lauantaina, lokakuuta 10, 2009

Kaalilaatikko kavereineen

Nyt voisi viimein postata ikiaikoja sitten kokattuja syysmurkinoita, kun uudetkin aiheet painavat päälle kovaa kyytiä. Ensimmäisenä esittelyyn pääsee kaalilaatikko, joka saattaa olla yksi syksyn parhaista syötävistä. Siitä huolimatta, etten oikein edes hallitse kaalilaatikon tekemistä. Mutta on se siitä huolimatta hyvää.

Kuukausi sitten kaupasta sai ostaa tuhottoman halvalla keräkaalia (yritän nyt taivuttaa kaali-sanan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.... jos kohta pohjimmiltani tunnustan ostaneeni kuitenkin keräkaalta). Yksi kaali halusi välttämättä päästä mukaan kaalilaatikkoon.

Tiesin ainoastaan, että haluan mukaan lampaanjauhelihaa sekä siirappia, mutta muuta en sitten tiennytkään. Kaalilaatikon kostukkeeksi käytetään usein joko kermaa tai lihalientä, ja sydämeni sykähteli jostain syystä lihaliemen suuntaan. Toinen kaalilaatikkoa koskeva taistelupari taitaa löytyä riisistä ja ohrasta. Riisi on toisinaan todella hyvää (tekisin karjalanpiirakkani mieluummin riisi- kuin ohratäytteellä), mutta tällä kertaa jouduin jonkin ihme suomalaiskansallisen ruokaromantiikan valtaan ja halusin välttämättä käyttää laatikkooni ohrasuurimoita.

Lopulta huomasin, että mieltymyksiini sopiva kaalilaatikon ohje on poimittavissa suoraan Kulinaarimurulasta, joten ei muuta kuin kaalia suikaloimaan ja paistamaan sitä pannulla pienissä erissä. Siirappipurkki oli harmillisen vajaa, mutta lotrasin sitä sekaan niin paljon kuin purkista suinkin riitti. Seuraavalla kerralla siirappia voisi laittaa hieman enemmän ja lihalientä vastaavasti vähän vähemmän.
Kaalilaatikko

2 dl ohrasuurimoita
litra lihalientä
voita
kilo kaalia
siirappia
2 sipulia
400 g naudan jauhelihaa
suolaa
valkopippuria

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.
Kypsennä ohrasuurimoita puolessa litrassa lihalientä kunnes neste on haihtunut. Suurimoiden ei tarvitse olla täysin kypsiä.
Suikaloi kaali ja laiskista suikaleet voissa pannulla muutamassa erässä. Mausta siirapilla.
Paista jauheliha ja silputut sipulit voissa, mausta suolalla ja valkopippurilla.
Sekoita suurimot, kaalit, jauheliha ja sipulit keskenään. Laita seos uunivuokaan ja holauta loput lihaliemestä joukkoon. Valuttele laatikon pinnalle siirappiraitoja ja vuolaise pintaan vielä muutama voinokare. Kypsennä uunissa puolisentoista tuntia. Nauti puolukkahillon kera.

Tarkemmin ajateltuna voisin esitellä kaalilaatikon kaverit vasta huomenissa ihan ikiomassa postauksessaan. Tässä välissä voisi nimittäin keskittyä kokkailemaan vaikka vähän iltapalaa. Tarkoituksena olisi tehdä salaattia, johon tulee karamellisoitua pekonia. Kiinnostavaa!

16 Comments:

At 11/10/09 10:12, Blogger lotta-ni said...

kaalilaatikko on kyllä niin syksyruoka, ettei toista! pitääpä varmaan itekin väsätä moista. ihan herahti vesi kielelle.

 
At 11/10/09 11:29, Blogger Rosmariini said...

Oli kyllä puolukkahillon kanssa ihan parasta. Ja seuraavana päivänä lämmitettynä vielä parempaa.

 
At 11/10/09 11:30, Blogger oliivia said...

Kaalilaatikko on mulle sellainen viha-rakkaus -tyyppinen ruoka, mutta hyvin tehtynä se on kyllä todella hyvää. Lammasjauheliha tekee varmasti paljon.
Karamelisoitua pekonia jään odottamaan innolla, heti tuli mieleen yksi resepti Jamien uusimmasta kirjasta, kokeilitteko sillä vai törmäsittekö samaan ideaan jossain muualla? Idea kuulostaa jotenkin hurjalta, joten hauskaa kuulla onko maku mistään kotoisin...

 
At 11/10/09 11:49, Blogger Rosmariini said...

Tämä oli tosiaan jauhettuine lampaineen tämmöinen viikonloppusyötäväksi tehty juhlalaatikko.

Tunnustan! Jamie's Americastahan se idea sitten lähti. :) :) :) Minulla oli vähän ennakkoluuloja tuota kirjaa kohtaan (Englishman in New York...), mutta siinä on ihan uskomattoman houkuttelevia juttuja!

 
At 11/10/09 11:54, Blogger oliivia said...

Joo, heräteostoksena tuli kirja hankittua, just postasin siitä parsakaalisalaatin joka ainakin oli ai-van mahtavaa sapuskaa. Muuta ei vielä ole ehtinyt testaamaan, joten pistäkäähän sitä pekonipostausta tulemaan ;)

 
At 11/10/09 12:08, Blogger Rosmariini said...

No jopahan satuttiin olemaan nyt saman kirjan lumoissa! Parsakaalisalaattiin tulee vielä tomaattiakin, jota jäi omaan salaattiini kaipaamaan.

 
At 11/10/09 14:09, Anonymous Kirsikka said...

Mulla on ollut hieman samantyyppinen ongelma. Periaatteessa kaalilaatikko on huippuhyvää, mutta itse en saanut siitä koskaan oikein maistuvaa. Nyt olen laittanut viime aikoina kaalilaatikkoon miehen mummin vinkistä munamaitoa. Toimii! Mielestäni parempaa kuin liemi. Tosin laatikko on kasvisversio.

 
At 11/10/09 14:29, Blogger Rosmariini said...

Hankalia kyllä kaikki ne muonat, joiden maku ei millään suostu asettumaan kohdalleen! Minulle lindströminpihvit ovat yksi semmoinen (missäköhän blogissa oli muuten vähän aikaa sitten ohje kasvislindströmeihin).

 
At 11/10/09 19:36, Anonymous Anonyymi said...

Minä taas en koskaan tee kaalilaatikostani laatikkoa eli käytä uunissa, vaan kypsennän ja haudutan sen alusta loppuun liedellä (ei lihalientä, ei kermaa vaan ihan kiehuvaa vettä sekaan). Ja tottahan namnamnamia ruokaa täytyy kutsua kotikutoisella liitenimellään (kaali-alkuinen siis). Useimmiten sekaan menee riisiä, mutta viimeksi laitoin rikottua ohrasuurimoa. Mielestäni on ihan pelkkä makuasia kumpaa käyttää, mutta ko. suurimosta en kyllä saanut mainittavaa puuroa aikaiseksi. Iiiiso :(

Pikkuenkeli

 
At 12/10/09 02:53, Anonymous Anonyymi said...

Tutustuin pari vuotta sitten kaalialttikon karppiversioon, joka vei sydämeni ihan täysin. Kaalta, sipulia ja jauhelihaa. Noiden lisäksi pieni purkki tomaattipyrettä sekä ransakankermaa. mausteeksi juustokuminaa, paprikaa sekä chiliä, suolaa ja pippuria unohtamatta. Oi että on hyvää ja on muuten nykyään meidän taloudessa vakkariarkiruokia. Suosittelen kokeilemaan!

Jenni from Suolaa&Pippuria

 
At 12/10/09 19:50, Anonymous Malla said...

Meillä kaalilaatikon tekemisessä salaisuutena on pari niksiä: mekin tehdään se muna-lihaliemeen. Lientä ei tarvitse olla paljoa (itseasiassa lopputuloksesta ei edes keksi että siinä on kananmunaa). Toiseksi ripaus valkopippuria tekee terää. Ja kolmanneksi - mutta tärkeimmäksi vinkiksi voi antaa että senkin jälkeen kun maistamisen yhetydessä huomaa että siirappia on nyt tarpeeksi (samoin suolaa) niin senkin jälkeen siirappia on laitettava kunnon tujaus (meillä ½ desiä). Myös suolaa 1 tl lisää. Se vaan on niin että uunissa se siirapin ja suolan määrä katoaa jonnekin. Ja jos kaalilaatikkomassa on uuniin laitettaessa sellaista sopivan suolaista & siirappista, niin valmiista lopputuloksesta puuttuu molempia.

 
At 14/10/09 12:11, Blogger Rosmariini said...

Hauska saada vinkkiä kokeneemmilta kaalilaatikkokokeilta, kiitos paljon! Kananmuna takuulla sitoisi lihalientä vähän tiiviimmin yhteen, joten sitä sietäisi kokeilla. Ja seuraavalla kerralla varustaudun ehdottomasti täyde(mmä)llä siirappipurkilla!

 
At 19/10/09 12:29, Anonymous Jarkko Ruotsalainen said...

Jostain syystä on jäänyt kaaliruokien teko vähälle, vaikka vaimo niitä aina silloin tällöin toivookin tehtäväksi. Koetinpa sitten tehdä tuolla linkin ohjeella kaalilaatikkoa ja kyllä kannatti. Piti vielä lämmitellä iltapalaksikin laatikkoa ja tänään pistelin sitä vielä töissä ja taidanpa laittaa toisen uunillisen tuota tekoon kunhan kotiin töistä pääsen ;)

 
At 3/12/09 14:14, Blogger Pille said...

Rosmariini, try (dark) beer instead of meat stock next time when you're making kaalilaatikko- it's absolutely delicious!!! Happy to share a more specific recipe, if you wish.

 
At 3/12/09 19:15, Blogger Rosmariini said...

As what comes to beers, I like the dark ones better - and I really would like to see your recipe. Thanks in advance!

 
At 27/7/12 01:19, Anonymous Anonyymi said...

Tulostusmahis pelkälle reseptille. Kiitos

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails