kuivaamiseen, ja pakkohan talven varalle oli kuivata myös satsi kotimaisia syysomenoita. Ompunviipaleet olivat vain sen verran hyviä, että ei noita talvivarastoon ihan kamalasti jäänyt.

Harmi vaan, että unohdin mansikka-aikana kokonaan mansikoiden kuivaamisen.

Toisena syysruokana esittelyyn pääsee kurpitsarisotto. Ameriikasta saa kuulemma ostaa soseutettua kurpitsaa ihan purkitettuna, mutta minä keittelin risottoa varten kurpitsasosetta tuoreesta kurpitsasta. Pilkoin kilon verran kurpitsaa palasiksi ja keittelin paloja vesitilkassa niin pitkään, että kurpitsan pystyi painelemaan sauvasekoittimella sileäksi.

Tästä tulikin mieleeni, että minulla on kurpitsasosetta nyt vaikka millä mitalla pakastimessani. Onneksi siitä voi halutessaan tehdä vaikka pastakastiketta (Rachael Ray keitteli yhdenkertaisessa Halloween-ohjelmassaan kurpitsasoseesta tavallista terveellisempää pennenvenyttäjän pastaa).

Oivallinen kurpitsarisoton ohje löytyy tietenkin täältä. Meillä risoton toteutuksesta vastasi Pippurimylly. Minun tehtäväni oli paahtaa uunissa ainoastaan satsi kurpitsasiemeniä, ja nekin tietenkin kärähtivät sopivasti. Miksi yksinkertaiset asiat ovat toisinaan niin kamalan vaikeita?

Kun edellisessä postauksessa päästiin Kulinaarimurulan reseptien kimppuun, niin jatketaan sillä linjalla edelleen. Mainostin jo aiemmin mainiota kesäkurpitsapikkelssiä, jonka kimppuun kävin heti, kun sain pikkelssiohjeen käsiini. Toteutus ei sujunut vaan ihan toivotulla tavalla: Sain kesäkurpitsat, valkosipulit ja sipulit raasteeksi ihan ongelmitta ja olin ryhtymässä keittelypuuhiin huomatessani, että väkiviinaetikkaa oli vain desin verran jäljellä.

Onneksi lähikauppa oli auki, ja sinnehän pääsee pyörällä hyvinkin sukkelasti. Onnettomuudekseni kaupan etikkahyllystä ei löytynyt yhtään perinteistä väkiviinaetikkaa vaan ainoastaan monenlaisia valmiiksi maustettuja etikoita. Voihan ärmätys. Lopulta jouduin tyytymään etikkaan, johon oli lisätty muun muassa luontaisenkaltaisia aromeita ja vaikka millä mitalla sokeria. Tilanne nyt on vaan se, että jos haluan sokerillista etikkaa, osaan lisätä sokeria (ja muitakin mausteita) sekaan ihan itsekin.

Samaa ilmiötä olen harmitellut aiemmin piimän kanssa. Miksei mistään saa ihan perinteistä kirnupiimää ilman mitään vitamiini- ja bifidofilus-lisiä? Jouduin siis tässä pikkelssissä vähentämään sokerin määrää alkuperäisestä ohjeesta ja säätämään makujen kanssa muutenkin, mutta onneksi lopputuloksesta sentään tuli oikein hyvää.

Otan ohjeen talteen vielä tännekin, koska en halua kadottaa sitä minnekään:
Kesäkurpitsapikkelssi

litra kesäkurpitsaraastetta
sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
400 g sokeria
1 tl suolaa
kannellisia lasipurkkeja

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Raasta myös valkosipulinkynnet. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Mittaa etikka, vesi, sokeri ja suola tilavaan kattilaan. Kiehauta liemi. Lisää kurpitsaraaste sekä sipulit. Anna pöhistä miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat letkeitä ja läpikuultavia. Purkita pikkelsi kuumana.

Hupaisinta tässä tilanteessa oli se, että saimme kesäkurpitsaepisodin jälkeen maisteltavaksemme hunajalla maustettua väkiviinaetikkaa. Hmmmm, hyviä käyttötarkoituksia saa vapaasti ehdottaa.

Muita syysruokakokeiluita ovat olleet täytetyt sipulit, joista oli täällä juttua jo reilu vuosi sitten. Sipuleiden sisälle tuli muun muassa jauhettua lampaanlihaa, mutta en ollut ihan niin ihastunut lopputulokseen, kuin olisin alkujaan olettanut. Siksipä suosittelen teitä kokeilemaan mieluummin vaikka Jamien tapaan täytettyjä sipuleita, joihin tulee ainakin pekonia ja parmesaania.

15 Comments:

At 11/10/09 14:59, Anonymous Sanski said...

Voi että kun tuo kurpitsarisotto näyttää hyvältä! Risotto on kyllä ihanaa syyssapuskaa. Meilläkin kokattiin kyseistä ruokaa eilen, suppilovahveroista Jamie Oliverin mukaan, ja kyllä totta vieköön maistui! Jotain hyvää syksyssäkin siis on :) Myös kaalilaatikko kuuluu ehdottomasti syyssuosikkeihini.

 
At 11/10/09 15:56, Blogger Rosmariini said...

Suppisrisotto, uuh, sitä tänne heti lautasellinen! :)

 
At 11/10/09 16:03, Blogger Meri, Helsinki said...

Heiiiii! Onks teillä ruoan kuivuri?! Ja jos niin minkä kone ja onko hyvä? Pitääkö meteliä? Hankintalistalla ja Lihansyöjä menee varmaan jo huomenna kauppaan että ÄKKIÄ jos on hyviä neuvoja ;-D

 
At 11/10/09 16:12, Blogger Rosmariini said...

Meillä on kuivurina ihan vaan raollaan oleva kiertoilmauuni, ettei sen monimutkaisempaan vekottimeen ole investoitu.

Kamalan moni kuivurista haaveilee, mutta aika harvalta (tutulta) semmoinen taitaa toistaiseksi löytyä. Että pistähän infoa, kun saatte hankintoja tehtyä.

 
At 11/10/09 17:55, Blogger Meri, Helsinki said...

Okeiiii, aattelinkin että kummaa jos olen missannut teidän kuivurinne :-) Ja joo, olen kamalasti puntaroinut että tuleeko sille nyt tarpeeksi käyttöä, mutta kai se on kokeiltava. :-)

 
At 11/10/09 20:45, Anonymous Anonyymi said...

Evermat-kuivuri on toiminut täällä ainakin hyvin, se on aika paljon tyyriimpi kuin esim. OBH Nordica, mutta oleellisin ero on termostaatti ja lämmönsäätö. Ja se on aika hiljainenkin.

 
At 11/10/09 21:43, Blogger Bambi said...

Miten kuivaat omenat? Lämpötila ja aika, onko jotain muita onnistumisen varmistavia vinkkejä

 
At 11/10/09 23:32, Anonymous Kale said...

On tässä tullut täyteltyä tomaatteja, paprikoita mutta sipuleita , nyt niitä valmistamaan varsinkin kun olen nyt loppuvuoden Espanjassa jossa sipulit ovat isoja ja makeita.

 
At 12/10/09 03:52, Blogger E said...

Etsin tuossa viime viikolla kurpitsapiirakan ja huomasin että kurpitsaa todella voi ostaa purkissa täältä Usasta koska kaikissa resepteissä oli mainittu että osta purkkikurpitsaa (aina olen ajatellut että kaikki ostaa kokonaisia kurpitsoja kun niitä on tarjolla niin hirveästi). Meidän lähikaupasta purkkimalli oli kuitenkin loppu, joten ostin sitten kaksi kurpitsaa ja eikun soseen keittoon. Olihan se vähän työlästä mutta kyllä kannatti.

Pumpkin pie oli aivan mahtavaa!! Kannattaa ehdottomasti tehdä jos sitä kurpitsasosetta kerta löytyy ylimääräistäkin. Pohjan tein fariinisokerista, jauhosta ja kaurahiutaleista ja maustoin kanelilla. Täytteeseen tuli kurpitsasosetta, purkki maustamatonta tuorejuustoa, vaniljaesanssia, ground ginger (öö, inkivääriä?), kanelia, sokeria ja kananmunaa. Alkuperäinen ohje käski myös laittaa 2,5 dl kermamaitoa mutta unohdin sen mutta hyvää tuli silti, nam! Koitan postata tarkan ohjeen talousihme blogiini piakkoin. Todellakin suosittelen ko. piirakkaa!

Paahdetut kurpitsasiemenet on kanssa tosi hyviä. Vähän kun niitä raakoina sekoittaa voissa ja suolassa ja paahtaa niin niitä voi syödä kuin karkkeja :D

 
At 12/10/09 09:42, Blogger Merituuli said...

kiva että kurpitsarisotto maistui teille! meistä se oli huippuhyvää. kuten myös nuo hannan sopassa esitellyt täytetyt sipulit!

syksy on ihanaa aikaa kun kaikenmoisia juureksia ja ihanuuksia löytyy. Prinsessakeittiön Veera oli löytänyt kaskinauristakin ihan tavallisesta kaupasta.

 
At 12/10/09 11:52, Blogger Pulliainen said...

Säilöminen on ihanaa, itse keittelin juuri eilen hillottua punasipulia, ja kyllä nyt kelpaa lisäillä sitä jokapaikkaan, mutta toisaalta jos sitä ei olisi tehnyt, ei sitä osaisi kaivatakaan :)

 
At 13/10/09 07:19, Blogger Meri, Helsinki said...

Kiitos vinkistä, anonyymi! Täytyy tutkailla Evermat. Stokkalla oli joku versio kans joka vaikutti ihan ookoolta.

 
At 13/10/09 22:54, Blogger Virpi said...

Pisti muuten silmään, että ainakin Anttilan alakerran K-kaupassa oli kanssa kaskinauriksia myynnissä. Pussillisen hinta oli jotain reilut 2 e :) (en ostanut, mutta kun niistä nyt on ollut puhetta täälläkin kommenteissa, niin ajattelin mainita).

 
At 14/10/09 11:34, Blogger Rosmariini said...

Ihanan paljon kommentteja, kiitos kaikille! Kurpitsapiiras kuulostaa sen verran hyvältä, että ohje menee takuulla kokeiluun lokakuun lopulla. Ja mahtavaa, jos nauriita olisi noin kätevästi saatavissa. Kaskinauris kuulostaa heti paljon tavallista naurista maukkaammalta. :)

Minulla on kaikessa kuivaamisessa lähtökohtana puoli vuorokautta ja uuniin enintään 50 astetta. Omppuviipaleet eivät niin pitkää aikaa tarvinneet ja lämpöäkin oli vähemmän. Eli kannattaa seurailla tilannetta kuivatuksen aikana. Kiertoilmatoiminto päälle ja luukku raolleen.

Kuivuriohje näyttäisi löytyvän esim. täältä.

 
At 14/10/09 12:01, Anonymous Anonyymi said...

Heippa! Kivoja kurpitsa reseptejä.. Mutta oisko sulla Halloweeniin ajankohtaisia, naposteltavia tai muita ruoka ideoita annettavaksi??

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails