sunnuntaina, syyskuuta 20, 2009

Testissä taatelileipä

Sikke Sumarin Namaste on mielestäni yksi tämän vuoden parhaista keittokirjoista. Tai ainakin olen selaillut sitä viime viikkojen aikana ahkerammin kuin mitään muuta pöydälle pinotuista ruokakirjoista. Ehkä se on muita käsillä olevia kirjoja tunnelmallisempi ja syksyyn sopivampi.

Tein kirjasta ensimmäisenä taatelileipää, joka on banaanileivän tapainen kakkumainen leipä. Mutta voi, kuinka maistuva. Etenkin kun tarjoiluehdotukseen sisältyi sinihomejuusto, mitä tarkoitusta varten Pippurimylly toi kaupasta kolmion verran Aura Goldia. Minä olen erehtynyt pitämään kyseistä tuotetta kevytjuustona, mutta sehän oli tavalliseen auraan verrattuna huomattavasti tujumpaa tavaraa! Sopi erinomaisesti makean taatelileivän täydentäjäksi.
Taatelileipä

2,5 dl maitoa
100 g sokeria (laitoin itse vähemmän)
60 g voita
175 g kivettömiä taateleita pilkottuna
125 g (vajaa 2 dl) vehnäjauhoja
125 g (vajaa 2 dl) täysjyvävehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 muna vatkattuna
(60 g pähkinärouhetta)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele 22 x 11 x 7 cm:n kokoinen leipävuoka ja vuoraa se leivinpaperilla Kuumenna maito ja sulata siinä voi ja sokeri. Lisää pilkotut taatelit ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja suola kulhoon. Tee jauhojen keskelle syvennys ja kaada siihen tasaisena nauhana maitoseos, vatkatut munat ja pähkinät. Sekoita hitaasti, kunnes ainekset ovat sekaisin. Kaada taikina vuokaan. Paista leipää uunissa, kunnes sen keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Siihen kuluu noin 35-45 minuuttia (minulla meni kokonaista kolme varttia). Anna leivän jäähtyä vuoassaan ennen leikkaamista.

Taatelileipä oli kirjassa syysresepteissä (kuinkas muutenkaan) yhdessä makkarakastikkeen, linssilaatikon, pinaatti-kantarellilettujen ja muutaman muun ruokaohjeen kanssa. Lisäksi Namastessa on erikseen ideoita sadonkorjuujuhliin.

Itsekin olen viritellyt parin viime viikon aikana hellalleni monenlaisia syksyisiä keitoksia. Jospa niistä ehtisi jossain välissä vääntämään muutaman postauksenkin. Mutta juuri nyt voisin keskittyä haaveilemaan makkarakastikkeesta, jota kirjan kuvassa tarjoillaan yhdessä perunamuusin kanssa.

17 Comments:

At 20/9/09 15:27, Blogger Virpi said...

Oi, kuvan perusteella voi melkein maistaa tuon makuyhdistelmän. Rupesi vallattomasti tekemään mieli aurajuustoa kyllä nyt, mutta täytynee tyytyä kanssaeläjän kokkaamaan lasagneen (joskus meidänkin keittiössä kokkaa joku muu kuin minä :).

 
At 20/9/09 15:35, Blogger Rosmariini said...

Kanssaeläjän kokkaama lasagne ei kuulosta yhtään hullummalta korvikkeelta (edes aurajuustolle:).

 
At 20/9/09 15:40, Blogger Jael said...

Varmaankin hyvää.Taateli antaa tosi hyvän makulisän leivonnaisille.

 
At 20/9/09 15:49, Blogger Rosmariini said...

Paljaaltaan tuo leipä oli omaan makuuni liian makeaa (vaikka vähensinkin ohjeistetun sokerin määrää), mutta vähän suolaisemman päällysteen kanssa aika ykköstä.

Taateleita voisi tosiaan käyttää leivonnassa useamminkin!

 
At 20/9/09 16:58, Blogger Virpi P. said...

Mikään ei ole minun suuhuni liian makeaa, joten tästä voisi tulla suosikkiherkkuni. Tykkäsin ainakin banaanileivästä kovasti, vaikka kakkuahan se onkin. Ja sinihomejuuston kanssa taatelileipä herättää aivan uusia intohimoja!

Selasin Namasteen kirjastossa nopeasti, ja kauniitten kuvien lisäksi ohjeet olivat aika tuttuja. En tainnut olla oikealla tuulella.

 
At 20/9/09 17:36, Blogger Rosmariini said...

Minäkään en syttynyt Namastelle ihan ensi katsomalla (kirjakaupassa), mutta nyt vähän aikaa sitten kirja kulkeutui mukaan (kirjastosta). Kiva, kun kirjastosta löytyy niin hyvin uutuuskeittokirjojakin.

 
At 20/9/09 19:48, Blogger Rauna said...

Se vaikuttaa todella kiinnostavalta kirjalta. Ehkä kirjamessuilta lokakuussa...

Syksy on ihanaa leipomisaikaa. Tulee vaan leivästä nykyään usein mieleen muutaman vuoden takainen työterveyshoitaja, joka työhöntulotarkastuksessa puhui terveellisistä elämäntavoista ja totesi, ettei ole ihan täydellinen hänkään, "minunkin tekee joskus iltaisin mieli leipää".

 
At 21/9/09 09:35, Blogger Rosmariini said...

Omatekoisella leivällä on onneksi runsaasti mielenterveyttä edistäviä vaikutuksia. :)

 
At 21/9/09 22:07, Anonymous Ingrid said...

Oi, ihanaa. Muistatko, taisin olla ensimmäinen joka ihasteli kirjaa täällä :) Se oli vaan kirjastosta lainassa, mutta jos laitatte tänne paljon ohjeita niin pääsen osalliseksi. Ja lainaan sen kyllä uudestaan, oli pitkästä aikaa kirja jonka luin kokonaan kannesta kanteen. Ihanat kuvat ja reseptit.

Tämä pääsee työn alle, millaisia taateleita käytit??

 
At 22/9/09 15:20, Anonymous Anonyymi said...

Aura Gold on kyllä makean leivän kanssa loistavaa.
Aura Gold on lähempänä eurooppalaista sinihomejuustoa kuin perus Aura. Joka sekin on hyvää omalla tavallaan, mutta aika kesyä jos vertaa mihin tahansa eurooppalaiseen.

 
At 22/9/09 20:39, Blogger Rosmariini said...

Ingrid: Mietinkin, että ketä vakkarikommentoijaa tuosta kirjavinkistä olikaan kiittäminen. :)

Meillä oli kotona semmoisia lähikaupasta ostettuja napostelutaateleita, joten laitoin niitä sopivan määrän. Ja pähkinöitä kannattaa laittaa ilman muuta myös, vaikka ovatkin ohjeistuksessa suluissa.

Anonyymi: Aura Gold katosi jääkaapista ennätysajassa, joten maistui muillekin kuin meikäläiselle. Pitää taas ostaa sitä jolloinkin sopivan tilaisuuden sattuessa.

 
At 7/10/09 11:57, Anonymous Annukka said...

Hei!

Hieno blogi, olen silmäillyt usein, mutta kommentoin vasta nyt, kun aloin lueskella oikein ajan kanssa.

Ihana taateliohje, pakko kokeilla pian, jos vain jaksan (jälleen kerran) haastaa kaasu-uunimme.

Yksi asia ihmetyttää: miksi vuoka voidellaan JA vuorataan leivinpaperilla? Eikö toinen riitä? Vai onko tässä jokin uusi kommervenkki, jota en ole koskaan tullut ajatelleeksi?

 
At 9/10/09 10:37, Blogger Rosmariini said...

Erittäin hyvä kysymys. Ehkä tarkoituksena on estää paperin juuttuminen kiinni vuokaan. :D

 
At 9/10/09 19:35, Blogger Pille said...

I've had Namaste's book for about a year, but haven't cooked anything from it yet. However, you inspired me to try the date recipe. Just had a slice - not bad at all :) Too bad there's no Aura Gold in the house :(

 
At 2/10/12 19:26, Anonymous Anonyymi said...

Tämä menee kokeiluun ihan just nyt - kävin ostamassa leipävuoan tätä varten :) Muuten en juuri leipää syö, mutta tällainen herkku kyllä houkuttaa, varsinkin tuo makujen yhdistelmä, sinihomejuusto on kanssa ostettuna Citymarketin juustohyllystä. Eli vielä sitä Aura Goldiakin "aidompaa" :)

Jos bongaat vielä näin vanhaan postaukseen jätetyn kommentin, mietin, osaatko sanoa onko tuossa Namaste-kirjassa minkä verran kasvisruokavalioon käyviä reseptejä? Hyvin/huonosti?

-Elli

 
At 2/10/12 19:58, Anonymous Anonyymi said...

Taikina ainakin on ihan taivaallista... Jos tuo onnistuu, niin onpi minun korteni joulupöytään tänä vuonna, bataattivuoan lisäksi, tästä blogista taisin sitäkin ohjetta katsella. Hei älä vaan koskaan piilota näitä vanhoja matskuja blogista, kun näihinkin löytää aina välillä tiensä. -Samainen Elli

 
At 21/12/13 11:12, Blogger Ande said...

Ihanaa, ihanaa leipää joka maistuu aina vaan hyvältä!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails